Kim Jong-Un, εις το όνομα του παππού

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας προσπαθεί όλο και περισσότερο να μοιάσει στον παππού του Kim Il-Sung, τον "αιώνιο πρόεδρο".

Γράφει: Νίκος Αγάθος 23 Νοεμβρίου 2018

Μόλις κυκλοφόρησε η φήμη, που ήθελε τον Kim Jong-Un να έχει προσφύγει στην πλαστική χειρουργική (αρχές του 2012) ώστε να μοιάζει ακριβώς όπως ο παππούς του, ενεργοποιήθηκε η μηχανή προπαγάνδας της Βορείου Κορέας δηλώνοντας τοις πάσι ότι αυτό είναι αποκύημα φαντασίας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Όμως, οι εικόνες και τα βίντεο από τα δημοσιογραφικά πρακτορεία ήταν αδιάψευστοι μάρτυρες: ο Kim Jong-Un, σίγουρα είχε κάνει μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων προσώπου ώστε να μοιάζει στον παππού. Τον Kim Il-Sung. Τον αιώνιο πρόεδρο. Τον ίδιο τον "θεό" της πιο αδιάλλακτης κομουνιστικής χώρας στον πλανήτη.

Όταν ο Kim Jong-Un ανέλαβε τα σκήπτρα της εξουσίας στη Βόρεια Κορέα (2011), μετά το θάνατο του Kim Il-Sung, ήταν ένα μικρό παιδί. Ο μπαμπάς του, μια καρικατούρα ηγέτη, απεσύρθη πρόωρα από τα κυβερνητικά αξιώματα. Όμως ο ίδιος ο Kim Jong-Un, έδειχνε να έχει όλα τα προσόντα, ελέω θεού και DNA: ήταν φτυστός ο παππούς του. Αισθητά πιο ντροπαλός και πράος ως ιδιοσυγκρασία, αλλά η μάχη ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλιστικό εχθρό έπρεπε να έχει όνομα και πρόσωπο, το ίδιο ισχυρό με τον "αιώνιο πρόεδρο".

Στο παιχνίδι που απαιτούσε κωδικούς πυρηνικών απασφαλίσεων, λεκτικών δεξιοτήτων ελέγχου και αφοσίωσης της μάζας, έως και αισθητικής κληρονομιάς της επανάστασης, ο νεαρός Kim Jong-Un έδειχνε να παίζει τα πάντα στα δάχτυλα. Σαν τον παππού. Ολόιδια κοστούμια, ομιλίες copy-paste από την εποχή της επανάστασης, παρόμοιο γέλιο, απαράλλακτες χειρονομίες έμπροσθεν κοινού και τηλεοπτικών καμερών. Ακόμη και το ξύρισμα των κροτάφων, είναι πλήρης εξομοίωση του styling του παππού.

Kim Jong-Un, εις το όνομα του παππού

Τα νέα της πλαστικής χειρουργικής προσώπου, που κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά το διορισμό του ως πρόεδρος, είναι μέρος αυτής της φιλοσοφίας αισθητικής εξομοίωσης.

Η Guardian δημοσίευσε μια σειρά εικόνων όπου δύσκολα αντιλαμβάνεσαι ότι παππούς και εγγονός είναι δυο διαφορετικά πρόσωπα και μόνο η χρονική διαφορά των εικόνων αποτελεί απόδειξη περί του αντιθέτου. "Ίδια ρούχα, ίδια μαλλιά, διαφορετικοί άνθρωποι", έγραφε η λεζάντα μιας φωτογραφίας, η οποία αφορούσε στα προφίλ των Kim Il-Sung και Kim Jong-Un.

Σε άλλες εικόνες του ρεπορτάζ αναπαράγονται σκηνές από τις δημόσιες εμφανίσεις τους, όπου και πάλι υπάρχει πλήρης αντιγραφή χειρονομιών, στάσης σώματος, τρόπου μειδιάματος, όπως και πολλά παιδιά τριγύρω τους. Η συνεχής παρουσία ανηλίκων μαθητών σε κάθε εκδήλωση ήταν απαραίτητη στις προπαγανδιστικές φωτογραφίες του παππού, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ακόμη και ο σημερινός πρόεδρος επισκέπτεται σχολεία και κέντρα νεότητας σχεδόν μια φορά την εβδομάδα.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Σύμφωνα με τον Michael Madden, ειδικό αναλυτή και εμπειρογνώμονα περί των θεμάτων που αφορούν στη Βόρεια Κορέα, "...η προφανής εξομοίωση του Kim Jong-Un με τον παππού του, του επιτρέπει να συνδυάσει εξουσία και σοβαρότητα δημιουργώντας ένα είδος νοσταλγίας από τις χρυσές μέρες της χώρας, εδραιώνοντας στο υποσυνείδητο του λαού ότι όντως ο Kim Il-Sung είναι "αιώνιος πρόεδρος”. 

Όμως, το 2017 το ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας σημείωσε μείωση της τάξης του 3,5% σε ετήσια βάση -η πιο μεγάλη πτώση από την περίοδο του έντονου λιμού που έπληξε τη χώρα (1996). Ακόμα και η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε απότομη πτώση το περασμένο έτος -8,5%. Οι εξαγωγές, λόγω και των πολλαπλών δυτικών κυρώσεων, έχουν μειωθεί κατά 37,2%, ενώ η ανεργία έχει φθάσει τα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ. Με λίγα λόγια, η χώρα δεν φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά, ειδικά σε σύγκριση με την εποχή του Kim Il-Sung.  

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Ως απόδειξη, τον περασμένο Ιανουάριο κανένας στην πατρίδα του δεν γιόρτασε τα γενέθλια του Kim Jong-Un, ένα ενοχλητικό στοιχείο για ένα καθεστώς που καθιστά τη λατρεία προς το πρόσωπο του ηγέτη ως έναν από τους κύριους πυλώνες τη διατήρησής του στην εξουσία. Για ορισμένους αναλυτές, η μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών της Βόρειας Κορέας προς τον νυν πρόεδρο είναι σημάδι ότι η στρατηγική της "αισθητικής" δεν αποδίδει πια. Ίσως γι’ αυτό και τους τελευταίους μήνες ο Kim Jong-Un φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει τη διπλωματία: μετά τη συνάντηση με τον Donald Trump και τη χαλάρωση των σχέσεων με τη Νότια Κορέα, η εικόνα του βγήκε ήπια, διαλλακτική και εξωστρεφής.

Προφανώς, αυτό δεν τιμά την ψυχή του παππού του.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.