Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια επιστημονική μελέτη έρχεται να ταράξει τα νερά γύρω από την ασφάλεια των τροφίμων μας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΕΚΠΑ εντόπισαν σε δείγματα ελληνικών αυγών υπολείμματα φαρμάκων και φυτοφαρμάκων, αλλά και κάτι πιο ανησυχητικό: τις ουσίες PFAS, γνωστές και ως "παντοτινά χημικά".
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science of The Total Environment, ανέλυσε 75 αυγά από κοτέτσια σε Σέρρες, Μαγνησία, Βοιωτία, Αττική και Ηλεία. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα ελληνικά αυγά
Σε όλα τα δείγματα ανιχνεύθηκαν PFAS, ενώ περισσότερα από τα μισά ξεπερνούσαν τα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ηλεία, μάλιστα, κάθε δείγμα υπερέβαινε τις οδηγίες της EFSA για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ουσίες όπως το DEET (εντομοαπωθητικό) και το οξολινικό οξύ βρέθηκαν σε σημαντικές ποσότητες, ενώ τα επίπεδα βαρέων μετάλλων ήταν μεν χαμηλά, αλλά τα PFAS δημιουργούν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο. "Τα PFAS δεν αποικοδομούνται ποτέ. Συσσωρεύονται στο περιβάλλον και περνούν στην τροφική αλυσίδα, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία", τονίζουν οι ερευνητές.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ουσίες που συνδέονται με καρκίνο, βλάβες στο ήπαρ και στο ανοσοποιητικό, αλλά και αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά, βρίσκονται ήδη στην καθημερινή μας διατροφή. Η μελέτη κατέγραψε ιδιαίτερα υψηλές τιμές για PFOS, PFHxS και PFBA – με κάποιες μετρήσεις να φτάνουν έως και 5,30 μg/kg.
Διερεύνηση των πηγών μόλυνσης
Οι επιστήμονες ζητούν άμεση διερεύνηση των πηγών μόλυνσης. Πώς φτάνουν αυτές οι ουσίες στα αυγά; Μέσω του νερού, της τροφής των ζώων ή από την ίδια την αγροτική πρακτική; Όποια κι αν είναι η απάντηση, το ζήτημα αφορά άμεσα την ελληνική παραγωγή τροφίμων και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. "Η ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων", υπογραμμίζουν.
Τα PFAS δεν είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Πρόκειται για μια κατηγορία πάνω από 5.000 χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε αντικολλητικά σκεύη, υφάσματα, συσκευασίες τροφίμων και αφρούς πυρόσβεσης. Το πρόβλημα είναι ότι παραμένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες ή και αιώνες, ενώ συσσωρεύονται στους ιστούς των ζωντανών οργανισμών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι σχετίζονται με διαταραχές του θυρεοειδούς, προβλήματα γονιμότητας, παχυσαρκία, ακόμα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Δεν είναι τυχαίο ότι οργανισμοί όπως η EFSA και η EPA στις ΗΠΑ προχωρούν σε μέτρα περιορισμού ή απαγόρευσης.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.