Τι σημαίνει για τις αγορές η παραίτηση της Liz Truss;

Μετά την παραίτηση της Liz Truss, η λίρα κινήθηκε ανοδικά έναντι άλλων βασικών νομισμάτων, όπως το δολάριο και το ευρώ.

Γράφει: Esquire Editors 21 Οκτωβρίου 2022

Την Πέμπτη, η Liz Truss "υπέκυψε" στις όλο και πιο έντονες πιέσεις των τελευταίων ημερών και παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο του Ηνωμένου Βασιλείου, μόλις 44 ημέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα.

Η πιο σημαντική της πράξη ήταν η παρουσίαση του μίνι προϋπολογισμού στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο οποίος υποσχόταν φορολογικές περικοπές δισεκατομμυρίων λιρών, καθώς και πλαφόν στις τιμές ενέργειας.

Τα σχέδιά της βύθισαν τη στερλίνα, συμπιέζοντας το βρετανικό νόμισμα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Προκάλεσαν επίσης την εκτόξευση των αποδόσεων των βρετανικών ομολόγων και οδήγησαν σε βουτιά τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Κατόπιν, ανέκρουσε πρύμναν: αλλά ακόμα και η αποπομπή του υπουργού Οικονομικών, Kwasi Kwarteng, δεν αποκατέστησε το κύρος της ούτε κατεύνασε τις φωνές που ζητούσαν την παραίτησή της. 

Αβεβαιότητας... συνέχεια  

Μετά τη σημερινή παραίτηση της Truss, η λίρα κινήθηκε ανοδικά έναντι άλλων βασικών νομισμάτων, όπως το δολάριο και το ευρώ. Στο μεταξύ, ο δείκτης FTSE 250 -που επηρεάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις στη βρετανική οικονομία- κατέγραψε προσωρινά κέρδη για να υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος στη συνέχεια.

Η αβεβαιότητα δίνει τον τόνο στο πολιτικό τοπίο της Μ. Βρετανίας. Οι Συντηρητικοί βουλευτές φαίνεται ότι θα επιλέξουν πιθανότατα νέο πρωθυπουργό μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Αν και δεδομένων των εσωτερικών τριγμών στο κυβερνών κόμμα, η προκύρηξη εκλογών πριν το τέλος του έτους είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. 

Ράλι μικρής διάρκειας;

Τι να αναμένουμε, λοιπόν, από τις χρηματαγορές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες; Ο Nigel Green, CEO της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβουλών deVere Group, σχολίασε: "Φοβάμαι ότι η αστάθεια της αγοράς δεν έχει τελειώσει με την παραίτηση της Truss, η προεκλογική εκστρατεία της οποίας διήρκεσε 10 ημέρες παραπάνω από την πρωθυπουργία της".

Ο Green δήλωσε ότι "θα υπάρξει ένα ράλι ανακούφισης στις αγορές τώρα που η Truss επιβεβαίωσε την αποχώρησή της". Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το ράλι "θα είναι βραχύβιο, καθώς η πολιτική αναταραχή συντηρείται".

Εκτίμησε ότι "η στερλίνα και η αγορά ομολόγων θα παραμείνουν υπό πίεση στο προσεχές μέλλον". Ο Green επισήμανε ότι ο πληθωρισμός έτρεχε με 10,1% τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι "η βρετανική οικονομία μοιάζει με οικονομία μιας αναδυόμενης αγοράς και όχι ενός κράτους της G7".

Τόνισε ακόμη ότι "οι επενδυτές γνωρίζουν ότι το πολιτικό χάος που στιγμάτισε το Ηνωμένο Βασίλειο καθ' όλο το 2022 δεν έχει τελειώσει", προσθέτοντας ότι "αυτό τροφοδοτεί το κλίμα αβεβαιότητας και φέρνει αναταράξεις στις χρηματαγορές".

Καμία σημαντική πρόοδος;

Η Susannah Streeter, αναλύτρια επενδύσεων και αγορών της Hargreaves Lansdown, σημείωσε ότι "το μεγάλο πολιτικό στοίχημα της Truss απέτυχε με πάταγο, αλλά πρόλαβε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στη βρετανική οικονομία".

Η ίδια προέβλεψε ότι "θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να μηδενιστεί το ασφάλιστρο κινδύνου που συνδέεται με τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την κατρακύλα που ακολούθησε την εξαγγελία του μίνι-προϋπολογισμού".

Η Streeter τόνισε ότι "το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθεί να θεωρείται πολιτικά ασταθές από τις αγορές", καθώς η χώρα καλείται να επιλέξει τον τρίτο πρωθυπουργό της από το καλοκαίρι.

"Αυτό που επιζητούν οι επενδυτές είναι περισσότερη σταθερότητα και αξιοπιστία, αλλά μέχρι να μάθουν ποιος θα αναλάβει και θα ηγηθεί της οικονομικής ανάκαμψης, αυτή η σταθερότητα εξακολουθεί να παραμένει άπιαστος στόχος, κάτι που σημαίνει ότι ούτε η στερλίνα ούτε οι μετοχές δεν αναμένεται να κάνουν μεγάλα βήματα προόδου", πρόσθεσε.

Η στερλίνα συνεχίζει το "φιδάκι"

Ο William Marsters, διαπραγματευτής πωλήσεων της Saxo, σχολίασε ότι "αν και πολλοί θα χαίρονταν με την επιστροφή στο τραπέζι των Trussenomics, η  αναμέτρηση για την ηγεσία των Τόρις την επόμενη εβδομάδα θα είναι αμφίρροπη και παραμένει άγνωστο ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ένοικος του Νο.10 της Νταουνινγκ Στριτ".

Σύμφωνα με τον Marsters, "η στερλίνα θα αργήσει να κινείται όπως στο επιτραπέζιο 'φιδάκι' [με απότομες ανόδους και βουτιές]", επισημαίνοντας ότι "είναι απίθανο η λίρα να παρουσιάσει ισχυρές ενδείξεις μακροπρόθεσμης ανάκαμψης".

Ο ίδιος σημείωσε ότι η βρετανική οικονομία συνεχίζει να πλήττεται από τον υψηλό πληθωρισμό, "ο οποίος έχει καταστήσει εξοντωτικές τις καθημερινές δαπάνες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις". 

Brexit

Ο George Lagarias, οικονομολόγος στην εταιρεία λογιστικής Mazars, τόνισε ότι "οι αγορές μπορεί αρχικά να αντέδρασαν θετικά στην παραίτηση της κ. Truss, αλλά η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου η χώρα θέσει και πάλι υγιείς βάσεις".

Ο κ. Lagarias πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί "κατά πόσον η Μ. Βρετανία του Brexit μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της τόσο προς το εκλογικό σώμα όσο και προς τους βασικούς οικονομικούς της εταίρους σε ένα περιβάλλον μη ρευστότητας", ή εάν "απαιτείται μια ευρύτερη διόρθωση πορείας για να επανέλθει η ανάπτυξη".

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.