Μία ημέρα σαν σήμερα, 54 χρόνια πριν, γεννήθηκε μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς των τελευταίων χρόνων. Ο λόγος για την Cate Blanchett ή αλλιώς την Catherine Elise Blanchett, όπως είναι το πλήρες όνομά της, η οποία γιορτάζει σήμερα 54 χρόνια πάνω στη Γη, 54 χρόνια τελειότητας και απαράμιλλου ταλέντου.

Δε διστάζει να αναλαμβάνει κόντρα-ρόλους, να πειραματίζεται και να εξερευνά νέες οδούς στην υποκριτική. Η Cate Blanchett είναι μία σταρ με ουσία, που προσφέρει απλόχερα το μοναδικό χάρισμά της με κάθε αφορμή, και όμως είναι πολλά παραπάνω από αυτό.

KAREN DI PAOLA/Anadolu Agency via Getty Images

Τα πρώτα χρόνια στην Αυστραλία

Γεννήθηκε στα προάστια της Μελβούρνης από αυστραλέζα μητέρα και αμερικανό πατέρα, που ουδεμία σχέση είχαν με την τέχνη, πόσω μάλλον με την υποκριτική.

Από πολύ νωρίς η ηθοποιός αντιμετώπισε δυσκολίες, αφού στην ηλικία των 10 ετών εκείνη και τα δύο αδέρφια της έχασαν τον πατέρα τους από καρδιακή προσβολή, έχοντας, πλέον, μονάχα τη μητέρα τους για να τους μεγαλώσει.

Σαν παιδί, δεν ήταν ούτε εξωστρεφής, αλλά ούτε και εσωστρεφής. Ήταν κάπου στο ενδιάμεσο, ενώ στην εφηβεία της πειραματίστηκε αρκετά με το στυλ της, φορώντας περισσότερο ανδρικά ρούχα και περνώντας goth και punk φάσεις, μέχρι που ξύρισε και το κεφάλι της.

Η πρώτη επαφή με την έβδομη τέχνη

Όταν πήγαινε λύκειο, η Cate Blanchett άρχισε να εξερευνά το πάθος της για τις τέχνες του θεάματος και αφού τελείωσε το σχολείο ξεκίνησε τις σπουδές της στα οικονομικά και τις καλές τέχνες, χωρίς ωστόσο να τις ολοκληρώσει, αφού ένα χρόνο αφού μετά τα παράτησε για να ταξιδέψει.

Σε ένα από τα ταξίδια της, ήρθε για πρώτη φορα σε επαφή με τον κινηματογράφο και, μάλιστα, με τον πιο απρόσμενο τρόπο. Η ίδια βρισκόταν στην Αίγυπτο και τότε κλήθηκε να παίξει ως κομπάρσος μια αμερικανίδα μαζορέτα στην αιγυπτιακή ταινία πυγμαχίας Kaboria.

​​

Έχοντας ανάγκη από χρήματα, δέχτηκε, και έτσι όταν επέστρεψε στην Αυστραλία γράφτηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης (NIDA) και αποφοίτησε το 1992 με πτυχίο Καλών Τεχνών.

Το Lord of the Rings και το πρώτο Όσκαρ

6 μόνο χρόνια αργότερα, το 1998, η Cate Blanchett ήταν ήδη υποψήφια για το πρώτο της βραβείο BAFTA για τον ρόλο της στην ταινία Elizabeth. Αυτό που ακολούθησε ήταν η συμμετοχή της στην εμβληματική τριλογία Lord of the Rings, ως Galadriel.

Μετά από αρκετές υποψηφιότητες σε βραβεία που της εξασφάλισαν οι ρόλοι της σε επιτυχημένες ταινίες των early '00s, το 2005 η ηθοποιός έλαβε -επιτέλους- το πρώτο της Όσκαρ, και συγκεκριμένα αυτό του Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Aviator.

Η Cate Blanchett ήταν ήδη μία καταξιωμένη ηθοποιός μέχρι τότε, όμως το χρυσό αγαλματίδιο επιβράβευσε την σκληρή δουλειά και το αξιοθαύμαστο ταλέντο της, που αναγνωρίστηκε και επισήμως.

Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Η προσωπική ζωή 

Αν και η καριέρα της βρισκόταν -και βρίσκεται- σε μία συνεχώς ανοδική πορεία, η Cate Blanchett ποτέ δεν παραμέλησε την προσωπική της ζωή και φρόντιζε πάντα ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δύο.

Patrick Riviere/Getty Images

Εκείνη και ο σύζυγός της και θεατρικός συγγραφέας, Andrew Upton, με τον οποίο γνωρίστηκαν στα '90s και αρραβωνιάστηκαν μετά από μόλις 3 εβδομάδες γνωριμίας, έχουν δημιουργήσει μαζί μία μεγάλη οικογένεια.

Συγκεκριμένα, έχουν μαζί 4 παιδιά με το μεγαλύτερο σε ηλικία να είναι 21 ετών και το μικρότερο 8. Η ίδια, μάλιστα, έχει παραδεχθεί στο παρελθόν πως τα παιδιά της αγνοούν το επίπεδο της φήμης της, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την απλότητά της, την οποία φαίνεται πως εφαρμόζει και στην ανατροφή τους.

Dave Benett/Getty Images

Ο ακτιβισμός

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το βιογραφικό της Cate Blanchett περιλαμβάνει και μία ενεργή ενασχόληση με τον ακτιβισμό, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για ανθρωπιστικά ζητήματα.

Μία από τις δράσεις της, μάλιστα, έλαβε χώρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2018, όπου η Blanchett ηγήθηκε της Selma Hayek, της Kristen Stewart και 79 ακόμη γυναικών ηθοποιών, παραγωγών και σκηνοθετών που περπάτησαν χέρι-χέρι σε μια διαμαρτυρία στο κόκκινο χαλί για να απαιτήσουν ίσες αμοιβές για τις γυναίκες και τον τερματισμό της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Hollywood.

Antonin THUILLIER / AFP) (Photo credit should read ANTONIN THUILLIER/AFP via Getty Images

Χρόνια πολλά, λοιπόν, στην Cate Blanchett, την ηθοποιό, τη μητέρα, τη σύζυγο, την ακτιβίστρια, την φιλάνθρωπο. Ανυπομονούμε να θαυμάσουμε τους επόμενους ρόλους που θα αναλάβει μελλοντικά, στον κινηματογράφο και στη ζωή.

Jeff Kravitz/FilmMagic, Inc

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.