Πώς θα φύγει ο Putin από την Ουκρανία

Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο. Το θέμα είναι πώς θα συμβεί αυτό.

Γράφει: Esquire Editors 15 Μαρτίου 2022

Πώς θα σταματήσει ο βάρβαρος πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία; Ή δεν θα έχει τελειωμό, όπως και άλλες συγκρούσεις που "σιγοκαίνε" για δεκαετίες; Η απάντηση στα εν λόγω ερωτήματα –και σε πολλά άλλα– βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση από το πόσο ακόμη θα παραμείνει ο Vladimir Putin στην εξουσία. Όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος και θα ξεκινήσει η ανασυγκρότηση μιας σταθερής Ευρώπης.

Μερικές σκέψεις

Είτε τελειώσει αυτός ο πόλεμος είτε συνεχίσει να "σιγοβράζει", μεγάλοι χαμένοι είναι οι Ουκρανία και Ρωσία. Οι ουκρανικές πόλεις βάλλονται, γιατί αυτός είναι ο ρωσικός τρόπος πολέμου. Οι αντιαεροπορικοί Stinger και οι αντιαρματικοί Javelin δεν μπορούν να ανακόψουν τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τα πυραυλικά χτυπήματα κατά παντός – ούτε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μπορεί. Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων θα αυξηθεί. Ήδη οι Ουκρανοί πρόσφυγες ανέρχονται στο μισό του αφγανικού πληθυσμού που κατέφυγε στο Πακιστάν κατά την προηγούμενη κακοσχεδιασμένη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας σε βάρος άλλης χώρας για να τη "νουθετήσει". Σημαντικός αριθμός Ουκρανών θα επαναπατριστεί μόνο όταν πάψουν οι σφοδρές συγκρούσεις και αρχίσει η ανοικοδόμηση της χώρας. Η οικονομική ανάκαμψη θα είναι επώδυνα αργή.

Όσον αφορά τη Ρωσία, αυτή διαγκωνίζεται τις Συρία και Βόρεια Κορέα για να γίνει το μεγαλύτερο κράτος-παρίας στον κόσμο. Οι Ουκρανοί ζητούν βαρύ φόρο ρωσικού αίματος από τους εισβολείς. Οι οικονομικές κυρώσεις θα πλήξουν σημαντικά τη χώρα. Οι ξένες επενδύσεις δεν θα επιστρέψουν σύντομα. Ο Putin έχει χάσει –και συγχρόνως ενώσει– την Ευρώπη. Με την πάροδο του χρόνου, οι Ευρωπαίοι θα βρουν εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου για τη θέρμανση των κατοικιών, την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας και την τροφοδοσία των οχημάτων τους. 

Η συνέχεια στο Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος