Ο λόγος που ο René Redzepi άνοιξε νέο Noma

Τι πρέπει να γνωρίζεις για την επιστροφή του κορυφαίου εστιατορίου στην Κοπεγχάγη.

Tο Noma υποδέχεται και πάλι τους foodies από κάθε γωνιά του πλανήτη στην Κοπεγχάγη. Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη την τελευταία 20ετία, που έφερε στο επίκεντρο αλλά και εκτόξευσε την φήμη τροφών όπως τα ξινόχορτα, άνοιξε τις πόρτες του σε νέο σημείο της δανέζικης πρωτεύουσας με φρέσκιες ιδέες και έμφαση στην εποχικότητα.

Ο λόγος που ο René Redzepi άνοιξε νέο Noma

Το τελευταίο σημαίνει πως στο μενού του θα δεις πράγματα όπως περίεργα όστρακα, φύκια από τα βάθη των ωκεανών, βολβούς από τα μάτια μπακαλιάρου, αστακούς κ.α. αυτή την εποχή, για να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες ένα άλλο μενού που θα στηρίζεται κυρίως σε λαχανικά.

Το Noma 2.0 (όπως ονομάζεται ακριβώς) θα ακολουθήσει τα γνωστά γευστικά μονοπάτια, στις απαρχές της Nordic cuisine, διανθισμένης με τις καινοτόμες ιδέες και τακτικές του μονίμως ανήσυχου Redzepi και της ομάδας του. Σχεδόν όλα τα υλικά του προέρχονται από την urban farm που έχει στήσει ο Redzepi στην πόλη. Στο εστιατόριο υπάρχουν θεματικά δωμάτια αφιερωμένα στο κρέας, το ψάρι και τις ζυμώσεις, αλλά και ένας χώρος private dining. Στη νέα εκδοχή του Noma εργάζεται η πλειοψήφία του παλιού προσωπικού (όπως ο λαντζιέρης Ali Sonko ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή εκεί, το 2003) αλλά και κάποιοι καινούριοι συνεργάτες όπως ο restaurant manager James Spreadbury και ο service director Lau Richter.

ΝΟΜΑ 2

Το ερώτημα ωστόσο θα παραμείνει για όλους τους ανθρώπους του χώρου της γεύσης το ίδιο: Γιατί ο Redzepi να θέλει ένα καινούριο Noma και γιατί να επενδύσει ξανά σε ένα μόνιμο χώρο και όχι σε pop up, όπως αυτό της ζούγκλας του Tullum στο Μεξικό;

Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο Δανός σεφ: "Συνήθως οι καταστάσεις στασιμότητας ή σταθερότητας με τρελαίνουν, σε σημείο που καταρρέω ψυχολογικά. Ξέρω ότι είναι δύσκολο αλλά είπα μέσα μου πως θα ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή για να παραμείνουμε το ίδιο καλοί. Όσο για τον χώρο, θέλαμε ένα μέρος που να μην υποστηρίζει μόνο μια κατάσταση αλλά να μπορεί να αλλάξει και να εξελιχθεί. Έναν χώρο που να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά με διαφορετικό τρόπο".

ΝΟΜΑ 3

Σε περίπτωση που βρεθείς στην Κοπεγχάγη σύντομα και επιθυμείς να βρεθείς στο Noma 2.0, μάθε πως αυτό γίνεται μόνο μέσω κράτησης και η τιμή ανέρχεται στα €302 ανά άτομο (ή 2.250 δανέζικες κορώνες αν προτιμάς). Μάλιστα πρέπει να προπληρώσεις καθώς κάνεις την κράτηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα