Πυρηνικά, μία πραγματικά κακή ιδέα

Ίσως η άμεση αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία να αποτελεί πολεμική γκάφα άνευ προηγουμένου.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Richard Engel, που είναι ο επικεφαλής ξένος ανταποκριτής του NBC News, twittαρε από το Κίεβο όπου βρίσκεται και καλύπτει τον πόλεμο στην Ουκρανία: 'Μέχρι τώρα, αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ηθικό δίλημμα και το πιο σημαντικό ρίσκο που πρέπει να πάρουμε σχετικά με τον πόλεμο: Ένα τεράστιο κομβόι Ρώσων απέχει 30 μίλια από το Κίεβο. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να το καταστρέψουν. Αλλά αυτό θα αποτελούσε άμεση πολεμική εμπλοκή με τη Ρωσία, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τα πάντα. Η Δύση, θα σιωπήσει ενώ το παρακολουθεί να πλησιάζει;΄.

Η Δύση δεν είναι αμέτοχη σε αυτόν τον πόλεμο

Ο πολιτικός blogger του αμερικάνικου Esquire Charles P. Pierce έχει διαφορετική γνώμη. Για εκείνον, δεν τίθεται θέμα διλήμματος κι αυτό γιατί δεν πιστεύει ότι η Δύση με τη στάση που έχει μέχρι τώρα επιδείξει παραμένει αμέτοχη στον πόλεμο. Προτείνει, λοιπόν, να πάρουμε όλοι μια βαθιά ανάσα και συνεχίζει λέγοντας ότι, δυστυχώς, εκτός από την αποστολή όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις για να σταματήσουν το συγκεκριμένο κομβόι, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορεί, εν προκειμένω, να κάνει η Δύση.

Πυρηνικά, μία πραγματικά κακή ιδέα Getty Images
Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου. Ουκρανοί που μένουν στην Ελλάδα διαδηλώνουν κατά της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, έξω από τη Ρωσική Πρεσβεία.

Η ιδέα της ευθείας στρατιωτικής εμπλοκής ανάμεσα στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ ενάντια στον ρωσικό στρατό αποτελεί, για εκείνον, μια διαδικασία που, νομοτελειακά, θα δυναμιτίσει την κατάσταση 'ζεσταίνοντας' τον Ψυχρό Πόλεμο.

> Διάβασε ακόμα: Τι ισχύει με τα πυρηνικά στην Ουκρανία

Η Δύση, συνεχίζει ο Charles P. Pierce, κάνει ό,τι μπορεί να κάνει. Σακάτεψε ήδη τη ρωσική οικονομία, προμηθεύει με όπλα τον ουκρανικό στρατό, έχει στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον της ρωσικής επέμβασης. Έχει κάνει όλο τον κόσμο να καταδικάσει τον Vladimir Putin και τον έχει γελοιοποιήσει στην πατρίδα του. Παράλληλα, τμήματα του στρατού του είναι έτοιμα να κάνουν ανταρσία. Οι ολιγάρχες παρακολουθούν την κατάσταση με αμηχανία. Ακόμα και η Ελβετία έσπασε την ουδετερότητά της, υιοθετώντας της κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.

Ο πυρηνικός πόλεμος συνεχίζει να υπάρχει ως απειλή

Όλα αυτά δεν είναι ακριβώς αυτό που θα περιέγραφε κανείς ως 'σιωπηλή παρακολούθηση των γεγονότων'. Τουναντίον, το να εμπλακεί η Δύση σε έναν πόλεμο ανταλλαγής πυρών με τη Ρωσία αποτελεί για τον Pierce, ως σενάριο, μια καταστροφική γκάφα.

> Διάβασε ακόμα: Ο Putin απειλεί εμμέσως Σουηδία και Φινλανδία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνεχίζει, έχει μέχρι τώρα προβεί σε όλες τις σωστές κινήσεις, έστω, σε κάποιες από αυτές, με καθυστέρηση. Οι εκκλήσεις από τα ΜΜΕ, πρώην αξιωματούχους και την πολιτική ελίτ για άμεση εμπλοκή δεν φαίνεται να τον συγκινούν. Κι αυτό είναι καλό, μιας και ο πυρηνικός πόλεμος παραμένει -όπως πάντα, έτσι και τώρα- μια αρκετά κακή ιδέα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".