Τι μέγιστη ταχύτητα να πιάνει άραγε ένα μονοθέσιο της Formula 1; Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση δεν είναι μία, δεν είναι απλή και δεν είναι απόλυτη. Αυτό οφείλεται στο ότι επηρεάζεται από μία σειρά παραγόντων που έχουν να κάνουν π.χ. με την πίστα στην οποία τρέχει το αυτοκίνητο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπως το εάν η διαδρομή είναι ίσια ή περιλαμβάνει πολλές στροφές.

Getty Images

Συμβατικά αυτοκίνητα Vs Μονοθέσια της Formula 1

Ένα σπορ αυτοκίνητο μπορεί να αναπτύξει πλευρική επιτάχυνση (η οποία παρατηρείται όταν ένα όχημα στρίβει ή ακολουθεί καμπύλη διαδρομή) 1 g. Αυτό σημαίνει ότι αν ο επιβάτης του ζυγίζει 75 κιλά θα αισθανθεί κατά τη στροφή μία πλευρική δύναμη ίση με το βάρος του. Η πλευρική επιτάχυνση των αγωνιστικών αυτοκινήτων, πάλι, που διαθέτουν σκληρό σκελετό και 'τσουληστερά' λάστιχα, φτάνει το 1,5 g.

Τα αυτοκίνητα της Formula 1, τέλος, μπορούν να αγγίξουν τα 5 g λόγω της αεροδυναμικής τους. Με άλλα λόγια, μπορούν να περιγραφούν άνετα ως αναποδογυρισμένα αεροπλάνα που χρησιμοποιούν την ώθηση του ανέμου όχι για να απογειωθούν αλλά για να παραμείνουν στο έδαφος για όσο περισσότερο γίνεται. 

> Διάβασε ακόμα: Τα supercars του Top Gear στο Miami

Πίστες για ταχύτητα

Οι υψηλότερες ταχύτητες των μονοθέσιων της Formula 1 έχουν καταγραφεί σε γρήγορες πίστες, όπως αυτές της Μόντσα ή του Μπακού. Στην τελευταία έχει σημειωθεί και το 'στιγμιαίο' ρεκόρ ταχύτητας, που το πέτυχε ο Valtteri Bottas οδηγώντας ένα Williams με 378 χιλιόμετρα ανά ώρα.

> Διάβασε ακόμα: Μερικά από τα χειρότερα supercars που φτιάχτηκαν ποτέ

Ποιος είναι ο γρηγορότερος όλων

Το σημερινό ρεκόρ για την υψηλότερη μέση ταχύτητα ανά ώρα σε αγώνα το κατέχει από το 2020 ο Lewis Hamilton και είναι το εντυπωσιακό 264,362 χιλιόμετρα ανά ώρα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι το 1985 ο Keke Rosberg, με ένα όχημα πολύ διαφορετικής τεχνολογίας, είχε ολοκληρώσει έναν ολόκληρο αγώνα με μέσο όρο ταχύτητας τα 259,01 χιλιόμετρα ανά ώρα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.