Οι ηγέτες κρατών που εμπλέκονται στα Pandora Papers

Δεκάδες ηγέτες εκτίθενται στο φως της έρευνας Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Γράφει: Esquire Editors 04 Οκτωβρίου 2021

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, οι πρόεδροι της Κένυας και του Ισημερινού συγκαταλέγονται στους δεκάδες ηγέτες που εκτίθενται στο φως της έρευνας Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τη Washington Post, στοιχεία παραπέμπουν στην περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, Ρωσίδας που έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι. Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα που ανήκει στην Διεθνή Κοινοπραξία επικαλούμενη το ρωσικό ερευνητικό μέσον Proekt.

Η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, η 18χρονη σήμερα κόρη της και το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν εξελέγη με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το όνομά του βρισκόταν και στην έρευνα Panama Papers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Pandora Papers, μέλη της οικογενείας του και της κυβέρνησής του κατέχουν εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς. Στο Twitter ο πακιστανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι "θα ερευνήσει" όλους τους πακιστανούς πολίτες που μνημονεύονται στα Pandora Papers

Άνθρωποι του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ - ο οποίος κατηγορείται συστηματικά για διαφθορά - πραγματοποίησαν σκοτεινές συναλλαγές με ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους, η αγορά κτιρίου γραφείων στο όνομα του 11χρονου γιου του Χαϊντέρ, σύμφωνα με το BBC.

Επιπλέον, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρεται να χρησιμοποίησε υπεράκτιους λογαριασμούς για να ξοδέψει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε πολυτελή σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η DLA Piper,  δικηγορικό γραφείο στο Λονδίνο που εκπροσωπεί τον Αμπντάλα, δήλωσε στην Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων ότι "σε καμία περίπτωση δεν είχε κάνει κατάχρηση δημόσιων χρημάτων ούτε είχε κάνει οποιαδήποτε χρήση των εσόδων από βοήθεια ή συνδρομή που προορίζονταν για δημόσια χρήση".

Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Τσεχίας στις 8-9 Οκτωβρίου, τα έγγραφα συνδέουν τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντρέι Μπάμπις, με ένα κτήμα αξίας 22 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα χωριό κοντά στις Κάννες της Γαλλίας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης την Κυριακή, ο Μπάμπις αρνήθηκε κάθε αδίκημα. "Τα χρήματα έφυγαν από μια τσέχικη τράπεζα, φορολογήθηκαν, ήταν δικά μου χρήματα, και επέστρεψαν σε μια τσέχικη τράπεζα", υποστήριξε

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Ινδός επιχειρηματίας Ανίλ Αμπάνι φέρεται επίσης να κατείχε τουλάχιστον 18 offshore εταιρείες στο Τζέρσεϊ, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και στην Κύπρο, σύμφωνα με την εφημερίδα Indian Express.

Οι εταιρείες φαίνεται πως ιδρύθηκαν μεταξύ 2007 και 2010, και επτά από αυτές δανείστηκαν και επένδυσαν τουλάχιστον 1,3 δισ. δολάρια. Δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Αμπάνι δήλωσε στην Indian Express: "Ο πελάτης μας είναι φορολογικός κάτοικος Ινδίας και έχει κάνει τις σχετικές ενημερώσεις στις ινδικές αρχές όπως απαιτείται σύμφωνα με τον νόμο.

Ο μαφιόζος αρχηγός Ραφαέλε Αμάτο, που ενέπνευσε την ταινία Gomorrah, χρησιμοποίησε επίσης εταιρεία βιτρίνα για να αγοράσει εκτάσεις στην Ισπανία. Συνδέεται με σειρά δολοφονιών και εκτίσει ποινή 20ετούς φυλάκισης.

Δικηγορικό γραφείο του Παναμά εμπλέκεται στο σκάνδαλο  

Το δικηγορικό γραφείο Aleman, Cordero, Galindo & Lee, ή αλλιώς Alcogal, εμπλέκεται στη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών για λογαριασμό του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και τριών πρώην προέδρων του Παναμά.

Περίπου 2 εκατομμύρια από 11,9 εκατομμύρια έγγραφα των Pandora Papers που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα σχετίζονται με τo Alcogal, το οποίο, σύμφωνα με την ICIJ, διαδραμάτισε "σημαντικό ρόλο στη φοροδιαφυγή".

Από την πλευρά του το δικηγορικό γραφείο "απορρίπτει αυτές τις εικασίες, τις ανακρίβειες και τα ψεύδη", όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Μάλιστα τόνισε ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις αρχές προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν παρατυπίες.

Οι αρχές του Παναμά φοβούνταν εδώ και καιρό ότι θα εμπλακούν στην έρευνα των Pandora Papers.

> Διάβασε ακόμη: Η άνοδος και η πτώση του Ilya Sachkov

"Η ζημιά ενδέχεται να είναι ανεπανόρθωτη", είχε εκτιμήσει η κυβέρνηση της χώρας σε επιστολή της που παραδόθηκε στην ICIJ μέσω ενός δικηγορικού γραφείου.

Η επιστολή προειδοποιούσε ότι "οποιαδήποτε δημοσιοποίηση" θα ενίσχυε "τη λανθασμένη πεποίθηση" ότι η χώρα είναι ένας φορολογικός παράδεισος, κάτι που θα είχε "καταστροφικές συνέπειες για τον Παναμά και τους κατοίκους του".

Η επιστολή ανέφερε εξάλλου πολλές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη χώρα αυτή της Κεντρικής Αμερικής, η οποία όμως παραμένει στον κατάλογο των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ.

Απορρίπτει ο Ν. Αναστασιάδης υπόνοιες για εμπλοκή

Αναφορά στην Κύπρο και στο δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης περιλαμβάνουν τα Pandora Papers.

"Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου", σημειώνει σε δήλωσή του στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" ο κ. Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Guardian, που συμμετείχε στη μελέτη την εγγράφων, η δικηγορική εταιρεία που ίδρυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγορήθηκε για ψευδή δήλωση στοιχείων του ιδιοκτήτη τεσσάρων υπεράκτιων εταιρειών με σκοπό να κρατηθεί μυστική η ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός "αμφιλεγόμενου" Ρώσου γερουσιαστή. 

Η κατηγορία αυτή απορρίπτεται από τη νομική εταιρεία, ενώ ο Κύπριος ΠτΔ δηλώνει άγνοια ως μη έχων σχέση με το νομικό γραφείο.

Συγκεκριμένα, τα Pandora Papers αναφέρουν πως η εταιρεία διαχείρισης υπεράκτιων εταιρειών Alcogal, με έδρα τον Παναμά, είχε καταγγείλει το 2015 με δήλωση προς τις οικονομικές αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων ότι η συγκεκριμένη κυπριακή νομική εταιρεία είχε δώσει παραπλανητικά στοιχεία για τον ιδιοκτήτη των τεσσάρων offshore εταιρειών. 

Ως ιδιοκτήτες είχαν δηλωθεί μέλη προσωπικού της ίδιας της νομικής εταιρείας, ενώ σύμφωνα με την Alcogal ο πραγματικός ιδιοκτήτης και ωφελούμενος ήταν ο Ρώσος επιχειρηματίας και πρώην γερουσιαστής Λεονίντ Λεμπέντεφ.

Η εταιρεία Anastasiades & Partners απορρίπτει με δήλωση προς την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" την κατηγορία, ενώ με δήλωσή του στον Guardian και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι αν και κάτοχος μετοχών δεν είχε κανέναν ενεργό ρόλο στη νομική εταιρεία από όταν έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης το 1997.

"Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου", σημειώνει η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς την εφημερίδα. Προσθέτει ότι η σχέση του με τον κ. Λεμπεντεφ ήταν "εγκάρδια" αλλά ποτέ σχέση δικηγόρου-πελάτη.

> Διάβασε ακόμη: Δεν πάει τελικά στη φυλακή ο Nicolas Sarkozy

Ο Guardian σχολιάζει πως δεν υπάρχει υπόνοια περί ανάμειξης του Προέδρου στις δραστηριότητες του νομικού γραφείου, αλλά αμφισβητεί τη σύνεσης της απόφασης να επιτρέψει στο γραφείο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομά του.

Το νομικό γραφείο από την πλευρά του διευκρινίζει προς τον Guardian πως οι τρεις υπάλληλοί του που κατά την Alcogal είχαν δηλωθεί ως ωφελούμενοι ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιρειών δεν είχαν ποτέ δηλωθεί ως τέτοιοι, αλλά ως διαχειριστές εκ μέρους του ιδιοκτήτη, σε απόλυτη συμφωνία με τον κυπριακό νόμο. Η δήλωση της εταιρείας προς τον Guardian επίσης τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία ενεργή εμπλοκή στις δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου από το 1997.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το ίδιο δικηγορικό γραφείο παρείχε συμβουλές προς τον κ. Λεμπέντεφ ώστε να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα το 2011.

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear