O Donald Trump δίνει καμιά φορά την εντύπωση ότι δέχεται επιθέσεις από παντού: από τους πολιτικούς του αντιπάλους, από τους ακτιβιστές, από τις ξένες κυβερνήσεις ακόμα και -όπως είδαμε προεκλογικά- από το ίδιο του το κόμμα. Το αν αυτό είναι δίκαιο μπορεί να το κρίνει ο καθένας μόνος του. Αν όμως υπάρχει μία κατηγορία ανθρώπων που του κάνει, όχι άδικα, τη ζωή δύσκολη αυτή είναι οι μουσικοί.

Ο κατάλογος όλων εκείνων που του έχουν απαγορεύσει να χρησιμοποιεί τη πνευματική τους ιδιοκτησία είναι μακρύς και αυξάνεται κάθε εβδομάδα. Οι δύο τελευταίοι που προστέθηκαν στη μακρά λίστα με τρανταχτά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας είναι η Rihanna κι ο Axl Rose, για το Don't Stop The Music και Sweet Child O' Mine αντίστοιχα. Μάλιστα ο τελευταίος δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τη λέξη "shitbags” στο Τwitter για να χαρακτηρίσει τους υπεύθυνους της καμπάνιας του Πλανητάρχη.

Κανείς, βέβαια, δεν γνωρίζει αν ο Πρόεδρος των Η.Π.Α θα σταματήσει επιτέλους αυτήν την κακή συνήθεια, μιας και μέχρι στιγμής δεν δείχνει κανένα σημάδι μεταμέλειας. Ίσως, λοιπόν, η ήδη μεγάλη λίστα που ακολουθεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Neil Young

Το θρυλικό Rockin' in the Free World χρησιμοποιήθηκε για την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας του πρώην μεγιστάνα. Τα δικαιώματα είχαν πληρωθεί. Όμως ο γνωστός για την ακτιβιστική του δράση αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, Neil Young, ζήτησε αυτό να μην ξανασυμβεί. Κάτι που έγινε δεκτό από την πλευρά των ανθρώπων του Trump. Δυστυχώς όμως αυτό είναι μία εξαίρεση που επιβεβαιώνει έναν κανόνα.

Pharrell Williams

"Μία μέρα που είχαμε τη μαζική δολοφονία 11 ανθρώπων από τα χέρια ενός παρανοημένου εθνικιστή, εσείς παίξατε το τραγούδι Happy σε ένα πολιτικό event στην Ιντιάνα" έγραψε ο δικηγόρος του διάσημου rapper, μετά το τραγικό συμβάν στο Πίτσμπεργκ. "O Pharrell δεν σας δίνει, και δεν πρόκειται να σας δώσει ποτέ την άδεια να παίζετε δημόσια τη μουσική του" συνέχισε.

Bruce Springsteen

Η κόντρα του The Boss με τους Ρεπουμπλικάνους για το συγκεκριμένο τραγούδι ξεκινά ήδη από τα χρόνια του Ronal Reagan, όταν ο τελευταίος είχε κάνει σημαία του το Born in the USA. Μπορεί σε κάποιους να ακουστεί περίεργο, όμως ο Springsteen μιλούσε πάντα μέσα από τους στίχους του για τα δικαιώματα των working class heroes της Αμερικής. Η απάντησή του λοιπόν στην χρήση της διάσημης επιτυχίας του από τον Trump υπάρχει στο παραπάνω βίντεο.

Steven Tyler

Το μήλον της έριδος; Το θρυλικό Dream on. Ο τραγουδιστής των Aerosmith ζήτησε ρητά να μην ξαναχρησιμοποιηθεί. Η επιθυμία του έγινε σεβαστή -για αυτό και μόνο για αυτό το τραγούδι. Πριν λίγες εβδομάδες οι άνθρωποι του Trump ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν ένα άλλο hit της μπάντας: το Living on the Edge

REM

Αρχικά, υπήρξε μία ευγενική παράκληση να μην χρησιμοποιείται το It's The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine). Στη συνέχεια όμως, ο Michael Stipe έγινε λίγο πιο περιγραφικός: χαρακτήρισε θλιβερούς, μικρόψυχους και κλέφτες τους υπεύθυνους του Πλανητάρχη, ξεκινώντας τη φράση του με ένα πελώριο "Go fuck yourselves" στο Twitter.

Twisted Sister

Σε τελείως διαφορετικό τόνο τώρα, ο αρχηγός της glam rock/heavy metal μπάντας από τη Νέα Υόρκη, Dee Snider, αρχικά δεν είχε κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιηθεί το We're not gonna take it. Το αντίθετο μάλιστα. Όταν όμως είδε πως ο Donald Trump δεν κάνει πράξεις κάποιες σκληροπυρηνικές προεκλογικές του υποσχέσεις, ο frontman των Sisters δυσαρεστήθηκε -αποτελώντας ίσως τον μοναδικό της λίστας που θα ήθελε τον Πλανητάρχη ακόμα πιο συντηρητικό.

Adele

Δυσαρεστημένη από το γεγονός πως η καμπάνια του Donald Trump χρησιμοποιούσε πολλά τραγούδια της σε μορφή medley υποστήριξε την Hillary Clinton φανατικά. Δυστυχώς, για την τελευταία, αυτό δεν ήταν αρκετό.

Elton John

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Elton John αποκήρυξε την χρήση των Tiny Dancer και Rocket Man στις συγκεντρώσεις οπαδών του πρώην μεγιστάνα ενώ αρνήθηκε εμφατικά να τραγουδήσει σε κάποια από αυτές - αν, και όπως έχει γραφτεί, του ζητήθηκε.

The Rolling Stones

Υπάρχει καλύτερο τραγούδι για να ξεκινήσει ένα event από το Start me Up; Μάλλον όχι. Υπάρχει κάποια θρυλική μπάντα που θα μπορούσε να έχει μικρότερη ιδεολογική σχέση με τον πλανητάρχη από ότι οι Rolling Stones; Όχι πολλές. Όσες όμως αντιρρήσεις κι αν έχουν οι Βρετανοί δεν κατάφεραν να απαγορεύσουν να παίζονται τα τραγούδια τους.

George Harrison

"Είναι προσβλητικό κι ενάντια στις επιθυμίες του George να ακούγεται το Here Comes the Sun στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος" ανέφερε ο επίσημος λογαριασμός στο Twitter του κιθαρίστα των Βeatles , o οποίος δεν βρίσκεται πια κοντά μας εδώ και 17 χρόνια. "Αν παιζόταν το Beware of Darkness, ίσως τότε συμφωνούσε" συνέχισε.

Queen

Το We are the Champions έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες πολιτικές κι αθλητικές στιγμές ανά την υφήλιο, πάρα πολλές από τις οποίες δεν έβρισκαν το συγκρότημα σύμφωνο. Ήταν απόλυτα σίγουρο πως το ίδιο, αργά ή γρήγορα, θα γινόταν κι από το περιβάλλον του Trump.

Prince

Μία τεράστια επιτυχία του ιδιοφυή pop star και μία από τις πιο περίεργες επιλογές των υπευθύνων του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Prince Estate είχε εκδώσει μία πολύ σαφή, πολύ σκληρή ανακοίνωση για άμεση παύση της χρήσης του τραγουδιού.

Από: Esquire UΚ