Τα drones-καμικάζι του ουκρανικού πολέμου

Το εύρος βολής τους, η ταχύτητα που αναπτύσσουν, η χρησιμότητά τους στα χέρια συμμάχων και εχθρών.

Ας μιλήσουμε με κάποια δεδομένα. Πλέον, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι, αφενός, οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις χρησιμοποιούν τα καινούργια drones-καμικάζι (ή drones αυτοκτονίας) Kyb της εταιρείας Kalashnikov για να επιτεθούν σε στόχους στην Ουκρανία. Αφετέρου, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέλνει 100 drones Switchblade για να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις. Κάπως έτσι, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος γίνεται ο δεύτερος στην ιστορία, μετά από αυτόν ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που και οι δύο εμπλεκόμενες χώρες χρησιμοποιούν drones.

Τι είναι τα drones-καμικάζι

Τα συγκεκριμένα drones, που είναι χαμηλού κόστους κατασκευής, καταρχήν σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούνται σε αναγνωριστικές επισκέψεις. Είναι μικρά, σχετικά αργοκίνητα και απογειώνονται από τα στρατεύματα ξηράς, σε αντίθεση με μεγαλύτερα drones, όπως τα αμερικανικά MQ-9 Reaper και τα τουρκικά TB-2 Bayraktar. Επίσης, διαθέτουν ηλεκτρο-οπτική κάμερα που προσφέρει στον χειριστή τους ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, ενώ, αφ' ης στιγμής εκείνος εντοπίσει την τοποθεσία και ταυτοποιήσει έναν στόχο, κατεβαίνουν προς τα κάτω και πυροδοτούν μια μικρή έκρηξη.

Τα drones-καμικάζι του ουκρανικού πολέμου Getty Images
Ένα πανάκριβο MQ-9 Reaper, στην υπηρεσία του Γαλλικού Στρατού.

Τα drones-καμικάζι, λοιπόν, είναι μίας χρήσης και μίας κατεύθυνσης όπλα. Δεν διαθέτουν ούτε μηχανισμό προσεδάφισης αλλά ούτε και σχέδιο επιστροφής, ενώ έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο εχθρικός στόχος να βρίσκεται εντός του σχετικά περιορισμένου πεδίου βολής τους.

Τα drones Kyb

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ταυτοποιήσει τουλάχιστον δύο περιπτώσεις χρήσης των drones Kyb, κάτι που αποδεικνύει τη χρήση τους από τη Ρωσία. Τα Kyb, που 'ντεμπούταραν' στην πολεμική βιομηχανία το 2019, έχουν μήκος και πλάτος ενός μέτρου, ενώ η διάρκεια πτήσης τους είναι 30 λεπτά.

Υπό κανονικές συνθήκες, πετάνε με 80 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ μπορούν να αναπτύξουν την ίδια ταχύτητα και για μικρότερες αποστάσεις. Μεταφέρουν ένα ωφέλιμο φορτίο 5 κιλών για να φτάσουν σε συγκεκριμένες γεωγραφικές συντεταγμένες, οι οποίες μπορούν να τους δοθούν είτε πριν από την έναρξη της πτήσης είτε κατά τη διάρκειά της.

Εναλλακτικά, τα drones Kyb προγραμματίζονται για να επιτεθούν σε οποιονδήποτε στόχο 'ταιριάζει' με μια συγκεκριμένη περιγραφή εικόνας, π.χ. μέσα από την υπολογιστική ανάλυση φωτογραφιών που απεικονίζουν τανξ.

WAR IN UKRAINE Getty Images
20 Μαρτίου 2022. Ουκρανοί αστυνομικοί στρέφουν τα όπλα τους κατά ενός ύποπτου drone.

Το φωτογραφικό πρακτορείο Getty Images έχει ανεβάσει στην τράπεζα των εικόνων που παρέχει στα ΜΜΕ αρκετές φωτογραφίες που απεικονίζουν άντρες των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων να τείνουν τα όπλα τους προς τα πάνω, στοχεύοντας, προφανώς, σε εχθρικά drones.

Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφής η έκταση της χρήσης ή της επιτυχίας των Kyb. Εξάλλου, η Ρωσία χρησιμοποιεί και άλλα είδη drones, όπως τα Orlan-10, για να αναγνωρίσει τις θέσεις των Ουκρανών.

> Διάβασε ακόμα: Γιατί ο Putin ερμήνευσε λάθος τη Δύση

Τα drones της AeroVironment

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ουκρανία θα παραλάβει από τις ΗΠΑ 100 drones Switchblade 300, της εταιρείας AeroVironment. Αυτά τα drones έχουν το μέγεθος ενός γλάρου και είναι έτοιμα για μάχη μέσα σε 2 λεπτά. Με το που απογειωθούν στον ουρανό, χάρη σε ένα επίγειο σύστημα ελέγχου, ο χειριστής τους μπορεί να καθοδηγήσει την πορεία τους μέσω ενός ψηφιακού χάρτη ή μέσω των καμερών που είναι προσαρτημένες πάνω τους για να εντοπίσει τον στόχο.

Τα Switchblade 300 ειναι μικρότερα από τα Kyb, ζυγίζουν μόνο 1,5 κιλό, μπορούν να ταξιδεύουν με μέση ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα, να αναπτύσσουν για σύντομες αποστάσεις έως και 160 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η διάρκεια πτήσης τους είναι τα 15 λεπτά.

Σε αντίθεση με τα Kyb, τα Switchblade είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρο-οπτικές και υπέρυθρες κάμερες, που επιτρέπουν στον χειριστή τους να τα καθοδηγήσει οπτικά προς τον στόχο. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τις Ουκρανικές Δυνάμεις Αμύνης, καθώς μπορούν να στοχεύσουν σε περιοχές που ελέγχει ο ρωσικός στρατός, σε ένα πεδίο εμβέλειας έως περίπου 6 χιλιομέτρων.

> Διάβασε ακόμα: Τι γυρεύει ο Ramzan Kadyrov στην Ουκρανία

Η εταιρεία AeroVironment, πάντως, πρόσφατα ολοκλήρωσε την ανάπτυξη ενός νέου, μεγαλύτερου drone: του Switchblade 600. Αυτό, που είναι πιο μεγάλο σε μέγεθος, έχει εμβέλεια 38 χιλιομέτρων και χρόνο πτήσης 40 λεπτών. Επίσης, κουβαλάει μια πιο ισχυρή εκρηκτική κεφαλή.

Πλέον, λοιπόν, ένα νέο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει κάθε σύγχρονος στρατός, είναι το πώς μπορεί να προφυλαχθεί τόσο από τα drones-καμικάζι που είναι ήδη σε χρήση όσο και από τις αναμενόμενες εξελιγμένες μορφές τους.

Από: Esquire US

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης