Τι ισχύει με τα πυρηνικά στην Ουκρανία

Μία ψύχραιμη προσέγγιση στη διαταγή επιφυλακής που έδωσε ο Vladimir Putin στις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Φεβρουαρίου 2022

Όταν στις 24 Φεβρουαρίου ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωνε την εισβολή του στην Ουκρανία διατύπωσε μία ακόμη πιο νεφελώδη απειλή: "Όποιος προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας ή δημιουργήσει απειλές για τη χώρα μας και το λαό μας, πρέπει να γνωρίζει ότι η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως. Οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε ξαναδεί σε ολόκληρη την ιστορία σας". Για όσους δεν ερμήνευσαν ακριβώς τις τότε δηλώσεις του, ακολούθησε μία ακόμη πιο ξεκάθαρη τοποθέτησή του, το μεσημέρι της Κυριακής. Έδωσε διαταγή να τεθούν σε επιφυλακή οι ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, μεταξύ αυτών και εκείνες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα,  επικαλούμενος σαν αφορμή τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Η Ρωσία είναι σήμερα ένα από τα πιο ισχυρά πυρηνικά κράτη του πλανήτη. Κάτι που δεν ισχύει για την Ουκρανία, παρά τους αβάσιμους -όπως αποδεικνύεται- ισχυρισμούς πως η χώρα βρισκόταν σε πορεία προς τη δημιουργία του δικού της πυρηνικού οπλοστασίου. 

Τι ισχύει με τα πυρηνικά στην ΟυκρανίαGetty Images

Μέχρι αυτή τη στιγμή, η ρωσική εισβολή στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου σε συμβατικά όπλα. Τανκς που κροταλίζουν τους αυτοκινητόδρομους, βομβαρδιστικά που πετούν από πάνω, πλοία που καταφθάνουν στο λιμάνι της Οδησσού. Οι ειδικοί και οι αναλυτές παρουσιάζονται σχεδόν βέβαιοι πως ελλείψει μιας συγκλονιστικής κλιμάκωσης, αυτό δεν είναι πιθανό να αλλάξει. Όμως υπάρχει πάντα στο μυαλό όλων μία πολύ συγκεκριμένη λέξη: Πυρηνικά. Τι ισχύει λοιπόν και, κυρίως:

Πόσο πιθανή είναι η χρήση πυρηνικών όπλων στο άμεσο μέλλον;

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Harvard και πρώην σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ Bill Clinton, Matthew Bunn, δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στην κατάσταση της Ουκρανίας. Κι αυτό γιατί τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Χωρίς την απειλή στρατιωτικής επέμβασης, ο Putin έχει ελάχιστους λόγους να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα, ειδικά από τη στιγμή που η Ρωσία έχει ένα εκπληκτικό αριθμητικό πλεονέκτημα έναντι του ουκρανικού στρατού.

"Δεν πιστεύω πως ο στόχος του Putin είναι να φέρει τον κόσμο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου. Θέλει απλώς -όσο κυνικό κι αν ακούγεται αυτό- να καταπιεί την Ουκρανία και να αποκαταστήσει κατά κάποιο τρόπο τη δική του τσαρική αυτοκρατορία" αναφέρει ο λέκτορας παγκόσμιων σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης Paul Hare μιλώντας στο Vox, μαζί με τον Hans Kristensen, διευθυντή του Nuclear Information Project στο Federation of American Scientists. Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι είναι πολύ πιο ανήσυχος από ό,τι πριν μία εβδομάδα, καθώς το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την ετοιμότητά του σε όλα τα επίπεδα. "Αυτό ακριβώς είναι η ομίχλη του πολέμου και πολλές ανατροπές μπορεί να έρθουν σύντομα. Ωστόσο, δε θέλω να πιστεύω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου".

Τι παίζει γενικά με τα πυρηνικά στον πλανήτη

Οι 6.000 κεφαλές που έχει στην κατοχή της, καθιστούν αυτή τη στιγμή την Ρωσία τη χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο. Από αυτές μόνο οι 1.600 μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα σε όπλα ξηράς, θάλασσας και αέρα, καθώς και για εκτοξεύσεις από σιλό. Πολλές είναι υπολείμματα του Ψυχρού Πολέμου ενώ όσες είχαν μείνει στο ουκρανικό έδαφος, επιστράφηκαν στη Ρωσία. 

Εκτός όμως από αυτή, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Ισραήλ, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα είναι οι υπόλοιπες χώρες που κατέχουν πυρηνικά.

> Διάβασε ακόμη: H Ουκρανία δεν ήθελε ποτέ να γίνει μέρος της Ρωσίας

Το γεγονός ώθησε προς τη δημιουργία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο εργάζεται μαζί με τα μέλη του για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων τις τελευταίες δεκαετίες. Αξίζει να αναφερθεί πως από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, το ποσοστό των πυρηνικών όπλων έχει μειωθεί κατά 80%: Από 70.300 το 1986 σε 12.700 στις αρχές του 2022.

Και πάλι βέβαια, μιλάμε για πολλά πυρηνικά. Τα οποία ελπίζουμε να μη χρησιμοποιηθούν ποτέ και από κανέναν.

 

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.