Όσα γνωρίζουμε για τον Rishi Sunak, το νέο πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας

Γιος μεταναστών από την Ινδία και δισεκατομμυριούχος.

Γράφει: Esquire Editors 24 Οκτωβρίου 2022

Ο Rishi Sunak, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, στην τελευταία κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος να αναλάβει την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία της χώρας, ακόμη και σήμερα.

Εφόσον η επικράτηση του επιβεβαιωθεί - κάτι στο οποίο βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά μετά την απόσυρση Johnson και τη δυσκολία της Penny Mordaunt  να συγκεντρώσει ικανό αριθμό υποστηρικτών - θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Βρετανίας με καταγωγή από την Ινδία. Θα είναι επίσης ο νεότερος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού είναι μόλις 42 ετών. Ο Sunak εκλέγεται στην εκλογική περιφέρεια Ρίτσομοντ στο Γιορκς από το 2015.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, Penny Mordaunt, που είχε διεκδικήσει την πρωθυπουργία και το καλοκαίρι, μέχρι στιγμής, έχει εξασφαλίσει τη στήριξη περίπου 25 πολιτικών. Περισσότεροι από 150, ωστόσο έχουν ήδη στηρίξει τον Sunak. Μέσα δε από το Συντηρητικό Κόμμα, η Mordaunt δέχεται προτροπές όπως "μην το πιέζεις", για να αφήσει ουσιαστικά ελεύθερο το πεδίο στον Sunak και να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Paul Goodman, δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού ιστότοπου των Τόρις Conservative Home, συμβουλεύει την Μόρντοντ να βάλει τέλος στην εκστρατεία της εντός του κόμματος καθώς ο αντίπαλός της Rishi Sunak φαίνεται να πλησιάζει στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στρητ.

"Για το καλό του Συντηρητικού Κόμματος και της χώρας, απλώς μην το πιέζετε και κοιτάξτε τους αριθμούς", είπε ο Γκούντμαν μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

"Ο Rishi Sunak, σύμφωνα με την καταμέτρησή μας και άλλους υπολογισμούς, έχει εξασφαλίσει 155 υποστηρικτές - 179 είναι το μισό κοινοβουλευτικό κόμμα, επομένως τα έχει σχεδόν καταφέρει." Ο μέχρι πριν λίγες μέρες υπουργός Οικονομικών του Boris Johnson είναι ο άνθρωπος που ηγήθηκε με την παραίτησή του, του "ξηλώματος" του Johnson από τη θέση του πρωθυπουργού.

Ταυτόχρονα, για τη Liz Truss είναι "κόκκινο πανί". Μετά τη μάχη που έδωσαν το καλοκαίρι στην οποία είχε επικρατήσει άνετα η Truss, ο Sunak μιλούσε για "πολιτική αυτοκτονία" των Συντηρητικών κάτι που μετά την καταστροφική 45 ημερών πρωθυπουργία της Truss - τη συντομότερη στη βρετανική ιστορία - φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε.

Ποιος είναι ο Rishi Sunak: Ανήκει στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα

Ο Sunak είναι γιος Ινδών μεταναστών. Οι παππούδες του μετανάστευσαν από τη Βόρεια Ινδία στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960. Ο ίδιος πάντως γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον στις 12 Μαϊου 1980.

Φοίτησε στο ελίτ οικοτροφείο του Winchester College και σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία στο Κολλέγιο Λίνκολν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου είχε λάβει υποτροφία, ενώ αφού αποφοίτησε το 2001, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο φημισμένο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Στο ξεκίνημα της καριέρας του εργάστηκε στην Goldman Sachs ως αναλυτής.

Ο Sunak ανήκει στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος. Η άνοδός του ήταν θεαματική μετά την πρώτη του εκλογή στο βρετανικό Κοινοβούλιο το 2015.

Ο 42χρονος, που υπήρξε υπέρμαχος του Brexit, έγινε υπουργός Οικονομικών τρία χρόνια νωρίτερα, το 2019, δεύτερος στην κυβερνητική ιεραρχία, αμέσως μετά τον πρωθυπουργό. Sunak και Johnson σχεδίαζαν να ανακοινώσουν ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε βασικά ζητήματα. Ο Sunak θεωρούσε εδώ και καιρό ότι η θέση του για την οικονομική πολιτική ήταν "θεμελιωδώς διαφορετική" από την αντίστοιχη του Johnson.

Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού τον κατηγόρησε για προδοσία τον περασμένο Ιούλιο όταν με την παραίτηση του θεωρήθηκε ότι ξεκίνησε το "ξήλωμα" της κυβέρνησης Johnson, επισημαίνοντας ότι από την αρχή του χρόνου εργαζόταν συνωμοτικά για την ανατροπή του και όχι για τα κρίσιμα προβλήματα της οικονομίας.

Ανάμεσα στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο- πιθανότατα- νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι και οι επικρίσεις που δέχεται για τον πλουτισμό της συζύγου του.

Παντρεμένος με την Akshata Murthy: Πλουσιότερη κι από τη Βασίλισσα

Από την πλευρά του, ο Sunak είχε δηλώσει ότι πίσω από τις πρόσφατες διαρροές για την προσωπική του ζωή και τις νόμιμες αλλά ηθικά μεμπτές πρακτικές της συζύγου του, βρισκόταν το περιβάλλον της Ντάουνινγκ στριτ. Ο ίδιος και η σύζυγός του, Akshata Murthy συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με των 250 πλουσιότερων Βρετανών ("Rich List") που καταρτίζεται από την εφημερίδα Sunday Times.

Η Murthy έχει κατηγορηθεί ότι δεν πλήρωνε φορολογία, εκμεταλλευόμενη παράθυρα της νομοθεσίας, παρότι είναι δισεκατομμυριούχος. Η Akshata Murthy είναι κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Narayana Murthy, συνιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας Infosys. Εκτιμάται ότι έχει μετοχές στην Infosys αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων. Γνωρίστηκε με τον Rishi Sunak όταν σπούδαζαν και οι δύο στο Στάνφορντ και παντρεύτηκαν το 2009.

Η εφημερίδα The Telegraph είχε γράψει, τον Μάιο, ότι η Murthy είναι πλουσιότερη από την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ. Εκπρόσωπος της Murthy είχε επιβεβαιώσει ότι η σύζυγος του υπουργού θεωρείται "μη μόνιμη κάτοικος" του Ηνωμένου Βασιλείου, για φορολογικούς λόγους.

Στη Βρετανία τέτοιο καθεστώς εξαίρεσης από την καταβολή φόρων έχουν περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι, κυρίως αλλοδαποί. Το καθεστώς "μη μόνιμου κατοίκου" έχει μπει στο στόχαστρο όσων ζητούν τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, καθώς ωφελεί κατά κύριο λόγο τους πολύ πλούσιους. Η αντιπολίτευση δέχεται ότι αυτό που έκανε η Murthy είναι νόμιμο, όμως διερωτάται αν ήταν και σωστό, δεδομένου ότι ο σύζυγός της αύξησε τους φόρους για τους Βρετανούς πολίτες.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.