Η λέξη Navtex κυριαρχεί αυτή την περίοδο στη δημοσιότητα αλλά και στις συζητήσεις στα social media, καθώς με αφορμή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προκλητικότητα της γειτονικής χώρας σχεδόν άπαντες αναφέρονται στην τουρκική Navtex ή στην αντι-Navtex της Ελλάδος και της Λευκωσίας. Πόσοι όμως γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει αυτό το "NAVTEX"; Πολύ περισσότερο, πόσοι γνωρίζουν ποιος είναι ο σκοπός και η χρήση του;

Το NAVTEX εντάσσεται σε ένα διεθνώς συντονισμένο δίκτυο εκπομπών (Maritime Safety Information), το οποίο περιέχει απαραίτητες πληροφορίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Λαμβάνονται σε όλα τα πλοία που φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ παράλληλα υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσής τους στα αγγλικά. Επί της ουσίας και πιο απλά, το NAVTEX, είναι στην ουσία ένα επίγειο σύστημα μεσαίας εμβέλειας (240-400 ν.μ.) που λειτουργεί στην περιοχή των μεσαίων συχνοτήτων (MF) για την κάλυψη των περισσότερων ακτοπλοϊκών περιοχών. Τα μηνύματα εκπέμπονται από ειδικούς σταθμούς της ξηράς και λαμβάνονται με ειδικούς δέκτες άμεσης εκτύπωσης.

Σκοπός έκδοσης μιας NAVTEX είναι είτε για να στείλει προειδοποίηση για τυχόν κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν ανοιχτά της θάλασσας είτε για άλλες πληροφορίες ασφαλείας που αφορούν τα πλοία που κινούνται στην περιοχή.

Παρόλα αυτά, η υπηρεσία NAVTEX μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για έκδοση σήματος κινδύνου, συντονισμό επιχειρήσεων διάσωσης, τοπικές επικοινωνίες και σήματα τοποθεσίας, εντούτοις αυτό δεν εντάσσεται στο ακριβές πλαίσιο της χρήσης της.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία αποφάσισε να στείλει το "Oruc Reis" για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Επι της ουσίας, σύμφωνα με τους χάρτες, πρόκειται για την ενεργοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που υπέγραψε ο Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Από: thetoc.gr