Το ιδιαίτερο φαινόμενο Mia Khalifa

Τα τολμηρά βίντεο, οι απειλές για τη ζωή της και η επιτυχία στο Instagram.

Η εμπροσθοβαρής και μικροκαμωμένη Mia Khalifa με το σπινθηροβόλο βλέμμα και τα μακριά σκούρα μαλλιά είναι η πιο viral ηθοποιός ταινιών πορνό των τελευταίων ετών. Γεννήθηκε στον Λίβανο το 1993, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από είκοσι ένα χρόνια και έλαβε καθολική ανατροφή. Μπήκε στον χώρο της πορνογραφίας το 2014 και μέσα σε δύο μήνες, μετρώντας λίγες μόνο σκηνές δράσης, κατάφερε να γίνει #1 τάση στο Pornhub.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mia K. (@miakhalifa)

Η επιτυχία της βέβαια δεν είχε να κάνει τόσο με το ταλέντο της, όσο με την επιλογή της να χρησιμοποιήσει το χιτζάμπ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Έτσι, μαζί με το σουξέ, ήρθαν και οι απειλές για τη ζωή της, που προέρχονταν από χώρες της Μέσης Ανατολής. Ως απάντηση σε αυτές, δέχτηκε τεράστια υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κράζεις-θαυμάζεις

Η ειρωνεία της συγκεκριμένης κατάστασης; Η επιτυχία των βίντεο οφειλόταν στον τεράστιο αριθμό προβολών στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Το 2015, ενώ εκείνη είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί, οι προβολές των βίντεό της είχαν πενταπλασιαστεί, με το ¼ να προέρχεται από τον Λίβανο. Όσον αφορά τις αναζητήσεις για το όνομά της; Σημαντικό μερίδιο προερχόταν από γειτονικές χώρες, όπως η Συρία και η Ιορδανία.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mia K. (@miakhalifa)

Κι έτσι φτάσαμε να συνειδητοποιήσουμε μία από τις πιο "ντροπιαστικές" για τον αραβικό κόσμο αντιφάσεις, αυτή της συνύπαρξης του θρησκευτικού σεβασμού με την κατανάλωση πορνογραφικού περιεχομένου η αισθητική του οποίου συνδέεται ευθέως με το αραβικό πολιτιστικό περιβάλλον.

Η περίεργη θέση της Mia Khalifa στο αραβικό συγκείμενο, πάντως, κατέληξε να χρησιμοποιηθεί, εργαλειακά, και ως σύμβολο σε αρκετές πορείες διαμαρτυρίας κατά την Αραβική Άνοιξη: "Ακόμα και αυτή είναι πιο τίμια από τους πολιτικούς μας", έγραφαν κάποια πλακάτ με την εικόνα της.

Το ιδιαίτερο φαινόμενο Mia KhalifaHaidar Mohammed Ali / Getty Images

Η ζωή μετά το πορνό

Παρότι η ίδια επανήλθε με ένα πορνογραφικό βίντεο το 2017, στην πραγματικότητα επωφελήθηκε από τη φήμη και τις διαμάχες που προκάλεσε, για να συνεχίσει την επαγγελματική της ζωή. Δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, άλλωστε.

Όπως έχει δηλώσει, την περίοδο που ήταν πορνοστάρ πληρωνόταν με τη σκηνή, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί της, οπότε η συνεχιζόμενη επιτυχία της δουλειάς της, αν και διατηρούσε τη δημοφιλία της στα ύψη, δεν της επέφερε οικονομικά οφέλη.

Πάντως, είτε ως camgirl στην αρχή της καριέρας της, είτε ως influencer στη συνέχεια, η Khalifa αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς το να γυρίσεις κάποιες ερωτικές σκηνές μπορεί να αποτελέσει το μέσο για να γίνεις διάσημος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετά απλώς να ζεις απ’ αυτά. Μετά από αυτό της Kim Kardashian, εννοείται.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους

Με πιο σύντομη και λιγότερη επιτυχημένη καριέρα στην πορνογραφία, σε επίπεδο βραβείων και αναγνώρισης, από άλλες ομότεχνές της -όπως η Sasha Gray (1,6 εκατομμύρια followers στο Instagram και 1,3 εκατομμύρια στο Twitter), η Stoya (323 χιλιάδες στο Instagram και 270 χιλιάδες στο Twitter) ή η Jenna Jameson (504 χιλιάδες στο Instagram και 722 χιλιάδες στο Twitter)-, η Mia Khalifa κατάφερε να μεταφέρει ακέραιη τη δημοτικότητά της στο Twitter με 3 εκατομμύρια followers και, ακόμα περισσότερο, στο Instagram με 18,8 εκατομμύρια followers. Και ας μην ξεχνάμε ότι διαθέτει και ένα κανάλι στο YouTube που αριθμεί 781 χιλιάδες subscribers.

Μάλιστα, έχοντας, πλέον, αφιερωθεί στις μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων και σε περιεχόμενο που σχετίζεται με το fitness, τα posts της δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά των υπόλοιπων influencers.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mia K. (@miakhalifa)

Αν το καλοσκεφτούμε, πάντως, στις μέρες μας οι πορνοστάρ δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα είδος YouTuber ή influencer που, πάνω απ’ όλα, πρέπει να προσελκύσουν clicks στα βίντεό τους.

Δεν υπάρχει ένας δρόμος για την επιτυχία

Το πιο σπουδαίο και αξιοσημείωτο πράγμα σχετικά με το "φαινόμενο Mia Khalifa", καταλήγει ο Rafael Sánchez Casademont, δεν είναι ούτε τα πορνό που γύρισε, ούτε η διαμάχη που άνοιξε με το Ισλάμ. Είναι η ιδιαίτερη διαδρομή της προς τον θρίαμβο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κι αυτό γιατί μπορεί να έγραψε στη συνείδηση του κόσμου ως "η πορνοστάρ με τη μαντίλα", αλλά αν δεν είχε συμβεί αυτό δεν θα κατάφερνε να βγάζει σήμερα τα προς το ζην χωρίς να είναι πορνοστάρ. Ίσως, βέβαια, να μην είναι παρά μία πανέξυπνη και απενοχοποιημένη γυναίκα που απλώς κατάφερε να κάνει μία αρνητική κατάσταση να λειτουργήσει προς όφελός της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Natalie Viscuso το ξέρουμε, ήρθαμε δεύτεροι

Πριν από λίγες ώρες, έγινε γνωστό πως περιμένει παιδί από τον Henry Cavill κι εμείς, κάλλιο αργά παρά ποτέ, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε μαζί της.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Anya Taylor-Joy, A Woman We Love

Με καταγωγή από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τη Μεγάλη Βρετανία, η ταλαντούχα ηθοποιός θα είναι πάντα ένας λόγος για να συμπαθούμε περισσότερο το σκάκι.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Η Emma Watson έχει 'ξεπεράσει' τον Harry Potter

To σπασικλάκι του Hogwarts είναι ολόκληρη γυναίκα πια. Και μάλιστα, πάρα πολύ γοητευτική.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Saoirse Ronan, Α Woman We Love

Η δημοφιλής ηθοποιός έχει ήδη προταθεί για 4 βραβεία Όσκαρ και αυτό λέει πολλά.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Alessandra Ambrosio, από την Βραζιλία με αγάπη

Μία πραγματικά σταθερή αξία στην καρδιά μας, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Kaya Scodelario, αργήσαμε να σε προσέξουμε

Το κορίτσι του The Gentlemen είναι το νέο μας crush.

Γραφει Πωλινα Φραγκου