Κι αν η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν;

Μπορεί η εισβολή στην Ταϊβάν να μην είναι στα άμεσα πλάνα της Κίνας, η επέλαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως, μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί μία σκληρή υπενθύμιση του πόσο σύγχρονο είναι το 'concept' του πολέμου, στην 'συμβατική' του εκδοχή. Αλλά και μία υπενθύμιση για τον κίνδυνο μίας πιθανής εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν. Είναι, πλέον, αυτό το σενάριο πιο πιθανό; Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν κάτι τέτοιο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πόσο μακριά θα φτάσουν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Κι αν ο Vladimir Putin συνεργάζεται με τον Xi Jinping;

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και άλλες αρχές, είχαν προβλέψει το ότι οι κινήσεις της Ρωσίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα σήμαιναν πολλά περισσότερα από μια απλή προσπάθεια του Putin να 'εξευτελίσει' την όμορη χώρα. 'Η εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι ένα κάλεσμα για να ξυπνήσει η Ουάσινγκτον' δήλωσε ο Ian Easton, συγγραφέας του βιβλίου Η απειλή της κινεζικής εισβολής: Η οχύρωση της Ταϊβάν στο Popular Mechanics.

'Αυτή τη στιγμή θα ήταν φρόνιμο οι αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να προετοιμαστούν για κάθε πιθανό σενάριο. Ο Vladimir Putin και ο Xi Jinping μπορεί να συντονίζουν από κοινού επεμβάσεις. Υπάρχουν λόγοι που υποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να είναι ο προάγγελος μιας μελλοντικής επίθεσης της Κίνας εναντίον της Ταϊβάν', συνέχισε.

Κι αν η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν; Nurphoto / Getty Images
Νοέμβριος 2021, στρατεύματα της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια άσκησης.

Μήπως τα παραλέει; Θα μπορούσε όντως η Ρωσία να συνεργάζεται με την Κίνα; Ίσως. Κι αυτό γιατί μέχρι ένα σημείο τα πολιτικά συμφέροντα των δύο χωρών συγκλίνουν: Κοινό εμπόδιο στις επεκτατικές τους βλέψεις στέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους. 

Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές το κατά πόσο ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping είχε γνώση σχετικά με την επικείμενη επίθεση στην Ουκρανία, ενώ οι πρόσφατες στρατιωτικές κινήσεις της Κίνας είναι 'νορμάλ', δεν έχει υπάρξει κάποια παραβίαση του εναέριου χώρου της Ταϊβάν.

REPRESENTATIVE OF CHINESE TROOPS RECEIVES MEDALS Xinhua News Agency / Getty Images
Όρεμπουργκ, Ρωσία, Σεπτέμβριος 2021. Ρωσικά και κινεζικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης. 

Πώς η Κίνα επωφελείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η προετοιμασία των κινεζικών δυνάμεων για μια εισβολή στην Ταϊβάν απαιτεί εβδομάδες, αν όχι μήνες. Παρόλα αυτά, η Κίνα θα μπορούσε να ωφεληθεί από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, κυρίως σε επίπεδο τεχνογνωσίας για το πώς γίνεται ένας μοντέρνος 'συμβατικός' πόλεμος (τεχνικές, logistics, αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων όπλων).

Παράδειγμα των μαθημάτων που έχει ήδη αρχίσει να παίρνει αποτελούν τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου.

HELICOPTERS OPEN FIRE Sergei Malgavko / Getty Images
Ένα ρωσικό μαχητικό ελικόπτερο Ka-52 πετάει πάνω από ένα αιολικό πάρκο στο Περεκόπ της Ουκρανίας.

Ξένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Κίνα προετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιθέσεις ως τμήμα κάθε στρατιωτικής απόβασης στην Ταϊβάν. Κι αυτό γιατί τα ελικόπτερα προσφέρονται για την γρήγορη και επαναλαμβανόμενη (μέσα σε σύντομα χρονικά διαστήματα) μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού στον Πορθμό της Ταϊβάν.

> Διάβασε ακόμα: Evergrande, το μεγαλύτερο θύμα της νέας οικονομικής πολιτικής της Κίνας

Η μάχη στο αεροδρόμιο Αντόνοφ έδειξε, όμως, ότι τα ελικόπτερα είναι 'εύθραυστα' και μια δυνατή άμυνα μπορεί να καταστήσει αδύνατη την προσγείωσή τους. Κοινώς, η Κίνα παίρνει μαθήματα από τις αποτυχίες της Ρωσίας για να επανασχεδιάσει, μακροχρόνια, ένα σχέδιο πιθανής απόβασής της στην Ταϊβάν.

MILITARY HELICOPTERS Greg Baker / Getty Images
Κινεζικά ελικόπτερα μάχης Z-10 θα μπορούσαν να συνοδεύσουν μια αεροπορική επίθεση και να παράσχουν στενή αεροπορική υποστήριξη στις δυνάμεις εδάφους.

Τα μαθήματα που παίρνουμε όλοι από αυτόν τον πόλεμο

Όπως εξηγεί ο Easton, ένα μάθημα που μπορούν να πάρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το ότι, κάποιες φορές, οι χώρες που προετοιμάζονται να εισβάλλουν σε άλλες χώρες, όντως εισβάλλουν. 'Το λιγότερο', λέει 'διαψεύστηκαν από τα γεγονότα οι υποθέσεις που έχουν κάνει οι ηγέτες μας σχετικά με την αποτροπή και την πρόληψη του πολέμου. Δεδομένης δε της διπλωματικής της απομόνωσης, η Ταϊβάν είναι σε πολύ πιο ευάλωτη θέση από την Ουκρανία'.

> Διάβασε ακόμα: COP26: Κίνα και ΗΠΑ συμφωνούν για την κλιματική αλλαγή

Η Κίνα ίσως να μην είναι σε θέση να εισβάλλει στην Ταϊβάν σήμερα, αλλά το αν θα μπορεί αύριο, όποιο αύριο, αποτελεί μια άλλη ιστορία. Εν τω μεταξύ, το πιο πιθανό είναι να παίρνει όσα περισσότερα μαθήματα μπορεί από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Αν ο Putin, του οποίου οι δυνάμεις είναι αριθμητικά πολύ μεγαλύτερες από αυτές της Ουκρανίας, τα πάνε καλά, αυτό θα μπορούσε να ενδυναμώσει τον Xi Jinping και να παγιώσει τα σχέδιά του για την εισβολή στην Ταϊβάν. Αν ο Putin τα βρει σκούρα, η Κίνα ίσως να καταλήξει στο ότι η επίθεση στην Ταϊβάν θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνη.

Από: Esquire ES

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear