Οι ΗΠΑ γυρίζουν 150 χρόνια πίσω

Σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να απαγορεύσουν πολύ σύντομα τις αμβλώσεις.

Γράφει: Esquire Editors 25 Ιουνίου 2022

Κάνοντας ιστορική στροφή προς τον... Μεσαίωνα, το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε χθες μια απόφαση-ορόσημο που εδώ και περίπου μισό αιώνα διασφάλιζε το δικαίωμα της άμβλωσης στις ΗΠΑ, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τη θρησκευόμενη δεξιά.

Η ετυμηγορία των δικαστών δεν καθιστά αυτομάτως παράνομες τις αμβλώσεις, όμως γυρίζει τις ΗΠΑ στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την εμβληματική απόφαση "Ρόου εναντίον Γουέιντ" του 1973, όταν δηλαδή η κάθε Πολιτεία ήταν ελεύθερη να τις εγκρίνει ή να τις απαγορεύσει.

Δεδομένου ότι η χώρα είναι διχασμένη, σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να τις απαγορεύσουν πολύ γρήγορα. Το Μιζούρι ήταν η πρώτη Πολιτεία που ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

> Διάβασε ακόμα: H Microsoft παίρνει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο θέμα των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτή η συντηρητική αμερικανική πολιτεία κατέκτησε τη θλιβερή πρωτιά. "Αυτή είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής", είπε ο Έρικ Σμιτ σε ένα tweet συνοδευόμενο από μια εικόνα που τον δείχνει να επικυρώνει το νομοσχέδιο που "πραγματικά" τερματίζει τις αμβλώσεις στο Μιζούρι, μια Πολιτεία που είχε μόνο μία κλινική που επέτρεπε μια τέτοια επέμβαση.

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότα Κρίστι Νόεμ ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής η άμβλωση θεωρείται παράνομη στην Πολιτεία αυτή, στις βόρειες ΗΠΑ, καθώς είχε ήδη ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμοζόταν αλλά θα έμπαινε αυτομάτως σε ισχύ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο άλλαζε τη νομολογία του.

Οι ΗΠΑ γυρίζουν 150 χρόνια πίσωGetty Images

Ο νόμος αυτός αναφέρει ότι "από σήμερα, όλες οι αμβλώσεις είναι παράνομες στη Νότια Ντακότα, εκτός και αν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση που να βεβαιώνει ότι ο τερματισμός της κύησης είναι αναγκαίος για να σωθεί η ζωή της εγκύου" ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Στο κοινοβούλιο της Νότιας Ντακότας θα διεξαχθεί εντός του έτους μια "ειδική συνεδρίαση" με σκοπό "να σώσουμε ζωές και να βοηθήσουμε τις μητέρες που επηρεάζονται από την απόφαση" του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Λίγο αργότερα, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Ιντιάνα ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλεί το κοινοβούλιο για να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν την απαγόρευση των αμβλώσεων. "Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σαφής και επαφίεται τώρα στις Πολιτείες να εξετάσουν αυτό το σημαντικό ζήτημα. Θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν", ανέφερε μέσω του Twitter ο Έρικ Χόλκομπ.

> Διάβασε ακόμα: Τι ακριβώς συμβαίνει με τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Η συνεδρίαση αυτή ορίστηκε για τις 6 Ιουλίου. "Έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε την ιερότητα της ζωής και αυτό ακριβώς θα κάνουμε", πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Οι πολιτείες με τους "νόμους-ζόμπι"

Παράλληλα, τρεις προοδευτικές πολιτείες στη δυτική ακτή ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται από κοινού να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

"Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον δεσμεύτηκαν σήμερα να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων της άμβλωσης και της αντισύλληψης, και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς από προσπάθειες άλλων πολιτειών να εξάγουν την απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες μας", τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher, ένα κέντρο ερευνών που αγωνίζεται για την πρόσβαση στην αντισύλληψη και τις αμβλώσεις σε όλον τον κόσμο, 13 Πολιτείες έχουν ήδη περάσει "νόμους-ζόμπι": απαγορεύουν τις αμβλώσεις και θα τεθούν αυτομάτως σε ισχύ. "Τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες, θα δούμε κλινικές να κλείνουν" σε αυτές τις Πολιτείες, όπως το Τέξας ή η Λουιζιάνα, σχολίασε ο Λόρενς Γκόστιν. Εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους άλλες 12 Πολιτείες, απαγορεύοντας πλήρως ή εν μέρει τις αμβλώσεις.

