Μετά το Brexit δεν υπάρχει επιστροφή

Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθούν διαφορετικές πορείες, με τις συνέπειες να είναι έτοιμες να εμφανιστούν. Και για τις δύο πλευρές.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 26 Ιανουαρίου 2021

Συγκριτικά με τη σημαντικότητα του ζητήματος και τα όσα άρχισαν να ισχύουν από τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, ελάχιστα έχουν γραφτεί για την μοίρα της Μεγάλης Βρετανίας μακριά από την Ευρώπη, τα απόνερα του Brexit δηλαδή. Κάποια πολύ κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν και μερικά εξίσου σημαντικά προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, συνδυαστικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Ποιες θα είναι από εδώ και πέρα οι σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών; Σε ποιο βαθμό θα στηριχθεί η οικονομία του Νησιού; Θα καταφέρει ο Boris Johnson να δημιουργήσει τη βρετανική Silicon Valley, όπως είχε υποσχεθεί; Και, τέλος, ποια θα είναι από εδώ και πέρα η εξωτερική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας με τις εκτός Ευρώπης πλευρές;

Η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία

Ένα μεγάλο πέπλο αβεβαιότητας δείχνει να σκεπάζει τη Γηραιά Αλβιώνα μετά το Brexit, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο μετά τις άγνωστες προς το παρόν προθέσεις της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι δύο χώρες περιμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις αλλά είναι αμφίβολο αν θα τις λάβουν στο άμεσο μέλλον. Το θέμα είναι επίσης, και από ποιον. 

Στην πρώτη δεν είναι διόλου απίθανο να αναζωπυρωθεί ένα κύμα ανεξαρτησίας -ψήφισε την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα άλλωστε- ενώ στη δεύτερη, το ενδεχόμενο απόσχισης και ένωσής της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ένα σενάριο που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα σε βάθος χρόνου.

Μετά το Brexit δεν υπάρχει επιστροφήGetty Images
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ BREXIT 2Getty Images

Πολύ αργά για δάκρυα

Πίσω στο 2016, κανείς δεν μπορούσε τι πρόκειται να συμβεί. Πια, είναι αργά κι αυτό γιατί δύσκολα οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ξαναβάλει το ζήτημα στο τραπέζι -με δημοψήφισμα ή άλλο τρόπο- τουλάχιστον για την επόμενη 7ετία. Το βρετανικό εκλογικό σώμα δεν θέλει να αρχίσει και πάλι μία βασανιστική και διχαστική πορεία, σαν τα 4 προηγούμενα χρόνια.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις γέρνουν τη ζυγαριά υπέρ της επανένταξης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε αυτές δεν έχουν καμία νομική και θεσμική ισχύ. Η δημόσια διαβούλευση για το θέμα θα καθυστερήσει αρκετά, ο βρετανικός λαός θα παραμείνει διχασμένος και τα σφάλματα του κοντινού παρελθόντος θα γίνουν εμφανή σε θέματα πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής φύσης.

Έπειτα, υπάρχει η περίπτωση των νέων. Παρότι οι κάτω των 34 ετών δείχνουν -και δηλώνουν- την σαφή προτίμηση στην ευρωπαϊκή πορεία, ήταν από τις ηλικιακές ομάδες με την μεγαλύτερη αποχή στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου του 2016. Δεν μιλάμε μόνο για τους νέους της βρετανικής περιφέρειας αλλά και για αυτούς που ανήκουν στα υψηλότερα μορφωτικά στρώματα και κατοικούν στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στον αντίποδα, οι άνω των 65 πήραν θέση, δείχνοντας την πρόθεσή τους για μία μετάβαση σε ένα διαφορετικό σύστημα. Τους φάνταζε ως η τελευταία ευκαιρία για κάτι τέτοιο και την άρπαξαν από τα μαλλιά. Τώρα, το πόσο μία συντηρητική κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τις εκ διαμέτρου αντίθετες με τις πεποιθήσεις της υποσχέσεις -περισσότερες και καλύτερες δουλειές με το κλείσιμο των συνόρων- είναι κάτι που χρίζει μεγάλης συζήτησης και, προφανέστατα, όλοι γνωρίζουν τις απαντήσεις.

Υπάρχει περίπτωση επαναπροσέγγισης;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει πάντοτε ένα ελκυστικό προφίλ σε οποιαδήποτε μελλοντική απόπειρα επαναπροσέγγισης της ΕΕ. Οι διαρθρωτικές αδυναμίες της λειτουργίας της τελευταίας υπήρχαν, υπάρχουν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, ειδικά όσο συντηρούνται οι διαμάχες μεταξύ των κρατών-μελών. Το παράδειγμα της Ελβετίας από την άλλη, υπάρχει πάντοτε για να υπενθυμίζει το καλό σενάριο της επιλογής του να ζήσει ένα κράτος μακριά από την κοινή ομπρέλα.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ BREXIT 3Getty Images

Παράγοντες όπως οι οικονομικές ισορροπίες μετά την πανδημία, η κινεζική μετανάστευση προς την Ευρώπη και οι όροι αυτής είναι κάποιοι που θα κρίνουν το μέλλον των δύο πλευρών. Οι πορείες των οποίων προς το παρόν δεν δείχνουν να μπορούν να συναντηθούν.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.