Η άνοδος και η πτώση του Ilya Sachkov

Ένα από τα "αστέρια" της Ρωσίας στην κυβερνοασφάλεια συνελήφθη για προδοσία.

Γράφει: Esquire Editors 01 Οκτωβρίου 2021

Ο ιδρυτής μίας από τις πιο γνωστές ρωσικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, της Group-IB, συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας. Το Forbes Russia ανέφερε ότι ο 35χρονος διευθύνων σύμβουλος της Group-IB, Ίλια Σάτσκοφ, θα τεθεί υπό κράτηση για τουλάχιστον δύο μήνες, ενώ κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 20 ετών, εάν κριθεί ένοχος. Οι ρωσικές αρχές πραγματοποίησαν, επίσης, έφοδο στα γραφεία της Group-IB στη Μόσχα, την Τρίτη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, λίγα έχουν γίνει γνωστά για τους λόγους που οδήγησαν τις αρχές να κατηγορήσουν για προδοσία τον Σάτσκοφ.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS, στη Ρωσία, ανέφερε ότι κατηγορείται ότι έδωσε διαβαθμισμένες πληροφορίες σε ξένη μυστική υπηρεσία και ότι ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Η Group-IB, από τη μεριά της, σε ανακοίνωσή της, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο Σάτσκοφ είναι αθώος, ενώ πρόσθεσε ότι ο συνιδρυτής και νυν επικεφαλής τεχνολογίας του παρόχου υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, Ντμίτρι Βολκόφ, θα αναλάβει το τιμόνι της εταιρείας.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί οι Ρώσοι δεν κάνουν το ρωσικό εμβόλιο

Εκπρόσωπος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ανέφερε ακόμη ότι οι δικηγόροι της εξετάζουν τους ισχυρισμούς που εξέφρασε στις 28 Σεπτεμβρίου το δικαστήριο της περιφέρειας Lefortovo της Μόσχας, ενώ πρόσθεσε ότι "η ομάδα επικοινωνίας της Group-IB δεν σχολιάζει τις αποδιδόμενες κατηγορίες και τις συνθήκες της ποινικής δίωξης καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη”.

"Όλα τα τμήματα της Group-IB θα συνεχίσουν κανονικά τη δραστηριότητά τους”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Από τις φωτογραφίες με τον Πούτιν στη φυλακή

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τον μέχρι πρόσφατα ευηπόληπτο Σάτσκοφ, πρώην συμμετέχοντα στη λίστα του Forbes "30 κάτω των 30”, ο οποίος μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις έχει φωτογραφηθεί και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε μία από τις φωτογραφίες αυτές, που τραβήχθηκε το 2019 και αναρτήθηκε στο Facebook, ο Σάτσκοφ ποζάρει μαζί με άλλους Ρώσους επιχειρηματίες, όλοι τους νικητές του θεσμού επιχειρηματικής αριστείας που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ilya Sachkov (@sachkot)

Σε μία άλλη φωτογραφία, την οποία ανήρτησε στο Facebook η Group-IB το 2015, ο Σάτσκοφ εμφανίζεται να παρουσιάζει τη δουλειά του στον πρόεδρο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας επιχειρηματικής έκθεσης.

Τα "διαπιστευτήρια” της Group-IB

Η Group-IB, η οποία συλλέγει πληροφορίες για κυβερνοαπειλές προκειμένου να βοηθήσει τους πελάτες της να εστιάσουν σε αυτές τους πόρους τους, πρόσφατα μετέφερε την έδρα της στη Σιγκαπούρη, καθώς επιδιώκει να επεκταθεί πολύ πέρα από τα σύνορα της Ρωσίας. 

Έχει, άλλωστε, ήδη προσθέσει στο πελατολόγιό της ορισμένους σημαντικούς πελάτες εκτός των ρωσικών συνόρων - ένας από τους σημαντικότερους είναι η τράπεζα Barclays. Εντός της Ρωσίας, το πελατολόγιό της περιλαμβάνει χρηματοοικονομικούς κολοσσούς, όπως η Sberbank και η Alfa-Bank, καθώς και την εταιρεία αμυντικών συστημάτων Rostec.

Νωρίτερα φέτος, μάλιστα, ο Σάτσκοφ δήλωσε στο Forbes Russia ότι η Group-IB ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για την εισαγωγή της σε ξένο χρηματιστήριο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ilya Sachkov (@sachkot)

Πέραν των σημαντικών πελατών, η Group-ΙΒ είναι επίσης εξέχων εταίρος της Interpol, έχοντας συνδράμει τη διεθνή αστυνομική υπηρεσία σε πολλές παγκόσμιες έρευνες για τον εντοπισμό κυβερνοεγκληματιών. Τον Ιούλιο, ανακοίνωσε ότι συμμετείχε στην έρευνα της Interpol για έναν φερόμενο Μαροκινό χάκερ που κατηγορείτο για επιθέσεις σε γαλλικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, τράπεζες και πολυεθνικές. Πέρυσι, συνέδραμε τη διεθνή αστυνομική υπηρεσία στην υπόθεση που οδήγησε στη σύλληψη τριών ανδρών στη Νιγηρία για φερόμενες επιθέσεις σε σχεδόν 50.000 επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς.

> Διάβασε ακόμη: Οι 15 ημέρες που συγκλόνισαν τη Ρωσία

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η Group-IB γιόρτασε τα 18 χρόνια από την ίδρυσή της, διοργανώνοντας πάρτι σε όλο τον κόσμο. 

Η εταιρεία δεν είχε απαντήσει στο αίτημα του Forbes να σχολιάσει τη σύλληψη του ιδρυτή της μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου.

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης