Evergrande, το μεγαλύτερο θύμα της νέας οικονομικής πολιτικής της Κίνας

Η προσωπική περιουσία του ιδιοκτήτη της Evergrande συρρικνώθηκε κατά 70% στη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Η 'καθαρή αξία' του Hui Ka Yan, ιδρυτή του αντιμέτωπου με τη χρεοκοπία κτηματομεσιτικού ομίλου Evergrande, μειώθηκε κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Ο λόγος αυτής της μείωσης; Η λήψη δραστικών ρυθμιστικών οικονομικών μέτρων από τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, που έχουν επηρεάσει το οικονομικό status των μεγαλύτερων μεγιστάνων της Κίνας.

Η περίφημη Hurun Rich List

Σύμφωνα με την ετήσια Hurun Rich List, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, η 'καθαρή αξία' του ιδρυτή της Evergrande μειώθηκε σχεδόν κατά 70%, φτάνοντας τα 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον 70ό στη λίστα με τους πλουσιότερους κατοίκους της Κίνας. Τo 2019, o ίδιος 'έκπτωτος' μεγιστάνας, βρισκόταν στην 5η θέση της λίστας, ενώ πριν από 4 χρόνια στην 1η. Πλέον, την 1η θέση καταλαμβάνει ο Zhong Shanshan, ο 67χρονος βαρόνος του εμφιαλωμένου νερού, με μία περιουσία που εκτιμάται σε πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Evergrande, ώρα μηδέν

Η Evergrande αποτελεί αυτή τη στιγμή, λοιπόν, το πιο τρανό θύμα της νέας οικονομικής πολιτικής της Κίνας, η οποία στοχεύει στη μείωση των επιπέδων χρέους και στη χαλιναγώγηση της εκτόξευσης των τιμών των ακινήτων, έναν σημαντικό στόχο που αναμένεται να οδηγήσει στον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής ευημερίας. Μάλιστα, ο άλλοτε πανίσχυρος όμιλος γλιτώνει στο τσακ τη χρεοκοπία, πουλώντας περιουσιακά του στοιχεία για την αποπληρωμή ενός χρέους που ξεπερνάει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Evergrande, το μεγαλύτερο θύμα της νέας οικονομικής πολιτικής της ΚίναςGetty Images

Πρόστιμα και ανακατατάξεις

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς οι μετοχές της Evergrande έχασαν περισσότερο από το 80% της αξίας τους στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, αλλά ο συγκεκριμένος όμιλος δεν είναι το μόνο θύμα της νέας κινεζικής πολιτικής. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και άλλα κινεζικά μεγαθήρια που κατηγορούνται κυρίως για μονοπωλιακές παραβάσεις, όπως η Alibaba του Jack Ma, στην οποία τον Απρίλιο υποβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γενικότερα, τα νέα μέτρα πλήττουν ομίλους που ασχολούνται με τα κτηματομεσιτικά, την τεχνολογία και την εκπαίδευση, κάτι που έχει οδηγήσει τους επενδυτές στο να αποστρέψουν το βλέμμα τους από τις κινεζικές μετοχές και τα ομόλογα. 

> Διάβασε ακόμα: Η Κίνα και η οικονομική παγίδα στις αναπτυσσόμενες χώρες

Νέα πεδία ανάπτυξης

Ο Rupert Hoogewerf που είναι ο ιδρυτής της Hurun Rich List, παρά τις συνεχείς αρνητικές ειδήσεις που κάνουν τον γύρο του κόσμου, σημειώνει ότι ο ιδιωτικός τομέας της Κίνας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς παρέμεινε εξαιρετικά δυναμικός, με την ανάδυση περισσότερων από 307 νέων δισεκατομμυριούχων. Μάλιστα, τα μισά πρόσωπα στη λίστα του είναι καινούργια σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Τα νέα πεδία που αναπτύσσονται είναι αυτά της ηλεκτρικής αυτοκίνησης, της ηλιακής ενέργειας και της βιομηχανικής εξόρυξης.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.