Οι επικίνδυνες τρέλες του Donald Trump

Μέχρι ποιο σημείο είναι ικανός να φτάσει ο Πρόεδρος των Η.Π.Α; Μήπως μέχρι τη βία;

Οι φράσεις "απίθανα πράγματα" και "τι ζούμε;" μοιάζουν μικρές για να περιγράψουν τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η καταμέτρηση των ψήφων ακόμη δεν έχει τελειώσει, ο Joe Biden που βρίσκεται κοντά στη νίκη επιμένει ότι "κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει", ενώ ο Donald Trump δε σταματά να μιλά για προσπάθεια νοθείας - χωρίς, όμως, να παρουσιάζει συγκεκριμένα επιχειρήματα ή αποδείξεις.

Το αμερικανικό Esquire σχολίασε εύστοχα και με μεγάλες δόσεις ειρωνείας τη στάση του χαρακτηρίζοντάς τον ως El Caudillo del Mar-a-Lago. Στα ισπανικά αυτή η έκφραση (που δε μεταφράζεται ακριβώς) περιγράφει τους αυταρχικούς πολιτικούς που έχουν μαζέψει υπερβολικά μεγάλη δύναμη στα χέρια τους. Τους εν δυνάμει δικτάτορες με άλλα λόγια.

Οι δηλώσεις που έριξαν λάδι στη φωτιά

"Αν μετρήσετε τις νόμιμες ψήφους, κερδίζω εύκολα" δήλωσε live και on camera ο Πλανητάρχης αμφισβητώντας φανερά τη διαδικασία των εκλογών. Κάπου εκεί πολλά τηλεοπτικά δίκτυα αποφάσισαν -κρίνοντας ορθά ως ψευδείς τις δηλώσεις του- την αναμετάδοση. Το SNBC χρειάστηκε περίπου 15 δευτερόλεπτα. Τα MSNBC, NBC News and ABC το έκαναν λίγο αργότερα. Το CNN δεν διέκοψε ποτέ τη μετάδοση, φρόντισε όμως μετά το τέλος των δηλώσεων να αποκαταστήσει την αλήθεια. Τα όσα υποστηρίζει ο Donald Trump δεν πατούν πουθενά νομικά.

Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι τα τηλεοπτικά δίκτυα έπραξαν ορθά διακόπτοντας τη μετάδοση, αφού ο ρόλος των MME δεν είναι να επεμβαίνει αλλά να καταγράφει, να ασκεί την απαραίτητη κριτική και όταν χρειάζεται να αποκαλύπτει τα κακώς κείμενα της δημόσιας ζωής. Η κίνησή τους μάλλον δίνει περισσότερα πατήματα στον Donald Trump που δείχνει έτοιμος να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να πετύχει τους όποιους σκοπούς του. Οι επικίνδυνες τρέλες που ξεστομίζει έχουν δημιουργήσει ήδη μεγάλες αναταραχές.  

"Προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές. Προσπαθούν να τις "στήσουν". Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Το Ντιτρόιτ και η Φιλαδέλφεια,  δύο πολιτείες που θεωρούνται οι περισσότερο διεφθαρμένες πολιτικά πολιτείες της χώρας, δεν μπορούν να είναι υπεύθυνες γι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών" συνέχισε σε παρόμοιο τόνο ο Trump.


"Οι άνθρωποι που τους απαγορεύτηκε να παρακολουθήσουν τη διαδικασία έχουν γίνει λιγάκι βίαιοι". Αυτό αποτελεί υπόνοια για πιθανή καταφυγή σε βία εκ μέρους του νυν Πρoέδρου της Αμερικής ή μήπως είναι ιδέα μας;


Μάλιστα, έγινε αρκετά πιο συγκεκριμένος περιγράφοντας μία κατάσταση "ομηρίας" για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα λες και είναι κάποιο πολιτικό μόρφωμα επαναστατημένων αγροτών που η καθεστηκυία πολιτική τάξη και ασφάλεια καταπιέζει: "Στην Πενσιλβανία, οι Δημοκρατικοί έχουν φτάσει μέχρι τα ανώτατα δικαστήρια στην προσπάθειά τους να απαγορεύσουν στους παρατηρητές μας να παρακολουθούν και να επεμβαίνουν στη διαδικασία. Κερδίσαμε την υπόθεση, παρ΄όλα αυτά εκείνοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους. Δε θέλουν να βρίσκεται κανείς κοντά όσο καταμετρούν τα ψηφοδέλτια. Και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί".

Οι επικίνδυνες τρέλες του Donald TrumpGetty Images

Το χειρότερο όμως το άφησε για το τέλος: "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη θέλουν να υπάρχει κόσμος που παρακολουθεί την καταμέτρηση. Αφού είναι "καθαρή", θα έπρεπε να είναι περήφανοι για αυτήν. Εκείνοι, όμως, προσπαθούν φανερά να διαπράξουν ένα σοβαρό αδίκημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Στη Φιλαδέλφεια οι εκλογικοί αντιπρόσωποι δεν μπόρεσαν καν να πλησιάσουν. Έμειναν τόσο μακριά που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν κιάλια για να δουν τι συμβαίνει".


Οι πράξεις του Donald Trump και η τάση του να λειτουργεί στα πλαίσια του "λέγε λέγε, κάτι θα μείνει" δε λερώνουν μόνο εκείνον και την πολιτική του υστεροφημία.


Ή μάλλον μέχρι εδώ καλά, αφού λίγο αργότερα τα πράγματα ξέφυγαν: "Συνέβησαν απίστευτα πράγματα, έβαλαν χαρτί στα παράθυρα για να μην μπορεί κανείς να δει τι συμβαίνει και οι άνθρωποι που τους απαγορεύτηκε να παρακολουθήσουν τη διαδικασία έχουν γίνει λιγάκι βίαιοι". Αυτό αποτελεί υπόνοια για πιθανή καταφυγή σε βία εκ μέρους του νυν Πρoέδρου της Αμερικής ή μήπως είναι ιδέα μας;

Οι τακτικές που χρησιμοποιεί ο Donald Trump ονομάζονται πολύ απλά "Λάσπη στον Ανεμιστήρα". Τα αμερικανικά MME, όπως και όλα τα MME του πλανήτη δεν είναι άμοιρα ευθυνών για αυτήν την κατάσταση, σε μία ειδησεογραφική δυστοπία όπου τα σκληρά fake news φτάνουν με ευκολία μέχρι το στόμα του αμερικανικού Προέδρου. Εδώ, όμως, μιλάμε για εκλογές. Ή μάλλον πιο σωστά για τις πιο σημαντικές εκλογές του πλανήτη και τη δημοκρατία που διακυβεύεται.

Οι πράξεις του Donald Trump και η τάση του να λειτουργεί στα πλαίσια του "λέγε λέγε, κάτι θα μείνει" δε λερώνουν μόνο εκείνον και την πολιτική του υστεροφημία. Την ίδια στιγμή ρίχνουν μία βαριά σκιά αυταρχισμού, απολυταρχίας και σκοταδισμού πάνω στο αμερικανικό πολίτευμα. Μακάρι όλο αυτό να τελειώσει σύντομα. Γιατί κανείς τελικά δε γνωρίζει μέχρι το πού είναι ικανός να φτάσει ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος και πρώην μεγιστάνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης