Τα μυστικά της πραγματικής bistecca alla fiorentina

Μετά τη ναπολιτάνικη πίτσα, ένα ακόμη διαμάντι της ιταλικής γαστρονομίας ετοιμάζεται να μπει στη λίστα με τα κομμάτια Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 02 Οκτωβρίου 2018

Σύμφωνα με τους κατοίκους της Φλωρεντίας, οτιδήποτε κάτω από 3 εκατοστά πάχος, δεν είναι πραγματική μπριζόλα. 

Πλέον, το πιάτο-σύμβολο της Τοσκάνης με τις ρίζες που χάνονται στο βάθος του χρόνου ετοιμάζεται να γίνει κομμάτι της άυλης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco (στη λίστα συμπεριλαμβάνεται ήδη η ναπολιτάνικη πίτσα και η μεσογειακή διατροφή). Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Dario Nardella ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Ambassador της Unesco στην Ιταλία και οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Όπως ανέφερε και ο ίδιος ο κ. Nardella "το φαγητό είναι σημαντικό μέρος της κουλτούρας μας και η μπριζόλα ένα σύμβολο της ποιότητας και της παράδοσης της περιοχής μας. Γι' αυτό άλλωστε και πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις μεγέθους και ψησίματος".

Περιμένοντας λοιπόν, όπως και οι υπόλοιποι στις όχθες του ποταμού Άρνου να συμβεί αυτό, καλό θα είναι να γνωρίζεις κάποια σημαντικά πράγματα για την bistecca alla fiorentina. Αρχικά, bistecca alla fiorentina ονομάζεται το μεγάλο μοσχαρίσιο Τ-bone, το steak από το πίσω μέρος της ράχης του ζώου, ανάμεσα από το κιλότο και τις μπριζόλες, που έχει πάχος περίπου 3 εκατοστά και ιδανικό βάρος τα 800-850 γραμμάρια. 

Η ιστορία

Το όνομα bistecca προέρχεται από τις βρετανικές λέξεις beef-steak και σύμφωνα με την ιστορικό και συγγραφέα Maria Luisa Incontri, η ιστορία της βρίσκεται πίσω στην Φλωρεντία του 1565. Στις 23 Μαρτίου του εν λόγω έτους, στην πλατεία San Lorenzo γιορταζόταν ο γάμος του Paolo Giordano I Orsini (δεύτερος Δούκας του Bracciano) και της Isabella de' Medici, κόρης του Δούκα της Φλωρεντίας. Μεταξύ άλλων, ένα ολόκληρο βόδι ψήθηκε για τις ανάγκες του τραπεζιού και διανεμήθηκε στους παρευρισκομένους. Η Φλωρεντία των Μεδίκων ήταν ένα πραγματικό σταυροδρόμι πολιτισμών και έτσι στο μυστήριο -αλλά και στο τραπέζι που ακολούθησε- έδωσαν το παρών και κάποιοι Βρετανοί Ιππότες, οι οποίοι στη θέα του κρέατος άρχισαν να φωνάζουν: "Beef-steak! beef-steak!". Oι Φλωρεντίνοι συνήθιζαν να δίνουν εξωτεικά σε αυτούς ονόματα στα φαγητά τους και κάπως έτσι γεννήθηκε η bistecca alla fiorentina (ή απλά la bistecca).

Το ψήσιμο

Όσον αφορά το ψήσιμο της, η μαγική φράση είναι μία: λάδι και τίποτα άλλο. Κάνοντας ελαφρύ μασάζ με ελαιόλαδο, απλώνεις ελαιόλαδο το ένα μέρος του κρέατος και μετά το τοποθετείς σε υψηλή φωτιά για 5 λεπτά, με μεγάλη προσοχή ώστε να μην τραυματίσεις ή -ακόμη χειρότερα- καταστρέψεις το κομμάτι. Ασφαλώς και δεν το "πιρουνίζεις". Έπειτα το γυρνάς και το αλατίζεις, ψήνοντας για ακόμη 3 λεπτά την άλλη πλευρά. Το σερβίρεις προσθέτοντας λίγο ακόμη ελαιόλαδο και ελάχιστο πιπέρι. Να θυμάσαι πάντοτε ότι η σωστά ψημένη bistecca έχει rare εσωτερικό και πλούσιο καφέ χρώμα στο εξωτερικό. 

Πού θα φας

Σε περίπτωση που σύντομα ή και όχι και τόσο σύντομα επισκεφτείς την πάντοτε γοητευτική πόλη της Φλωρεντίας, οφείλεις να τιμήσεις το κατεξοχήν τοπικό πιάτο. Για να μην τριγυρνάς στα τυφλά, σου έχουμε τρεις επιλογές για να το κάνεις με τον ιδανικότερο τρόπο.

Buca Lapi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ABROADER. (@_abroaderworld) on

Ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια της πόλης, που λειτουργεί ακατάπαυστα από τον 15ο αιώνα (αν και αρχικά πουλούσε κυρίως κρασί) και ανήκει στην οικογένεια Antinori. Η bistecca που σερβίρεται εδώ είναι η πιο ακριβή της πόλης, αλλά όσοι έχουν δοκιμάσει λένε πως είναι και η κορυφαία. Via del Trebbio, 1r, τηλ. 39 055 213 768, www.bucalapi.com.

Cibrèo Ristorante

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cibrèo (@cibreo_firenze) on

Δεν δέχεται κρατήσεις γι' αυτό φρόντισε να φτάσεις την κατάλληλη στιγμή ώστε να βρεις τραπέζι. Ή ακόμη και να περιμένεις στην ουρά, αξίζει τον κόπο. Στο όμορφα διακοσμημένο εσωτερικό του θα δοκιμάσεις κορυφαία πιάτα της κουζίνας της Τοσκάνης καθώς και μια πληθωρική όσο και άψογα ψημένη bistecca alla fiorentina, η οποία μάλιστα δεν υπάρχει στο βασικό μενού αλλά αν τη ζητήσεις ασφαλώς και θα καταφτάσει στο τραπέζι σου. Via del Verrocchio, 8r, τηλ. 39 055 234 1100, www.cibreo.com.

Trattoria Dall’Oste

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Trattoria DallOste (@trattoriadalloste) on

Τοποθετημένο κοντά στον σταθμό της Santa Maria Novella, αυτό το εστιατόριο εξειδικεύεται στο κρέας διαθέτοντας μεγάλη ποικιλία σε κοπές και είδη. Η bistecca είναι έξοχη εδώ, ενώ υπάρχει και μια ευρεία γκάμα από άλλα δημοφιλή ιταλικά εδέσματα. Via Luigi Alamanni, 3/5r, τηλ. 39 055 212 048, www.osteriadalloste.it.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Φαγητό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Από τι ξεχωρίζει το φρέσκο σούσι

Μερικά απλά τρικ για να απολαύσεις το σούσι, αποφεύγοντας πραγματικά δυσάρεστες καταστάσεις.

Η τέχνη του αργεντίνικου bbq από τον μεγάλο μαέστρο Francis Mallmann

Είναι ο πιο γνωστός σεφ της Λατινικής Αμερικής και ένας από τους κορυφαίους, αυτή τη στιγμή, στον κόσμο.