Τι σημαίνουν οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία

Ποιους πλήττουν και πόσο. Τι αντίκτυπο έχουν στον Vladimir Putin. Μία ανάλυση για το θέμα των ημερών.

Γράφει: Esquire Editors 23 Φεβρουαρίου 2022

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Δύση δεν προτίθεται να στείλει ούτε έναν στρατιώτη να πολεμήσει σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση στο έδαφος της Ουκρανίας, το μόνο μέτρο που διαθέτει για να πλήξει τον Πούτιν είναι οι κυρώσεις. Πόσο αποτελεσματικό όπλο είναι όμως οι κυρώσεις και πιο συγκεκριμένα πόσο "πονάνε" τη Ρωσία τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί;

Εισαγωγικά, σημειώνουμε δυο αντιδράσεις και μία εξαίρεση. Οι αντιδράσεις είναι του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του πρεσβευτή της Ρωσίας στη Στοκχόλμη, Βίκτορ Τατάριντσεφ, πριν λίγες μέρες και η εξαίρεση αφορά τον Πούτιν που δεν πλήττεται ονομαστικά στις κυρώσεις.

"Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ησυχάσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αποκαλούμενη 'τιμωρία της Ρωσίας'. Ήδη μας απειλούν με όλα τα είδη των κυρώσεων ή όπως ισχυρίζονται τώρα, με "την μητέρα των κυρώσεων" . Είμαστε συνηθισμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα μας επιβληθούν έτσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο", δήλωσε ο Λαβρόφ.

"Συγγνώμη για τη γλώσσα, αλλά χ@στ@κ@μ@ για τις κυρώσεις τους", απάντησε σε δημοσιογράφο ο Τατάριντσεφ. "Μας έχουν ήδη επιβάλει τόσες πολλές κυρώσεις και υπό μία μία έννοια είχαν θετική επίδραση στην οικονομία μας και τη γεωργία μας... Είμαστε πιο αυτάρκεις και μπορέσαμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας".

Αν έχουν βάση αυτού του είδους οι αντιδράσεις εξηγείται από το γεγονός ότι η αυξημένη τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει, κάτι που ενισχύει τη ρωσική βιομηχανία, ενώ η Ρωσία έχει αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού αξίας περίπου 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Η Ρωσία είναι πολύ πιο δύσκολο να πληγεί από τις κυρώσεις σήμερα και είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι το 2014", υποστηρίζει ο ειδικός για την Ανατολική Ευρώπη στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής στο Βερολίνο, Γιάνις Κλούγκε, ενώ η η Τζούλια Φριντλάντερ του Atlantic Council σημειώνει πως "η ρωσική οικονομία δεν είναι τόσο αδύναμη. Φυσικά, δεν μιλάμε για μια χώρα που υπερηφανεύεται για ένα μεγάλο κοινωνικό κράτος, αλλά έχει ένα ισορροπημένο ισοζύγιο πληρωμών".

Ποια κύρωση που θα "πονούσε" πολύ δεν επιβλήθηκε

Το πιο ισχυρό χαρτί της Δύσης είναι ο αποκλεισμός της Μόσχας από το διεθνές τραπεζικό δίκτυο SWIFT.

Το δίκτυο SWIFT χρησιμεύει στην ασφαλή ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μεταφορά χρημάτων, τίτλων ή συναλλαγές πολυτίμων μετάλλων, μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.

Ο αποκλεισμός μιας χώρας από το δίκτυο SWIFT θα έχει εκτεταμένες συνέπειες, καθώς οι τράπεζες δε θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα κανάλια επικοινωνίας και θα δυσκολεύονται να πληρώσουν ή να λάβουν πληρωμές εκτός των εθνικών συνόρων, ενώ οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα διαρκούσαν επομένως περισσότερο και θα ήταν σημαντικά ακριβότερες, επειδή ο έλεγχος των συναλλαγών θα ήταν πιο περίπλοκες.

> Διάβασε ακόμη: Ρωσία και Ουκρανία: Πώς ξεκίνησε και πώς μπορεί να εξελιχθεί η κρίση

Παράλληλα, θα προέκυπταν προβλήματα όχι μόνο για τις ρωσικές εταιρείες, αλλά και για τα Δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Το μέτρο αυτό είναι υπό συζήτηση από το 2014 και την προσάρτιση της Κριμαίας.

Ποιες είναι οι κυρώσεις και τι αντίκτυπο έχει καθεμιά από αυτές

Nord Stream 2:

Η απόφαση για πάγωμα των διαδικασιών πιστοποίησης του αγωγού, ενός πρότζεκτ άνω των 10 δισ., ανακοινώθηκε από τον Καγκελάριο της Γερμανίας. Ήταν κατά σειρά η πρώτη ενέργεια σε βάρος ρωσικών συμφερόντων που ανακοινώθηκε μετά την κλιμάκωση της κρίσης από την πλευρά του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Πονάει; Σίγουρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Ντμίτρι Μεντεβέντεφ, πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και πάνω απ’όλα ο κατ’εξοχήν άνθρωπος του Πούτιν και εδώ και λίγο καιρό αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, απάντησε προκλητικά στον Όλαφ Σολτς και σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες γράφοντας στο twitter: "Καλωσήρθατε σε έναν νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!"

Όσον αφορά στον Nord Stream 2, ο μεν Τζο Μπάιντεν είπε στο διάγγελμά του πως "εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας, ο αγωγός της Ρωσίας δεν θα προχωρήσει. Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα με επιπλέον κυρώσεις". Η δε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι "η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο. Ο Nord Stream 2 πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού για ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι αυτή η κρίση δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας και να επενδύσουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι μια στρατηγική επένδυση στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η δράση μας σήμερα είναι μια απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει αυτήν την κρίση που έχει δημιουργήσει, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση ως απάντηση. Η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί γρήγορα".

Λονδίνο vs Ολιγαρχών και τραπεζών

Παραβλέποντας την ήσσονος σημασίας βρετανική αστοχία που οδήγησε σε ένα μικρό αλαλούμ όταν οι κυρώσεις επιδόθηκαν σε λάθος διεύθυνση, οι βρετανικές κυρώσεις άρχισαν να ξεδιπλώνονται σταδιακά και ανά κύματα με τον τρόπο που τις είχαν προαναγγείλει τόσο ο Μπόρις Τζόνσον όσο και η υπουργός του επί των Εξωτερικών Λιζ Τρας. Η πρώτη δόση αφορά κυρώσεις σε βάρος τριών φυσικών προσώπων και πέντε ρωσικών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η συνέχεια στο Thetoc.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης