Τέλος εποχής για το πολυβραβευμένο Noma στην Κοπεγχάγη

Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου κλείνει το 2023 για να ξαναγεννηθεί ως εργαστήριο γαστρονομίας.

Γράφει: Esquire Editors 09 Ιανουαρίου 2023

Αφού κέρδιζε επί σειρά ετών τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο, το noma, των τριών αστεριών Michelin, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τις πόρτες του στο τέλος του 2024 για να αναγεννηθεί ως εργαστήριο γαστρονομίας.

"Για να συνεχίσουμε να είμαστε noma, πρέπει να αλλάξουμε (...). Ο χειμώνας 2024 θα είναι η τελευταία σεζόν του noma όπως το ξέρουμε", ανακοίνωσε στο Instagram το εστιατόριο της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συντομογραφία των δανέζικων λέξεων "nordisk" (βόρειος) και "mad" (τροφή), το noma (με πεζό το γράμμα n) άνοιξε το 2003 σε αποβάθρα του κέντρου της Κοπεγχάγης, για να κλείσει το 2016 και να ανοίξει ξανά δύο χρόνια αργότερα σε πιο απομακρυσμένη και δασώδη γειτονιά της Κοπεγχάγης.

"Το 2025, το εστιατόριό μας θα μεταμορφωθεί σε ένα γιγάντιο εργαστήριο -μία πρωτοποριακή πειραματική κουζίνα που θα είναι αφιερωμένη στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων γεύσεων", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ζηλωτής της ζύμωσης, που, για παράδειγμα, επιτρέπει στα κουκουνάρια να γίνουν βρώσιμα, ο Ρενέ Ρετζέπι, γνωστός στον κόσμο της γαστρονομίας για την εφευρετικότητα του, καταφέρνει πάντα να ανακατεύει την τράπουλα.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, είχε μετατρέψει στο εστιατόριό του σε μπαρ με κρασί και χάμπουργκερ επί έναν μήνα το καλοκαίρι του 2020.

Αν και η έμφαση θα δίνεται πλέον στην δημιουργικότητα, θα παραμείνει εφικτό, από καιρού εις καιρόν, να γευματίζει κανείς στο noma της Κοπεγχάγης ή σε κάποιο από τα εφήμερα εστιατόρια που θα λειτουργούν σε άλλα μέρη του κόσμου.

"Το σερβίρισμα των πελατών θα αποτελεί πάντα μέρος αυτού που είμαστε, αλλά το να είμαστε εστιατόριο δεν θα μας καθορίζει πια", γράφει το noma περιγράφοντας το σχέδιο "noma 3.0".

"Μεγάλο μέρος του χρόνου μας θα είναι αφιερωμένο στην εξερεύνηση νέων σχεδίων και στην ανάπτυξη πληθώρας άλλων ιδεών και προϊόντων".

Την άνοιξη, το noma θα ανοίξει εφήμερο εστιατόριο στο Κιότο για διάστημα δύο μηνών, από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 20 Μαΐου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος