Όλες οι αναφορές του Cobra Kai στο Karate Kid

Το νέο hit του Netflix αποτίει φόρο τιμής στο θρυλικό prequel.

Τα prequels, sequels και spin-offs ξεκίνησαν ως μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική για το σινεμά και την τηλεόραση, για να εξελιχθούν τα τελευταία χρόνια -και ιδιαίτερα στον κινηματογράφο- σε πραγματική λαίλαπα. Η προχειρότητα και η εύκολη λύση ζουν και βασιλεύουν, με κάποιες όμως φωτεινές εξαιρέσεις, όπως το Cobra Kai. Και αυτό γιατί το sequel του Karate Kid ποτέ δεν πήρε περισσότερο σοβαρά τον εαυτό του από όσο πρέπει.

Έτσι, εκείνο που φαινόταν σαν φριχτή άσκηση νοσταλγίας, εξελίχθηκε σε μία ενδιαφέρουσα σειρά με αρκετές εκπλήξεις και πρωτότυπη οπτική γωνία - ο Johnny Lawrence δεν είναι πια ο villain αλλά ο βασικός χαρακτήρας. Θα μπορούσαν όμως να λείπουν οι αναφορές σε μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές ταινιών των 80s; Προφανώς, και όχι.

Το αυτοκίνητο του Daniel Larusso

Όλες οι αναφορές του Cobra Kai στο Karate Kid

Ford Super De Luxe 48, παλιό, κλασικό, αγαπημένο. Ή μάλλον ένα αυτοκίνητο αντίκα που αποτελεί το μεγαλύτερο easter egg της νέας τηλεοπτικής σειράς στο αγαπημένο κινηματογραφικό franchise των 80s. Τι δουλειά τώρα έχει ένα αμάξι ηλικίας 72 ετών στον 21ο αιώνα; Κατά κάποιον τρόπο σηματοδοτεί την εξέλιξη του Daniel Larusso ως χαρακτήρα όπου πολλά μπορεί να άλλαξαν, η κεντρική ιδέα όμως παραμένει η ίδια. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι όταν τελείωσαν τα γυρίσματα του Karate Kid, η παραγωγή έδωσε τα κλειδιά του αυτοκινήτου στον Ralph Macchio, ο οποίος το φύλαξε μέχρι σήμερα ως κόρη οφθαλμού. Έτσι, οι παραγωγοί του YouTube Red (σ.σ: οι πρώτες δύο σεζόν της σειράς γυρίστηκαν για την πλατφόρμα) βρήκαν μία έτοιμη πινελιά νοσταλγίας για τη σειρά τους.

To μάθημα του Mr. Miyagi στον John Kreese 

Σε μία κλασική, κλασικότατη σκηνή του Karate Kid 2, o Μr. Miyagi (Pat Morita) εξουδετερώνει τον "κακό" John Kreese (Martin Kove). Δεν του φωνάζει, σχεδόν δεν τον ακουμπάει, απλά τον ξεφτιλίζει καθώς ο τελευταίος κομματιάζει τις γροθιές του όσο ρίχνει μπουνιές σε τζάμια αυτοκινήτων στην προσπάθειά του να προλάβει τον αεικίνητο και μικροσκοπικό Γιαπωνέζο δάσκαλο των πολεμικών τεχνών. Στο τέλος της σκηνής, το κλείσιμο ματιού του Miyagi είναι όλα τα λεφτά. Πού ακριβώς όμως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σειρά και ταινία; Στο E02S02 του Cobra Kai, όταν ο Daniel Larusso συναντά τον γηρασμένο πια John Kreese τον ρωτάει: "Πώς πάνε οι γροθιές σου;". Η ειρωνεία και η αναφορά είναι σαφής.

Η λαβή

Πρέπει τα 2,5 εκείνα λεπτά του Karate Kid 2 να είχαν προκαλέσει τρομερή εντύπωση στους παραγωγούς του Cobra Kai καθώς υπάρχει και δεύτερο easter egg που αναφέρεται σε αυτά. Ο λόγος που είχε επέμβει τότε ο Μr. Miyagi ήταν γιατί o evil sensei John Kreese παραλίγο να πνίξει τον μαθητή του Johnny Lawrence (William Zabka). Τώρα, πολλές δεκαετίες μετά, τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει και ο τελευταίος μπαίνει σε mode "δεν ξεχνώ" καθώς ακινητοποιεί τον δάσκαλό του.

To μίνι γκολφ

Πιο 80s πεθαίνεις η φάση, αφού πραγματικά εκτός από κάποια νησιά του Ιονίου είναι σχεδόν απίθανο να βρεις πια μίνι γκολφ στην ελληνική επικράτεια. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν έζησαν τις δόξες του στην πιο pop -ή κιτς αν προτιμάς- δεκαετία. Φυσικά, μία ρομαντική σκηνή με μίνι γκολφ,  ανάμεσα στον Daniel και την Ali (Elizabeth Sue), δεν θα μπορούσε να λείπει από το Karate Kid -  ούτε, αντίστοιχα, από τον νοσταλγικό διάδοχό του Cobra Kai. Απλά αντί για τον Daniel και την Ali έχουμε το νέο "ζευγάρι" των Miguel και Samantha.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.