
Ο λόγος που ο René Redzepi άνοιξε νέο Noma
Τι πρέπει να γνωρίζεις για την επιστροφή του κορυφαίου εστιατορίου στην Κοπεγχάγη.

Tο Noma υποδέχεται και πάλι τους foodies από κάθε γωνιά του πλανήτη στην Κοπεγχάγη. Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη την τελευταία 20ετία, που έφερε στο επίκεντρο αλλά και εκτόξευσε την φήμη τροφών όπως τα ξινόχορτα, άνοιξε τις πόρτες του σε νέο σημείο της δανέζικης πρωτεύουσας με φρέσκιες ιδέες και έμφαση στην εποχικότητα.

Το τελευταίο σημαίνει πως στο μενού του θα δεις πράγματα όπως περίεργα όστρακα, φύκια από τα βάθη των ωκεανών, βολβούς από τα μάτια μπακαλιάρου, αστακούς κ.α. αυτή την εποχή, για να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες ένα άλλο μενού που θα στηρίζεται κυρίως σε λαχανικά.
Το Noma 2.0 (όπως ονομάζεται ακριβώς) θα ακολουθήσει τα γνωστά γευστικά μονοπάτια, στις απαρχές της Nordic cuisine, διανθισμένης με τις καινοτόμες ιδέες και τακτικές του μονίμως ανήσυχου Redzepi και της ομάδας του. Σχεδόν όλα τα υλικά του προέρχονται από την urban farm που έχει στήσει ο Redzepi στην πόλη. Στο εστιατόριο υπάρχουν θεματικά δωμάτια αφιερωμένα στο κρέας, το ψάρι και τις ζυμώσεις, αλλά και ένας χώρος private dining. Στη νέα εκδοχή του Noma εργάζεται η πλειοψήφία του παλιού προσωπικού (όπως ο λαντζιέρης Ali Sonko ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή εκεί, το 2003) αλλά και κάποιοι καινούριοι συνεργάτες όπως ο restaurant manager James Spreadbury και ο service director Lau Richter.

Το ερώτημα ωστόσο θα παραμείνει για όλους τους ανθρώπους του χώρου της γεύσης το ίδιο: Γιατί ο Redzepi να θέλει ένα καινούριο Noma και γιατί να επενδύσει ξανά σε ένα μόνιμο χώρο και όχι σε pop up, όπως αυτό της ζούγκλας του Tullum στο Μεξικό;
Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο Δανός σεφ: "Συνήθως οι καταστάσεις στασιμότητας ή σταθερότητας με τρελαίνουν, σε σημείο που καταρρέω ψυχολογικά. Ξέρω ότι είναι δύσκολο αλλά είπα μέσα μου πως θα ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή για να παραμείνουμε το ίδιο καλοί. Όσο για τον χώρο, θέλαμε ένα μέρος που να μην υποστηρίζει μόνο μια κατάσταση αλλά να μπορεί να αλλάξει και να εξελιχθεί. Έναν χώρο που να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά με διαφορετικό τρόπο".

Σε περίπτωση που βρεθείς στην Κοπεγχάγη σύντομα και επιθυμείς να βρεθείς στο Noma 2.0, μάθε πως αυτό γίνεται μόνο μέσω κράτησης και η τιμή ανέρχεται στα €302 ανά άτομο (ή 2.250 δανέζικες κορώνες αν προτιμάς). Μάλιστα πρέπει να προπληρώσεις καθώς κάνεις την κράτηση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα