Ο λόγος που ο René Redzepi άνοιξε νέο Noma

Τι πρέπει να γνωρίζεις για την επιστροφή του κορυφαίου εστιατορίου στην Κοπεγχάγη.

Tο Noma υποδέχεται και πάλι τους foodies από κάθε γωνιά του πλανήτη στην Κοπεγχάγη. Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη την τελευταία 20ετία, που έφερε στο επίκεντρο αλλά και εκτόξευσε την φήμη τροφών όπως τα ξινόχορτα, άνοιξε τις πόρτες του σε νέο σημείο της δανέζικης πρωτεύουσας με φρέσκιες ιδέες και έμφαση στην εποχικότητα.

Ο λόγος που ο René Redzepi άνοιξε νέο Noma

Το τελευταίο σημαίνει πως στο μενού του θα δεις πράγματα όπως περίεργα όστρακα, φύκια από τα βάθη των ωκεανών, βολβούς από τα μάτια μπακαλιάρου, αστακούς κ.α. αυτή την εποχή, για να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες ένα άλλο μενού που θα στηρίζεται κυρίως σε λαχανικά.

Το Noma 2.0 (όπως ονομάζεται ακριβώς) θα ακολουθήσει τα γνωστά γευστικά μονοπάτια, στις απαρχές της Nordic cuisine, διανθισμένης με τις καινοτόμες ιδέες και τακτικές του μονίμως ανήσυχου Redzepi και της ομάδας του. Σχεδόν όλα τα υλικά του προέρχονται από την urban farm που έχει στήσει ο Redzepi στην πόλη. Στο εστιατόριο υπάρχουν θεματικά δωμάτια αφιερωμένα στο κρέας, το ψάρι και τις ζυμώσεις, αλλά και ένας χώρος private dining. Στη νέα εκδοχή του Noma εργάζεται η πλειοψήφία του παλιού προσωπικού (όπως ο λαντζιέρης Ali Sonko ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή εκεί, το 2003) αλλά και κάποιοι καινούριοι συνεργάτες όπως ο restaurant manager James Spreadbury και ο service director Lau Richter.

ΝΟΜΑ 2

Το ερώτημα ωστόσο θα παραμείνει για όλους τους ανθρώπους του χώρου της γεύσης το ίδιο: Γιατί ο Redzepi να θέλει ένα καινούριο Noma και γιατί να επενδύσει ξανά σε ένα μόνιμο χώρο και όχι σε pop up, όπως αυτό της ζούγκλας του Tullum στο Μεξικό;

Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο Δανός σεφ: "Συνήθως οι καταστάσεις στασιμότητας ή σταθερότητας με τρελαίνουν, σε σημείο που καταρρέω ψυχολογικά. Ξέρω ότι είναι δύσκολο αλλά είπα μέσα μου πως θα ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή για να παραμείνουμε το ίδιο καλοί. Όσο για τον χώρο, θέλαμε ένα μέρος που να μην υποστηρίζει μόνο μια κατάσταση αλλά να μπορεί να αλλάξει και να εξελιχθεί. Έναν χώρο που να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά με διαφορετικό τρόπο".

ΝΟΜΑ 3

Σε περίπτωση που βρεθείς στην Κοπεγχάγη σύντομα και επιθυμείς να βρεθείς στο Noma 2.0, μάθε πως αυτό γίνεται μόνο μέσω κράτησης και η τιμή ανέρχεται στα €302 ανά άτομο (ή 2.250 δανέζικες κορώνες αν προτιμάς). Μάλιστα πρέπει να προπληρώσεις καθώς κάνεις την κράτηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας