Η χρυσή εποχή των Playboys

Την δεκαετία του 1950, άντρες όπως οι Gianni Agnelli και Aly Khan όρισαν τον μύθο της γαλλικής Ριβιέρας.

Λίγο πριν τις φιλοσοφικές αναζητήσεις, τα μεγάλα όνειρα και το γκρέμισμα των ταμπού από τα swinging 60s, υπήρξε μία δεκαετία όπου οι πραγματικοί stars κινούνταν με πολύ πιο old school αξίες. Ήταν τα 50s, η χρυσή εποχή των Playboys με τις αμέτρητες κατακτήσεις και τους τρόπους που ταίριαζαν μόνο σε gentlemen. Προσεγμένοι στην παραμικρή λεπτομέρεια στο ντύσιμο, γεμάτοι με επιμελώς ατημέλητους τρόπους, πολύ αρρενωπή γοητεία, μία αύρα παντοδυναμίας κι ένα αέναο κυνήγι για όλο και περισσότερες, όλο και πιο έντονες ερωτικές εμπειρίες με επίκεντρο τη γαλλική Ριβιέρα.

Ποιοι ήταν όμως εκείνοι οι αληθινοί (αντι)ήρωες που υπήρξαν η πρώτη ύλη για τον James Bond και κυρίως για τους ανταγωνιστές του όσο και για το πρότυπο του άντρα-κυνηγού που κυριάρχησε για ολόκληρες δεκαετίες;

Prince Bernhard of Lippe-Biesterfeld 

Η χρυσή εποχή των Playboys

Ο Ian Fleming, όπως όλα δείχνουν, πήρε έμπνευση από την πραγματικότητα για το μυθιστόρημά του Thunderball (1961), βασίζοντας τον ανταγωνιστή του James Bond στον πρίγκιπα Bernhard, έναν ευγενή γερμανικής καταγωγής παντρεμένο από το 1948 με την βασίλισσα της Ολλανδίας. Ευθυτενής, κομψός, με σημαντική προσφορά ως πιλότος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε μία μάλλον αμφιλεγόμενη προσωπική ζωή. Ή όπως πιο καλά περιγράφεται στο βιβλίο ο Count Lippe: "ένας πολύ όμορφος μπάσταρδος που είχε όλες τις γυναίκες για πάρτη του και μάλιστα ζούσε από αυτές - και ζούσε καλά".

Porfirio Rubirosa

Porfirio Rubirosa 3
Ο Porfirio Rubirosa δίπλα στη διάσημη ηθοποιό της εποχής, Zsa Zsa Gabor.

Η λάμψη ήταν το μεγάλο ατού των playboys της εποχής. Ή μάλλον για να το πούμε πιο σωστά, η λάμψη ήταν το μοναδικό πράγμα που επιζητούσαν. Όπως είχε πει κι ο Porfirio Rubirosa, διπλωμάτης τoυ Rafael Trujillo, δικτάτορα της Δομινικανικής Δημοκρατίας, για τον εαυτό του: "Το μόνα πράγματα που με ενδιέφεραν ήταν τα σπορ, τα κορίτσια, οι περιπέτειες και οι celebrities - ή πιο απλά, η ίδια η ζωή"

Ο Rubirosa ήταν ένας άνθρωπος που οι φήμες οργίαζαν γύρω από το όνομά του. Ένα διπλωμάτης playboy που τον τύλιγε ένα πέπλο μυστηρίου. Ένας τύπος που ο μύθος θέλει να έχει εκατοντάδες κατακτήσεις χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει κανένα όριο ή φραγμό στις μεθόδους του. Ένας πραγματικός killer χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς.

Aly Khan

Aly Khan Rita Wayworth
O πρίγκηπας Aly Khan με την γυναίκα του, Rita Hayworth, στις ιπποδρομίες το 1949.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των playboys που έγραψε χρυσές σελίδες στη γαλλική Ριβιέρα των 50s. O πρίγκιπας Ali Salman Aga Khan, πιο γνωστός ως Aly Khan, ήταν ο γιος Aga Khan του 3ου ή με άλλα λόγια του ηγέτη των Νιζαριτών, μίας αίρεσης των Σιιτών Μουσουλμάνων που φτάνει στα βάθη του χρόνου και στους περίφημους Ασασίνους του Μεσαίωνα.

Φυσικά, όλα αυτά αποτελούσαν ένα (μάλλον) βαρετό παρελθόν για τον πρίγκηπα Aly (τρίτο σύζυγο της Rita Hayworth) αφού όπως περιγράφεται σε απομνημονεύματα ενός φίλου του από εκείνη την εποχή: "Τον άφησα στις 4 η ώρα το πρωί. Όταν γύρισα, πολύ αργότερα στο σπίτι εκείνη τη μέρα, είχε κάνει ιππασία το πρωί, είχε παίξει έναν αγώνα τένις, είχε πετάξει μέχρι την Αγγλία για να παρακολουθήσει ένα από τα άλογά του να τρέχει κι ύστερα συνέχισε να παίζει μπριτζ μέχρι τις 3 η ώρα το επόμενο πρωί. Στο ενδιάμεσο υπήρχαν διάφορα κορίτσια γύρω του με σκοπό να τον χαλαρώνουν. Τελικά, πήρε το αυτοκίνητό του και οδήγησε μέχρι το κοντινότερο καζίνο".  

Gianni Agnelli

Τζιάνι Ανίελι 3

Ο Gianni Agnelli υποσχέθηκε στον παππού του, όταν ο τελευταίος έφευγε από τη ζωή, ότι προτού αναλάβει τη FIAT, θα απολάμβανε πρώτα τη ζωή και θα κουρευόταν ευπρεπώς. Όσο η διοίκηση της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας βρισκόταν στα χέρια έμπειρων managers, ο Agnelli λάμβανε ένα παχυλό ετήσιο εισόδημα χωρίς να εργάζεται ούτε λεπτό. Είχε το δικαίωμα να κάνει ό,τι πραγματικά ήθελε με αυτά τα χρήματα. Και το έκανε.

Κάπως έτσι, γεννήθηκε ο μύθος του. Πολύ γρήγορα απέκτησε στρατιές από οπαδούς που προσπαθούσαν να αντιγράψουν όσο μπορούσαν το στυλ του. Σύμφωνα, όμως, με τις πηγές αυτό αποτέλεσε και ένα πραγματικό βάσανο για τον Ιταλό εκατομμυριούχο και μετρ του ντυσίματος. Ο λόγος; Είχε αποκτήσει πραγματικά εμμονή, σε τέτοιον βαθμό ώστε να μην μπορεί να ηρεμήσει αν δεν ήταν όλα άψογα πάνω του. Παρ' όλα αυτά τα κατάφερνε περίφημα: υπήρξε η επιτομή του στυλ, του coolness και των καλών τρόπων. Ή με άλλα λόγια ο πιο κλασικός playboy της γαλλικής Ριβιέρας των 50s. 


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου