Τα πιο εντυπωσιακά πυροτεχνήματα στον κόσμο

Από τον δικό μας πασχαλινό ρουκετοπόλεμο στην Χίο μέχρι τα φτιαγμένα στο χέρι από μπαμπού πυροτεχνήματα στο Τογιοχάσι της Ιαπωνίας.

Δεν χρειάζεται να είσαι παιδί για να εντυπωσιαστείς από τον νυχτερινό ουρανό που φωτίζεται με έντονα χρώματα και εντυπωσιακούς σχεδιασμούς και μεταμορφώνεται σε ένα μαγικό υπερθέαμα, που θυμίζει χολιγουντιανή ταινία δράσης. Τα πυροτεχνήματα ή βεγγαλικά κάνουν κάθε Πάσχα στην Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη τη νύχτα μέρα και είναι ό,τι πιο όμορφο, αλλά και τρομακτικό (λίγο ο θόρυβος, λίγο ο φόβος μην σου σκάσει κανένα στο κεφάλι) και επικίνδυνο μπορείς να δεις να συμβαίνει στον ουρανό τις άγιες τούτες ημέρες.

Με αφορμή το εορταστικό αυτό έθιμο, κάνουμε τον γύρο του κόσμου και ανακαλύπτουμε τα εννέα πιο εντυπωσιακά πυροτεχνήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ξεκινώντας από τον φημισμένο ρουκετοπόλεμο στην Χίο.

Βροντάδος, Χίος

Ένα έθιμο, ένας "πόλεμος" αλλιώτικος από όλους τους άλλους. "Πόλεμος" με φως στο σχήμα της ρουκέτας, μεταξύ δυο παλιών εκκλησιών: της Παναγιάς και του Αγίου Μάρκου. Μαζί με το Χριστός Ανέστη, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, εκτοξεύονται στον ουρανό σχεδόν ταυτόχρονα περί τις 50 χιλιάδες ρουκέτες από τους επίδοξους ρουκετατζήδες, νέους και μεγαλύτερους, που δουλεύουν ασταμάτητα για να προετοιμαστούν για τον ρουκετοπόλεμο μήνες ολόκληρους.

Να σημειωθεί ότι το 2017, το έθιμο ματαιώθηκε για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια, λόγω προσφυγής των κατοίκων σχετικά με την επικινδυνότητα του εν λόγω εθίμου.

Γιασάθον, Ταϊλάνδη

Το διάσημο φεστιβάλ ρουκέτας στην πόλη Γιασάθον στην Ταϊλάνδη λάμβάνει χώρα στο μεσοδιάστημα Απριλίου – Ιουνίου και ονομάζεται Prapheni Bun Bang Fai. Ρουκέτες που ζυγίζουν πάνω από ένα τόνο εκτοξεύονται στον ουρανό σε ύψος που ξεπερνά τα 6 χιλιάδες μέτρα και εσύ νομίζεις ότι γίνεσαι μάρτυρας διαστημικής εκτόξευσης πυραύλου.

Βομβάη, Ινδία

Diwali ή Deepavali, που στα σανσκριτικά σημαίνει "πύρινη δέσμη" είναι το φεστιβάλ των φώτων, που γιορτάζεται σε όλη την Ινδία στις αρχές Οκτωβρίου και συμβολίζει τη νίκη του φωτός πάνω από το σκοτάδι, του καλού εναντίον του κακού. Ο εορτασμός διαρκεί για πέντε ημέρες και περιλαμβάνει από λάμπες πετρελαίου και λουλούδια και περίτεχνα διακοσμητικά μέχρι φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον ουρανό με τον πλέον παραμυθένιο τρόπο.

Τουλπέκ, Μεξικό

Περίπου μία ώρα έξω από την πόλη του Μεξικό, βρίσκεται το Τουλπέκ, γνωστό για τη μεγάλη γιορτή πυροτεχνημάτων που διοργανώνει κάθε Μάρτιο στους δρόμους της πόλης. Ωστόσο, το πολύχρωμο National Pyrotechnic Festival εκτός από ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα είναι ένα άκρως επικίνδυνο "σπορ", που έχει διχάσει τους κατοίκους. Μόνο πέρυσι, 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ξαφνικά πυροτεχνήματα εξερράγησαν στην αγορά San Pablito του Τουλπέκ.

Τογιοχάσι, Ιαπωνία

Εκεί, θα συναντήσεις τα Tezutsu Hanabi, τα παραδοσιακά φτιαγμένα στο χέρι πυροτεχνήματα από μπαμπού, που πλημμυρίζουν τον ουρανό της πόλης κάθε χρόνο τον Ιούλιο, στο πλαίσιο του Gion Festival.

Taunggyi, Μιανμάρ

Αν πάλι δεν είσαι fan των πυροτεχνημάτων, τότε σίγουρα θα απολαύσεις καλύτερα την πιο light εκδοχή τους, εκείνη με τα πολύχρωμα αυτοσχέδια μπαλόνια, ύψους 7 μέτρων, να ταξιδεύουν στο μαύρο ουρανό της πόλης Taunggyi, συνοδεία λιγοστών βεγγαλικών. Το Myanmar balloon festival διοργανώνεται κάθε χρόνο μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Απουλία, Ιταλία

Κάθε Μάιο, οι κάτοικοι της πόλης Απουλία πραγματοποιούν ένα εντυπωσιακό φεστιβάλ πυροτεχνημάτων κατακλύζοντας τους δρόμους, στο πλαίσιο του Festa del Soccorso. Μάλιστα, οι ίδιοι το αποκαλούν ως την ιταλική εκδοχή των ταυρομαχιών στην Παμπλόνα, καθώς αντί να τρέχουν με ταύρους στα σοκάκια της πόλης, εκτοξεύουν βεγγαλικά.

Yanshui, Ταϊβάν

Απαραίτητη προϋπόθεση για να παρακολουθήσεις από κοντά το περίφημο Yanshui Beehive Fireworks Festival είναι να φοράς κράνος για να τη βγάλεις καθαρή από τον πόλεμο πυροτεχνημάτων που λαμβάνει χώρα κάθε Φεβρουάριο στην Yanshui. Λέγεται ότι το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα και γιορτάζει την απελευθέρωση της πόλης από τη φονική πανούκλα, που είχε πλήξει τη πόλη.

Σάο Πάολο & Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Τα πιο εντυπωσιακά πυροτεχνήματα στον κόσμο

Ένα παρόμοιο υπερθέαμα με εκείνο που προσφέρουν οι κάτοικοι της πόλης Taunggyi στη Μιανμάρ, θα βρεις και στις δύο βραζιλιάνικες πόλεις. Εκεί, κατά τη διάρκεια του festas juninas, του φεστιβάλ του Ιουνίου, χιλιάδες αυτοσχέδια μπαλόνια πετούν στον ουρανό, την ώρα που πολύχρωμα πυροτεχνήματα φωτίζουν τη νύχτα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος