Τα μυστικά της πραγματικής bistecca alla fiorentina
Ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της Φλωρεντίας.
Σύμφωνα με τους κατοίκους της Φλωρεντίας, οτιδήποτε κάτω από 3 εκατοστά πάχος, δεν είναι πραγματική μπριζόλα. Το πιάτο-σύμβολο της Τοσκάνης με τις ρίζες που χάνονται στο βάθος του χρόνου -και θέλει να γίνει κομμάτι της άυλης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco (στη λίστα συμπεριλαμβάνεται ήδη η ναπολιτάνικη πίτσα και η μεσογειακή διατροφή)- αποτελεί σύμβολο της ποιότητας και της παράδοσης της περιοχής.
Γι' αυτό καλό θα είναι να δούμε κάποια σημαντικά πράγματα για την bistecca alla fiorentina. Αρχικά, bistecca alla fiorentina ονομάζεται το μεγάλο μοσχαρίσιο Τ-bone, το steak από το πίσω μέρος της ράχης του ζώου, ανάμεσα από το κιλότο και τις μπριζόλες, που έχει πάχος περίπου 3 εκατοστά και ιδανικό βάρος τα 800-850 γραμμάρια.
Η ιστορία
Το όνομα bistecca προέρχεται από τις βρετανικές λέξεις beef-steak και σύμφωνα με την ιστορικό και συγγραφέα Maria Luisa Incontri, η ιστορία της βρίσκεται πίσω στην Φλωρεντία του 1565. Στις 23 Μαρτίου του εν λόγω έτους, στην πλατεία San Lorenzo γιορταζόταν ο γάμος του Paolo Giordano I Orsini (δεύτερος Δούκας του Bracciano) και της Isabella de' Medici, κόρης του Δούκα της Φλωρεντίας. Μεταξύ άλλων, ένα ολόκληρο βόδι ψήθηκε για τις ανάγκες του τραπεζιού και διανεμήθηκε στους παρευρισκομένους. Η Φλωρεντία των Μεδίκων ήταν ένα πραγματικό σταυροδρόμι πολιτισμών και έτσι στο μυστήριο -αλλά και στο τραπέζι που ακολούθησε- έδωσαν το παρών και κάποιοι Βρετανοί Ιππότες, οι οποίοι στη θέα του κρέατος άρχισαν να φωνάζουν: "Beef-steak! beef-steak!". Oι Φλωρεντίνοι συνήθιζαν να δίνουν εξωτεικά σε αυτούς ονόματα στα φαγητά τους και κάπως έτσι γεννήθηκε η bistecca alla fiorentina (ή απλά la bistecca).
Το ψήσιμο
Όσον αφορά το ψήσιμο της, η μαγική φράση είναι μία: λάδι και τίποτα άλλο. Κάνοντας ελαφρύ μασάζ με ελαιόλαδο, απλώνεις ελαιόλαδο το ένα μέρος του κρέατος και μετά το τοποθετείς σε υψηλή φωτιά για 5 λεπτά, με μεγάλη προσοχή ώστε να μην τραυματίσεις ή -ακόμη χειρότερα- καταστρέψεις το κομμάτι. Ασφαλώς και δεν το "πιρουνίζεις". Έπειτα το γυρνάς και το αλατίζεις, ψήνοντας για ακόμη 3 λεπτά την άλλη πλευρά. Το σερβίρεις προσθέτοντας λίγο ακόμη ελαιόλαδο και ελάχιστο πιπέρι. Να θυμάσαι πάντοτε ότι η σωστά ψημένη bistecca έχει rare εσωτερικό και πλούσιο καφέ χρώμα στο εξωτερικό.
Πού θα φας
Σε περίπτωση που σύντομα ή και όχι και τόσο σύντομα επισκεφτείς την πάντοτε γοητευτική πόλη της Φλωρεντίας, οφείλεις να τιμήσεις το κατεξοχήν τοπικό πιάτο. Για να μην τριγυρνάς στα τυφλά, σου έχουμε τρεις επιλογές για να το κάνεις με τον ιδανικότερο τρόπο.
Buca Lapi
Ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια της πόλης, που λειτουργεί ακατάπαυστα από τον 15ο αιώνα (αν και αρχικά πουλούσε κυρίως κρασί) και ανήκει στην οικογένεια Antinori. Η bistecca που σερβίρεται εδώ είναι η πιο ακριβή της πόλης, αλλά όσοι έχουν δοκιμάσει λένε πως είναι και η κορυφαία. Via del Trebbio, 1r, τηλ. 39 055 213 768, www.bucalapi.com.
Cibrèo Ristorante
Δεν δέχεται κρατήσεις γι' αυτό φρόντισε να φτάσεις την κατάλληλη στιγμή ώστε να βρεις τραπέζι. Ή ακόμη και να περιμένεις στην ουρά, αξίζει τον κόπο. Στο όμορφα διακοσμημένο εσωτερικό του θα δοκιμάσεις κορυφαία πιάτα της κουζίνας της Τοσκάνης καθώς και μια πληθωρική όσο και άψογα ψημένη bistecca alla fiorentina, η οποία μάλιστα δεν υπάρχει στο βασικό μενού αλλά αν τη ζητήσεις ασφαλώς και θα καταφτάσει στο τραπέζι σου. Via del Verrocchio, 8r, τηλ. 39 055 234 1100, www.cibreo.com.
Trattoria Dall’Oste
Τοποθετημένο κοντά στον σταθμό της Santa Maria Novella, αυτό το εστιατόριο εξειδικεύεται στο κρέας διαθέτοντας μεγάλη ποικιλία σε κοπές και είδη. Η bistecca είναι έξοχη εδώ, ενώ υπάρχει και μια ευρεία γκάμα από άλλα δημοφιλή ιταλικά εδέσματα. Via Luigi Alamanni, 3/5r, τηλ. 39 055 212 048, www.osteriadalloste.it.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση
Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.
Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών
Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΠανεύκολες συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα
Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi
Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο αστρονομικό ποσό που χρειάζεσαι για μία κράτηση για φαγητό στο διάστημα
To δείπνο δίπλα στα αστέρια θα σου κοστίσει κατιτίς παραπάνω.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ cucina contemporanea του Ovio
Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.
Γραφει Μπαμπης Δουκας