Οι πολιτείες αυτές είναι το Αρκάνσας, το Αϊντάχο, το Κεντάκι, η Λουιζιάνα, το Μισισίπι, το Μιζούρι, η Βόρεια Ντακότα, η Οκλαχόμα, η Νότια Ντακότα, το Τενεσί, το Τέξας, η Γιούτα και το Γουαϊόμινγκ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher.

Σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας επομένως οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση θα αναγκαστούν είτε να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη, είτε να παρανομήσουν (για παράδειγμα, παραγγέλνοντας χάπια μέσω του διαδικτύου) ή να ταξιδέψουν σε άλλες Πολιτείες, όπου η άμβλωση θα επιτρέπεται.

Το ταξίδι όμως είναι ακριβό και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα πλήξει κυρίως τις φτωχές γυναίκες ή εκείνες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους – η μεγάλη πλειονότητα προέρχεται από τις μειονότητες των ισπανόφωνων και των Αφροαμερικανών.

Σε ποιες Πολιτείες θα παραμείνουν νόμιμες οι αμβλώσεις

Το Ινστιτούτο Guttmacher εκτιμά ότι συνολικά 26 πολιτείες των ΗΠΑ είναι βέβαιο ή πιθανό να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις, αφήνοντας τις γυναίκες σε μεγάλες περιοχές των Νοτιοδυτικών και Μεσοδυτικών των ΗΠΑ χωρίς πρόσβαση στην ιατρική διαδικασία.

Οι περισσότερες πολιτείες όπου οι αμβλώσεις θα εξακολουθούν να είναι νόμιμες βρίσκονται στη Δυτική Ακτή (Καλιφόρνια, Νεβάδα, Όρεγκον και Ουάσιγκτον) ή στα βορειοανατολικά. Ο κυβερνήτης Gavin Newsom της Καλιφόρνια, της πολυπληθέστερης πολιτείας, πρότεινε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμα της πολιτείας.

Μερικές πολιτείες στα Μεσοδυτικά και Νοτιοδυτικά αναμένεται να διατηρήσουν νόμιμες τις αμβλώσεις, όπως το Ιλινόις, το Κάνσας, η Μινεσότα και το Νέο Μεξικό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, μια γυναίκα στο Μαϊάμι της Φλόριντα μπορεί να χρειαστεί να πετάξει σε άλλη πολιτεία ή να οδηγήσει 11 ώρες ή περισσότερα από 700 μίλια (1.100 χιλιόμετρα), για να φτάσει στη Βόρεια Καρολίνα, όπου η άμβλωση αναμένεται να παραμείνει νόμιμη.

Το Κολοράντο, το Κονέκτικατ, το Μέριλαντ, το Νιου Τζέρσεϊ και το Βερμόντ ψήφισαν φέτος νομοθεσία για την προστασία ή την επέκταση της πρόσβασης στις αμβλώσεις.

Τι ισχύει με τις συνταγές χαπιών άμβλωσης

Οι συντηρητικές πολιτείες έχουν ήδη βιαστεί να περιορίσουν τα χάπια έκτρωσης, τα οποία μπορούν να συνταγογραφηθούν μέσω διαδικτυακών επισκέψεων τηλεϊατρικής. Τώρα που το δικαστήριο ανέτρεψε τον νόμο Roe vs Wade, θα μπορούν να τους απαγορεύσουν εντελώς, λένε οι ειδικοί.

Τριάντα δύο πολιτείες επιτρέπουν μόνο στους γιατρούς να χορηγούν χάπια για την άμβλωση, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικογένειας Κάιζερ. Έξι πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων του Τέξας και του Μιζούρι, απαγορεύουν οποιαδήποτε χρήση τηλεϊατρικής για φαρμακευτική άμβλωση.

Άλλες 21 πολιτείες δεν έχουν γενικές απαγορεύσεις, αλλά απαιτούν τουλάχιστον μία αυτοπροσώπως επίσκεψη, που σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν μπορούν απλώς να έχουν ένα ραντεβού τηλεϊατρικής και να λαμβάνουν τα χάπια ταχυδρομικώς, σύμφωνα με το ίδρυμα.

Από: Thetoc.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.