Bonnie και Clyde, μία ιστορία αγάπης και εγκλήματος

Ποιο ήταν το ζευγάρι που αποτελούσε τον νο.1 δημόσιο κίνδυνο για τις ΗΠΑ του Μεσοπολέμου.

Ληστείες και δολοφονίες, πιστολίδι και ποίηση στις ΗΠΑ της οικονομικής κρίσης των 30s συνθέτουν το μοτίβο του πιο διαβόητου ζευγαριού στην ιστορία του εγκλήματος. Ποιοι ήταν στην πραγματικότητα οι Bonnie και Clyde;

Bonnie & Clyde, η ιστορία

Bonnie και Clyde, μία ιστορία αγάπης και εγκλήματος

Η γεννημένη την 1η Οκτωβρίου του 1910 Bonnie Elizabeth Parker στην πόλη Ροουένα του Τέξας ήταν μια μικρόσωμη κοπέλα που το ύψος της με το ζόρι ξεπερνούσε το 1,48 μ. Από πολύ μικρή ηλικία λάτρευε τις τέχνες και ήταν καλή μαθήτρια, όμως η άθλια οικονομική κατάσταση της οικογένειάς της την ανάγκασε να παντρευτεί από την ηλικία των 16 ετών, τον Roy Thornton, ο οποίος όμως στην πρώτη τους επέτειο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 55 ετών. Η Bonnie αναγκάστηκε να κάνει πολλές δουλειές προκειμένου να επιβιώσει, μεταξύ των οποίων και ως σερβιτόρα. Έτσι άλλωστε γνώρισε και το άλλο της μισό, τον  Clyde Chestnut Barrow. Ο Clyde, γεννημένος στις 24 Μαρτίου του 1909 σε μια μικρή κωμόπολη κοντά στο Ντάλας καταγόταν από μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Η  δράση του ξεκίνησε λίγο πριν τα 17, όταν και τον συνέλαβαν για πρώτη φορά για κλοπή αυτοκινήτου. Κάτι που δεν τον πτόησε, συνεχίζοντας τις ληστείες στην ευρύτερη περιοχή του Ντάλας. 

Bonnie & Clyde, η γέννηση του μύθου

ΜΠΟΝΙ ΚΑΙ ΚΛΑΪΝΤ 3

Η Bonnie γνώρισε τον Clyde τον Ιανουάριο του 1930. Λίγες μέρες μετά τη γνωριμία τους, ο τελευταίος συνελήφθη στο Οχάιο και μπήκε φυλακή μέχρι το 1932. Περιττό να αναφέρουμε ότι είχε ήδη πλούσιο ποινικό μητρώο για κλοπές και ένοπλες επιθέσεις. Τον Ιούνιο του 1932, ο Clyde μαζί με την Bonnie ήταν τα ηγετικά μέλη μιας συμμορίας που λήστευε αρχικά βενζινάδικα και μικρά καταστήματα. Στη συμμορία θα ενταχθεί το 1933 και ο Buck Barrow, αδερφός του Clyde, μαζί με τη σύζυγό του Blanche. Η δράση της συμμορίας θα επεκταθεί σε Οκλαχόμα, Μιζούρι, Λουιζιάνα, Άρκανσας, Αϊόβα και Ιλινόις, με το ρεπερτόριό τους να περιλαμβάνει πλέον και τράπεζες. Κατά τη διάρκεια της δράσης τους σε διάφορες Πολιτείες, το FBI (που ήδη μελετούσε την περίπτωσή τους) είχε ήδη φτιάξει report για τον Clyde, περιγράφοντάς τον σαν έναν δεινό σκοπευτή που δε δίσταζε να χρησιμοποιήσει τα όπλα του.

ΜΠΟΝΙ

Από την άλλη, η Bonnie χαρακτηρίζονταν ως πιο διστακτική, παρά τα θρυλούμενα. Μάλιστα, οι εφημερίδες της εποχής φιλοξενούσαν μεγάλα άρθρα για τη δράση τους, ενώ η Bonnie έστελνε συχνά και στιχάκια στα Μέσα, προκειμένου να επηρεάσει θετικά την κοινή γνώμη. Λίγους μήνες μετά, η αστυνομία θα κάνει έφοδο στο κρησφύγετό τους, στο Πλέιτ του Μιζούρι με αποτέλεσμα τον θάνατο του Buck και τη σύλληψη της Blanche. Κάτι που έκανε ακόμη πιο αδίστακτο το θρυλικό πλέον ζεύγος. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε εκείνη την έφοδο, η αστυνομία συνέλεξε μεταξύ άλλων και ένα φωτογραφικό φιλμ. Από αυτό προέρχονται και οι εικόνες των Bonnie και Clyde που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα. Ανάμεσά τους και η πιο διάσημη φωτογραφία της Bonnie, με το πούρο στο ένα χέρι, το πιστόλι στο άλλο και το μπερέ φορεμένο στραβά. 

