Διοικώντας μία χώρα σαν επιχείρηση

Η προεδρία του Donald Trump τελείωσε όμως (και) τα οικονομικά κατάλοιπα αυτής παραμένουν.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 22 Ιανουαρίου 2021

Εδώ και λίγα 24ωρα, ο Donald Trump αποτελεί και επίσημα πια παρελθόν από την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με τον Joe Biden να ορκίζεται ως ο 46ος Πρόεδρος της ιστορίας. Ο Trump φεύγει, αφήνοντας πίσω του πολλές ανοιχτές πληγές. Μία από αυτές είναι και η οικονομική κατάσταση της χώρας, παρότι πολλοί θέλουν να πιστεύουν το αντίθετο. Και όχι, δεν ευθύνεται η πανδημία του κορονοϊού γι' αυτό. Τουλάχιστον όχι αποκλειστικά.

Η γενικότερη ιδέα πως ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας μπορεί να 'μανατζάρει' την οικονομία μίας χώρας αποδείχτηκε εντελώς λανθασμένη, κάτι που επιβεβαιώνει και μία σημαντική μελέτη των Ιταλών οικονομολόγων Tito Boeri και Roberto Perotti, που δημοσιεύεται στο VoxEU.org.

Το υπόβαθρο

Καταρχάς, οι συγγραφείς της εν λόγω μελέτης θέτουν τα πράγματα σε μία πάρα πολύ ρεαλιστική βάση: Ο Donald Trump δεν είναι ακριβώς το υπόδειγμα του επιτυχημένου επιχειρηματία. Δημοφιλής σε πολλούς κύκλους, σίγουρα. Αγαπητός σε σημαντικούς ανθρώπους, οπωσδήποτε. Ικανός να ασκήσει επιρροή, αδιαμφισβήτητα. Όμως στο επιχειρηματικό κομμάτι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που διαφεύγουν στο ευρύ κοινό.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ κληρονόμησε μία τεράστια περιουσία από τον πατέρα του. Και σπατάλησε μέρος αυτής. Ο Fred Trump υπήρξε ένας πολύ σημαντικός μεσίτης ακινήτων στη Νέα Υόρκη, ξεκινώντας τη δραστηριότητά του από πολύ μικρή ηλικία, κατά τη δεκαετία του 1930. Η κτηματομεσιτική εταιρεία E. Trump & Son αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό, που από τις αρχές των 50s έφτασε να διαχειρίζεται μονοκατοικίες στο Κουίνς, στρατώνες και διαμερίσματα για το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κοντά σε μεγάλα ναυπηγεία κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής και περισσότερα από 27.000 διαμερίσματα στην ίδια την πόλη της Νέας Υόρκης.

Διοικώντας μία χώρα σαν επιχείρησηGetty Images

Η δράση του βρισκόταν κατά καιρούς στο στόχαστρο των αρχών για πιθανές μεθόδους παρατυπίας ή παράνομης κερδοσκοπίας αλλά πάντοτε κατόρθωνε να έρχεται σε συμβιβασμό. Ο Donald έγινε επικεφαλής της επιχείρησης ακινήτων του πατέρα του το 1971 και δύο χρόνια αργότερα, ο Fred Trump του μεταβίβασε το μεγαλύτερο μέρος από το σύνολο των ακινήτων του.

Η έρευνα που δείχνει πολλά

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πως ο Trump δεν είναι ακριβώς αυτό που πολλοί θέλουν να πιστεύουν γι' αυτόν. Διαχειρίστηκε αρκετά καλά πράγματα που βρήκε έτοιμα αλλά δεν πρέπει να ξεχνά κάποιος και την άλλη όψη του νομίσματος. Ενώ ο ίδιος δεν κήρυξε ποτέ χρεοκοπία σαν επιχειρηματίας, οι επιχειρήσεις του το έκαναν. Έξι φορές μάλιστα. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αποτυχημένης εξαγοράς του Atlantic City. 

Η έρευνα των δύο Ιταλών οικονομολόγων συγκρίνει την τετραετία Trump με τα 3 τελευταία χρόνια της προεδρίας Obama αλλά και με τη ζώνη του Ευρώ την ίδια περίοδο. Οι πίνακες με τα στατιστικά που υπάρχουν στη μελέτη είναι ξεκάθαροι. Η οικονομία των ΗΠΑ δεν τα πήγαινε και τόσο καλά πριν την Κρίση που δημιούργησε η Covid-19. To κυριότερο μακροοικονομικό μέγεθος, δηλαδή το ΑΕΠ, παρουσίασε εμφανείς αποκλίσεις, όπως και οι δείκτες της αγοράς εργασίας, της ανεργίας, της κατανάλωσης και των επενδύσεων. 

Ο Obama υπερέχει σε όλες αυτές τις κατηγορίες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να τα καταφέρνει εξίσου καλά. "Δεν υπάρχει σχέση με το πώς χειρίζεσαι τις επιχειρήσεις σου -εκεί όπου μπορείς να αντλήσεις κεφάλαια από έναν τομέα για να στηρίξεις έναν άλλο- συγκριτικά με την οικονομική διαχείριση μίας χώρας. Αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν αντιλήφθηκε ο Trump" σημειώνουν μεταξύ άλλων οι Boeri και Perotti.

Πλέον, η καυτή πατάτα βρίσκεται στα χέρια του Joe Biden, που καλείται μεταξύ άλλων να χειριστεί σωστά το γιγαντιαίο πακέτο των 2 τρισ. δολαρίων του επόμενου έτους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.