Η Marie Kondo, best selling συγγραφέας, σύμβουλος οργάνωσης χώρων, γκουρού της τάξης και παρουσιάστρια της νέας εκπομπής Tidying Up with Marie Kondo, δηλώνει σοκαρισμένη με το πόσο καθολική είναι τελικά η επιθυμία και δη, η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να ξεφορτωθεί τα "σκουπίδια" από τη ζωή του. Δηλώνει σοκαρισμένη επίσης με το πόσα πολλά πράγματα έχουν στην κατοχή τους οι Αμερικάνοι, αλλά και με το πόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν "ασπαστεί" τη μέθοδό της, γνωστή ως KonMari από τότε που το 8 επεισοδίων σόου της ξεκίνησε να προβάλλεται (1η Ιανουαρίου) στο Netflix.

Σε κάθε επεισόδιο του Tidying Up, η 34χρονη Γιαπωνέζα, γεννηθείσα στο Τόκιο, επισκέπτεται το σπίτι μιας αμερικανικής οικογένειας, φορώντας το πιο πλατύ της και χαμόγελο και εξοπλισμένη με περίσσια αισιοδοξία και πολλά μα πάρα πολλά χαριτωμένα κουτιά σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Τους διδάσκει υπομονετικά τη μέθοδο KonMari -έχει γίνει πια και ρήμα, Kondo-ing-, που τους ενθαρρύνει να αγγίξουν κάθε αντικείμενο που έχουν μες στο σπίτι τους, ώστε να αντιληφθούν ποια απ' αυτά τους προκαλούν χαρά. Με βάση αυτό τον τρόπο αποφασίζουν τι θα κρατήσουν και τι θα βρεθεί στον κάδο απορριμάτων.

Την μέθοδο KonMari και τη γενικότερα φιλοσοφία της γύρω από το πώς μπορούμε να μεταμορφώσουμε το σπίτι μας σε έναν μονίμως τακτοποιημένο χώρο, απαλλαγμένο από την ακαταστασία, αλλά και πώς θα αλλάξει όλη μας η ζωή μέσα από αυτή τη διαδικασία αναλύει η Kondo στο best seller βιβλίο της, "Σπίτι σε τάξη – Ζωή σε τάξη: Η μαγεία του να τακτοποιείς" (The Life-Changing Magic of Tidying Up), που κυκλοφόρησε το 2014 στα αγγλικά. Στη χώρα μας βγήκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων ένα χρόνο μετά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Το αμερικάνικο Esquire μίλησε με την Marie Kondo και ζήτησε τις συμβουλές της όχι σχετικά με το σιγύρισμα του σπιτιού, αλλά με το σιγύρισμα της ψηφιακής ζωής στην εποχή της υπερπληροφόρησης και της υπερσύνδεσης. "Η αποσύνδεση δεν είναι ο μόνος τρόπος για αυτοβοήθεια στους ζόρικους και σκοτεινούς καιρούς που ζούμε" τονίζει.

Μπορεί η μέθοδος KonMari να εφαρμοστεί σε ψηφιακούς "χώρους", όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα;

Πολλοί πελάτες μου όταν ολοκληρώνουν τη διαδικασία οργάνωσης και τακτοποίησης του σπιτιού τους μου ζητούν συχνά να τους βοηθήσω να εφαρμόσουν την ίδια μέθοδο στους ψηφιακούς χώρους τους. Άλλωστε, πολλές από τις ίδιες ερωτήσεις που θέτουμε στον εαυτό μας όταν καθαρίζουμε το σπίτι ισχύουν και για το ψηφιακό μας "σπίτι". Μάλιστα, μέσα στον Φεβρουάριο θα δημοσιευτεί το νέο βιβλίο μου, που έχει τον τίτλο Joy at Work. Η θεματική του θα περιστρέφεται γύρω από το πώς μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τον εργασιακό μας χώρο και την επαγγελματική μας ώστε να είμαστε πιο ευτυχείς.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να τακτοποιήσουμε την ψηφιακή μας ζωή;

Θα ξεκινήσω από κάτι απλό: τις φωτογραφίες. Ενώ έχουμε περιορισμένη χωρητικότητα, συνηθίζουμε να τραβάμε με το κινητό πάρα πολλές φωτογραφίες, από τις οποίες αρκετές είναι άχρηστες. Αυτό που κάνω εγώ καθημερινά στο τέλος της ημέρας είναι να ανατρέχω σ' αυτές, να κρατάω μόνο τις καλύτερες λήψεις, αυτές που μου δίνουν χαρά και να διαγράφω τις υπόλοιπες.

Και όταν τίποτα από το περιεχόμενο του υπολογιστή ή του κινητού δεν μας δίνει χαρά;

Το "δίνω χαρά" (spark joy) είναι η έκφραση που μου αρέσει να χρησιμοποιώ. Αν όμως οι δύο αυτές λέξεις δεν κάνουν κλικ στη δική σας περίπτωση, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Για παράδειγμα, σκεφτείτε το εξής σχετικά με τον φορητό υπολογιστή που χρησιμοποιείτε στη δουλειά και θέλετε να οργανώσετε το περιεχόμενό του. Μπορεί να μην σας προσφέρει χαρά, αλλά καλή απόδοση: Πώς συμβάλλει στην επαγγελματική σας ζωή; Πώς σας βοηθάει στο να κάνετε την εργασία σας όσο πιο εύκολα γίνεται;

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη χρήση καλωδίων και τις ηλεκτρονικές συσκευές;

Αρχικά θα πρότεινα να συγκεντρώσουμε όλα τα καλώδια που έχουμε στο χώρο μας σε ένα σημείο. Ύστερα, να δούμε ποιο καλώδιο αντιστοιχεί σε ποια συσκευή και τέλος, να σκεφτούμε αγγίζοντας την κάθε συσκευή αν μας κάνει καλύτερη ή χειρότερη ή απλά αδιάφορη τη ζωή μας. Με απλά λόγια, να κρατήσουμε τις συσκευές με τις οποίες είμαστε παθιασμένοι.

Από πού πιστεύεις ότι πρέπει να κάνουμε την αρχή για να οργανώσουμε τη ζωή μας;

Ξεκάθαρα από το σπίτι, που αποτελεί τον προσωπικό μας χώρο, τον οποίο εμείς ελέγχουμε πλήρως. Κανένας άλλος. Είναι η φωλιά μας, που μας προσφέρει ασφάλεια, χαρά και ευτυχία.

Άπαξ και τακτοποιήσουμε το σπίτι μας, ποια είναι η συμβουλή σου για να συνεχίσουμε να το διατηρούμε καθαρό και σε τάξη;

Η απάντηση είναι εύκολη και απλή: Καθετί που παίρνουμε να το βάζουμε ξανά στη θέση του. Όχι αργότερα, την ίδια στιγμή. Και για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε φτιάξει ένα εύχρηστο σύστημα αποθήκευσης, όπως για παράδειγμα να φυλάμε τα πράγματά μας κατακόρυφα ώστε να έχουμε καλύτερη οπτική επαφή. 

Είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσει κάποιος να βάζει σε τάξη το σπίτι και τη ζωή του γενικότερα;

Όχι ποτέ. Είχα πελάτες που ήταν 70 και 80 ετών.

Κι αν αναβάλουμε συνεχώς την ανάγκη μας για τάξη, στο τέλος θα μας είναι πολύ πιο δύσκολο να τακτοποιήσουμε το χάος στο οποίο θα ζούμε;

Δυστυχώς ναι. Γι' αυτό και όσο πιο νωρίς συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της οργάνωσης σπιτιού, δουλειάς, ζωής, τόσο πιο γρήγορα θα βρούμε το δρόμο που θα μας πάει μπροστά.