Bonnie & Clyde, το τέλος

Τον Απρίλιο του 1934, οι Bonnie και Clyde θα σκοτώσουν δύο αστυνομικούς στο Τέξας και έναν στην Οκλαχόμα. Η επόμενη όμως συμπλοκή τους, θα αποβεί μοιραία για τους ίδιους. Στις 23 Μαΐου -μία ημέρα σαν κι αυτή- θα πέσουν σε μπλόκο της αστυνομίας, που αυτή τη φορά δε θα διστάσει να γαζώσει το αυτοκίνητό τους (ένα κλεμμένο Ford V8): Η επίσημη καταμέτρηση αναφέρει ότι ο Clyde δέχθηκε 17 σφαίρες και η Bonnie 26.

Μέσα στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν μια καραμπίνα με κομμένη κάννη, ένα ρεβόλβερ, ένα σαξόφωνο κι ένα μισοφαγωμένο σάντουιτς. Ήταν το τέλος του πρώτου τόσο δημοφιλούς εγκληματικού ζευγαριού, του νο.1 δημόσιου κινδύνου για τις ΗΠΑ εκείνη την εποχή. Η αστυνομία παρουσίασε τον θάνατό τους σαν θρίαμβο, ενώ ο αστικός μύθος αναφέρει ότι αμέσως μετά τη διαπίστωση ότι ήταν νεκροί, τους διαβάστηκαν τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, υπάρχει μια ακόμη μυθιστορηματική λεπτομέρεια στην όλη ιστορία: Τα κορμιά τους για την κηδεία προετοίμασε ο Dillard Darby, o οποίος διατηρούσε γραφείο κηδειών στη Λουιζιάνα. Το ζευγάρι τον είχε απαγάγει ένα χρόνο πριν. Όταν, λίγο πριν τον απελευθερώσουν τον ρώτησαν τι δουλειά κάνει και εκείνος τους είπε, ο Clyde του έδωσε χρήματα και του είπε ότι ελπίζει να τους περιποιηθεί καλά, όταν πεθάνουν.  

Bonnie & Clyde, η δημοφιλία

ΜΠΟΝΙ ΚΑΙ ΚΛΑΪΝΤ 4

Θα αναρωτηθεί κάποιος πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο ντουέτο να έχει μέχρι και fans σε κάθε γωνιά της Αμερικής. Η εξήγηση οφείλεται στο γεγονός πως το ζευγάρι έδρασε κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής ύφεσης των ΗΠΑ, που είχε ξεκινήσει από το 1929. Ήταν μια εποχή που οι εξαγριωμένοι Αμερικάνοι πολίτες αντιδρούσαν στα μέτρα της κυβέρνησης και έβλεπαν στα πρόσωπα των Bonnie και Clyde τους αντάρτες που αντιστέκονται στην εξουσίας. 

Bonnie & Clyde, στην τέχνη

ΜΠΟΝΙ ΚΑΙ ΚΛΑΪΝΤ ΤΑΙΝΙΑ

Ο  Georgie Fame ερμήνευσε για πρώτη φορά το 1967 το The Ballad of Bonnie and Clyde. Τον Απρίλιο του 1968, το κομμάτι για μία εβδομάδα στρογγυλοκάθισε στην κορυφή των βρετανικών charts . Δεν ήταν όμως το μοναδικό τραγούδι αφιερωμένο σε αυτούς: Υπάρχουν ακόμη τα Bonnie and Clyde του Mick Harvey, Me and My Girlfriend του Tupac Shakur, Bonnie and Clyde του Eminem (1996) και Bonnie and Clyde των Jay-Z και Beyoncé (2003). Το περιβόητο ζευγάρι ασφαλώς και πέρασε από τη μεγάλη οθόνη, με το Gangster Story του 1967 - στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρέθηκαν οι Warren Beatty και Faye Dunaway.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης