Όσα έμαθε η ζωή στον Fidel Castro

Ο Κουβανός επαναστάτης και πολιτικός απεβίωσε στις 25 Νοεμβρίου του 2016 στην Αβάνα σε ηλικία 90 ετών.

Από τις πιο αμφιλεγόμενες θρυλικές προσωπικότητες της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, που εξακολουθεί να διχάζει την κοινή γνώμη -ήταν ο σωτήρας ενός έθνους ή ο στυγνός δικτάτορας που έπαιξε με τις τύχες του λαού του;-, ο Fidel Castro υπήρξε ένας ηγέτης που άφησε το δικό του, ανεξίτηλο στίγμα στον περασμένο αιώνα.

Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1926 και απεβίωσε στις 25 Νοεμβρίου του 2016 στην Αβάνα σε ηλικία 90 ετών, ύστερα από πολύχρονη περιπέτεια υγείας. Με αφορμή την 97χρονη επέτειο της γέννησής του, τον θυμόμαστε μέσα από τα δικά του λόγια.

> Δεν είμαι κομμουνιστής, ούτε οι κομμουνιστές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στη χώρα μου.

> Η επανάσταση δεν έχει ενδιάμεση κατάσταση: είτε επιτυγχάνει πλήρως είτε αποτυχαίνει.

> Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις με μία κασετίνα πούρα είναι να τη δωρίσεις στον εχθρό σου.

> Όποιος έχει συνειδητοποιήσει τι είναι ο καπιταλισμός δεν αισθάνεται τίποτα άλλο εκτός από αηδία. Αηδία γιατί δεν εγγυάται στο λαό απασχόληση, υγεία, επαρκή μόρφωση και δεν αποτρέπει τη νεολαία από τα ναρκωτικά και τον τζόγο. Αυτό κατάφερε ο καπιταλισμός σε τέσσερις αιώνες ύπαρξής του: άθλια φτώχεια για το μεγαλύτερο τμήμα της ανθρωπότητας. Δηλητηρίασε τη θάλασσα και τον αέρα και με τη σπατάλη καυσίμων και φυσικών πόρων προκάλεσε μια οικολογική καταστροφή που δε γνωρίζουμε ποιες συνέπειες θα έχει.

> Μελετώντας τον καπιταλισμό, κατέληξα κομμουνιστής.

> Στις εμφανίσεις μου δεν κουβαλάω μαζί μου εκατό φρουρούς, μόνο μερικούς που με βοηθούν όποτε βρίσκομαι ανάμεσα στο λαό – ο καθένας μπορεί να με πλησιάσει και να μου μιλήσει. Δε φοβήθηκα ποτέ, αν και θα έπρεπε να έχω λόγους, μιας και στις ΗΠΑ πολλοί αντεπαναστάτες εκπαιδεύονται για να μου αφαιρέσουν τη ζωή.

Όσα έμαθε η ζωή στον Fidel Castro

> Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η αληθινή αιτία της επανάστασης ήταν η φτώχεια, η οργή και η καταπίεση.

> Ισχυρίζονται πως έχω κοιμηθεί με περισσότερες από 35.000 γυναίκες και παράλληλα, βρήκα το χρόνο για να κηρύξω την επανάσταση.

> Τη μέρα που θα πεθάνω τίποτα δε θα αλλάξει με την επανάσταση. Η επανάσταση δεν είναι καθήκον ενός ανθρώπου, αλλά του λαού. Καμία επανάσταση δε χάθηκε επειδή εξέλιπε ο ηγέτης της. Ο Lenin πέθανε κι όμως η επανάσταση συνεχίστηκε.

> Καταδικάστε με, δεν έχει σημασία, η ιστορία θα με κρίνει.

> Ναι, έχω αρκετά Rolex GMT-Master... Επειδή... αυτά... ε, ε, ε... Επίσης, έχω το χρυσό Day-Date και ένα Submarine.

> Οι ιμπεριαλιστές σκέφτονται ότι όταν μια χώρα κάνει κάτι είναι επειδή ψάχνει για πετρέλαιο, χαλκό, διαμάντια ή για κάποιον πολύτιμο φυσικό πόρο. Είναι λογικό να μη μας καταλαβαίνουν.

> Εμείς που ήρθαμε από πίσω, που κατακτηθήκαμε, που μας εκμεταλλεύτηκαν, που μας πήραν σκλάβους στην πορεία της ιστορίας, πόσες όμορφες ιδέες έχουμε, πόσο δίκαιες είναι οι δικές μας ιδέες! Και σκεφτόμαστε με όρους Λατινικής Αμερικής, ακόμη και της ανθρωπότητας.

> Αν δε λύσουμε ειρηνικά και σοφά τις αδικίες και τις ανισότητες του παρόντος, στο μέλλον θα έρθει η Αποκάλυψη (...). Στο ολοκαύτωμα θα πεθάνουν και πλούσιοι – αυτοί κινδυνεύουν να χάσουν τα περισσότερα σ’ αυτό τον κόσμο.

> Η δολοφονία του Kennedy δεν ήταν καλό νέο για κανέναν στην Κούβα. Μπορεί να είμαστε εχθροί πολιτικά, αλλά δε θέλουμε το θάνατο κανενός.

> Γιατί πρέπει άνθρωποι να περπατάνε, ενώ άλλοι ταξιδεύουν με πολυτελή αυτοκίνητα; Γιατί κάποιοι ζουν μέχρι τα 35, ενώ άλλοι ξεπερνούν τα 70; Γιατί κάποιοι πρέπει να είναι πάμπτωχοι, ενώ άλλοι πάμπλουτοι; Μιλάω εκ μέρους των παιδιών του κόσμου που δεν έχουν ένα κομμάτι ψωμί να φάνε, εκ μέρους των ασθενών που δεν έχουν φάρμακα, εκ μέρους όσων τους αρνούνται τη ζωή και την αξιοπρέπεια.

> Αν θέλουμε να εκφράσουμε την επιθυμία μας για το πώς θέλουμε να γίνουν τα παιδιά μας όταν μεγαλώσουν, θα πούμε από βάθους καρδιάς: θέλουμε να γίνουν σαν τον Che.

Από: Esquire ES


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.