Amber Valletta, A Woman We Love

Η γοητευτική Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν από 49 Φλεβάρηδες.

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 09 Φεβρουαρίου 2023

Ξανθά μαλλιά, πράσινα μάτια, ύψος 1,75. Το 1992, η Amber Valletta, το κορίτσι με το αγγελικό πρόσωπο και τις ιδανικές αναλογίες, ήταν μόλις 18 ετών και έκανε το πρώτο από τα 16 μέχρι σήμερα εξώφυλλά της για την αμερικάνικη Vogue.

Γεννημένη στο Φοίνιξ της Αριζόνα, μία ημέρα σαν σήμερα (9 Φεβρουαρίου 1974), από πατέρα με ιταλική και πορτογαλική καταγωγή και μητέρα με ινδιάνικες ρίζες, της φυλής Τσερόκι, μεγάλωσε στην Οκλαχόμα, πριν ανοίξει τα φτερά της για να κατακτήσει τον κόσμο.

Amber Valletta, A Woman We LoveGetty Images

Η μοίρα της ήταν στα χέρια της ή έτσι νόμιζε. Η καριέρα της, που είχε ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια με όχημα την παραδεισένια της ομορφιά και ένα από τα πιο εύηχα ονόματα που θα μπορούσε να έχει κανείς, ήταν έτοιμη να εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα των supermodels. Την ίδια στιγμή, εκείνη θα χανόταν στον κόσμο των τεχνητών παραδείσων.

Παρόλα αυτά, "καθάρισε" γρήγορα και έγινε μούσα δεκάδων οίκων μόδας: Giorgio Armani, Chanel, Louis Vuitton, Valentino, Gucci και Versace, για να κάνουμε ένα φτηνό name-dropping, ενώ εξελίχθηκε σε μία, αν μη τι άλλο, αξιοπρεπή ηθοποιό.

Amber Valetta 5Getty Images

Από το modeling στην υποκριτική

Στα zeroes, η καλλονή Αμερικανίδα άρχισε να εστιάζει περισσότερο στην καριέρα της ως ηθοποιός, χωρίς να εγκαταλείψει, όμως, ποτέ μέχρι σήμερα το modeling.

Το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη το έκανε το 2000, με δύο ταινίες. Την κωμωδία Drop Back Ten και το μεταφυσικό θρίλερ What Lies Beneath του Robert Zemeckis, στο οποίο ενσάρκωσε ένα πνεύμα του κακού, παίζοντας στο πλάι του Harrison Ford και της Michelle Pfeiffer.

Amber Valetta 3Getty Images

Στη συνέχεια, συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες, ανάμεσα στις οποίες η ρομαντική κομεντί Hitch του Andy Tennant, το Transporter 2, το Man About Town, το Dead Silence και το action film επιστημονικής φαντασίας Gamer, στο πλευρό του Gerard Butler.

Amber Valetta 6Getty Images

Το 2011 έκανε μία στροφή προς τις τηλεοπτικές σειρές, εμφανιζόμενη ως η ξεπεσμένη σοσιαλιτέ Lydia Davis στη δραματική σειρά Revenge και τέσσερα χρόνια αργότερα ενσάρκωσε τη μοχθηρή Carla Briggs στη σαπουνόπερα Blood & Oil, και οι δύο παραγωγές του ABC.

Οι προσωπικοί της δαίμονες

Σε μία συγκινητική της ομιλία τον Ιούλιο του 2014, αναφέρθηκε για πρώτη φορά ανοιχτά στη μάχη της με τις ψυχότροπες ουσίες. Όπως αφηγήθηκε, ξεκίνησε να σνιφάρει κόλες και μανό στην ηλικία των 8 μόλις ετών για να περάσει αργότερα στη μαριχουάνα και άλλες ουσίες.

Amber Valetta 4Getty Images

Ο χώρος του modeling, της έδωσε απεριόριστη πρόσβαση σε ό,τι της χρειαζόταν για να "φτιαχτεί" και ο εθισμός της έφτασε στην κορύφωσή του στα 22 της χρόνια, όταν ήταν πλήρως εξαρτημένη από την κοκαΐνη και το αλκοόλ.

> Διάβασε ακόμη: Η Anna Nicole Smith κυνήγησε μέχρι θανάτου το American Dream

Αναζήτησε βοήθεια στα 25 της και κατάφερε μέχρι σήμερα, στα 47 της χρόνια, να μην υποτροπιάσει ποτέ. Όπως δήλωσε στη συγκεκριμένη ομιλία, αν δεν είχε ζητήσει βοήθεια, θα ήταν σίγουρα νεκρή.

Προσωπική ζωή και ακτιβισμός

To 1994 παντρεύτηκε με το μοντέλο Hervé Le Bihan για να χωρίσουν δύο χρόνια αργότερα και το 2000 απέκτησε έναν γιο, τον Auden, με τον βολεϊμπολίστα Chip McCaw. Οι δυο τους παντρεύτηκαν τρία χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού τους και χώρισαν στις αρχές του 2015. Αυτά όσον αφορά την προσωπική της ζωή.

Εκτός των άλλων, η όμορφη Amber ασχολείται ιδιαίτερα με τον ακτιβισμό και μάλιστα σε αρκετούς τομείς. Είναι εκπρόσωπος της εκστρατείας Oceana, η οποία έχει να κάνει με την πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τον κίνδυνο δηλητηρίασης από υδράργυρο που ενέχει η κατανάλωση διαφόρων ειδών θαλασσινών.

> Διάβασε ακόμη: Sydney Sweeney, τραβώντας και πάλι την προσοχή

Επίσης, τo 2019, συνελήφθη από τις αρχές κατά τη διάρκεια μίας πορείας στην Ουάσινγκτον ενάντια στην κλιματική αλλαγή, που είχε οργανωθεί από τη Jane Fonda. Good girl gone bad for good reason.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Miranda Kerr, ένα βλέμμα 1000 λέξεις

Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα για το εκθαμβωτικό μοντέλο από την Αυστραλία.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Carmen Electra, ένα crush από τα '90s

Ο δίσκος με τον Prince, οι γυμνές φωτογραφίσεις στο Playboy, ο γάμος με τον Dennis Rodman, οι cult ταινίες και το Baywatch.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Kate Hudson, A Woman We Love

Σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου του 1979, γεννιέται το πιο χαμογελαστό κορίτσι του Χόλιγουντ.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Natalie Viscuso το ξέρουμε, ήρθαμε δεύτεροι

Πριν από λίγες ώρες, έγινε γνωστό πως περιμένει παιδί από τον Henry Cavill κι εμείς, κάλλιο αργά παρά ποτέ, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε μαζί της.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Anya Taylor-Joy, A Woman We Love

Με καταγωγή από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τη Μεγάλη Βρετανία, η ταλαντούχα ηθοποιός θα είναι πάντα ένας λόγος για να συμπαθούμε περισσότερο το σκάκι.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Η Emma Watson έχει 'ξεπεράσει' τον Harry Potter

To σπασικλάκι του Hogwarts είναι ολόκληρη γυναίκα πια. Και μάλιστα, πάρα πολύ γοητευτική.

Γραφει Πωλινα Φραγκου