Πώς συνδέονται κορονοϊός, Black Lives Matter και κόσμος της μόδας

Κάλλιο αργά παρά ποτέ για το diversity, που φαίνεται να άργησε μερικούς αιώνες.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 01 Μαρτίου 2021

Οι αξίες της μόδας έχουν κατά καιρούς αμφισβητηθεί από πολλούς. Έχουν γίνει διάφορες κεκαλυμένες ή και απροκάλυπτες προσπάθειες περιθωριοποίησής τους, ωστόσο μέχρι στιγμής η ιστορία έχει αποδείξει ότι όχι μόνο δε στέφθηκαν με επιτυχία, αλλά αναδύθηκαν στην επιφάνεια ως στήριγμα μιας κοινωνίας που βάλλεται από τραγικά περιστατικά όπως η δολοφονία του George Floyd. Η παροδικότητα και η ρευστότητα των trends που διαρκούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν αναιρεί την έννοια της διαχρονικότητας στη μόδα που συχνά εξυπηρετεί στη στοχευμένη έκθεση των κακώς κειμένων. Όταν τα trends βασίζονται σε αγνά κίνητρα και αποσκοπούν στο γενικότερο κοινωνικό καλό, είναι άτοπο να χαρακτηρίζονται ως ρηχά και ευτελή. 

Τα παραπάνω δε συνέβαιναν ανέκαθεν, έχουν κατακτηθεί με την πάροδο των χρόνων. Παραδοσιακά, η εκμετάλλευση που συνέβαινε με τις ευλογίες του κόσμου της μόδας ήταν επακόλουθο και στείρα τακτική της αποικιοκρατίας. Από το 1500 μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός λειτουργούσε καταπιεστικά ως προς τις μη λευκές κοινότητες. Σαφέστατα λοιπόν, στο πλαίσιο του 2020 που "γέννησε" ένα σωρό κινήματα, ήταν τουλάχιστον υποκρισία από μέρους μεγάλων ονομάτων της μόδας και των ΜΜΕ που μέχρι πρότινος περιφρονούσαν επιδεικτικά τους μαύρους ανθρώπους να κοινοποιούν μηνύματα αλληλεγγύης με hashtag το κίνημα Black Lives Matter

Σε περίπτωση βέβαια, που βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο, θα μπορούσε αντιθέτως να μεταφραστεί ως απλή "πρόοδος". Αν θέλουμε μάλιστα να είμαστε δίκαιοι, αρκετές διεθνείς μάρκες είχαν επιχειρήσει να αποποιηθούν τις ρατσιστικές πρακτικές νωρίτερα, απλώς τα σκάνδαλα που προέκυψαν επιτάχυναν τις διαδικασίες και κατέστησαν πιο έντονη την ανάγκη για διαφορετικότητα και ποικιλομορφία. Το λεγόμενο diversity στην περίπτωση του Gucci για παράδειγμα, υποκίνησε την ίδρυση των Changemakers, μιας ομάδας που κλήθηκε να τροφοδοτήσει με 5 εκατομμύρια δολάρια φιλανθρωπικά εγχειρήματα.

Η πανδημία εξάλλου ενίσχυσε το διαδικτυακό ακτιβισμό - παραδόξως όταν δεν έχεις τα μέσα εξαιτίας των συνθηκών αφενός πεισμώνεις περισσότερο αφετέρου συσπειρώνεσαι αποτελεσματικότερα, με την αρωγή όσων νοιάζονται να βοηθήσουν ουσιαστικά.

Οι όψεις των νομισμάτων είναι πάντα δύο. Ακριβώς όπως δεν πρέπει να λοιδορούνται τα βήματα και οι συντονισμένες προσπάθειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αντίστοιχα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η βιομηχανία της μόδας χρειάζεται δραστικές αλλαγές που δεν πρέπει να υποκινούνται αποκλειστικά και μόνο από σημεία των καιρών βλ. κορονοϊός και ειδεχθείς δολοφονίες για να συντελεστούν. Στη βράση κολλάει το σίδερο. 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η προπόνηση που έχτισε τον James McAvoy για το Glass

Κατάφερε να φτιάξει αυτό το σώμα μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τα πιο ακριβά αυτοκίνητα του κόσμου αυτή τη στιγμή

Ferrari, Aston Martin, Bugatti και σία: Τα μοντέλα που κοστίζουν όσο το ΑΕΠ μίας μικρής χώρας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Μάλτα πληρώνει για ταξιδιώτες

Το μικρό νησιωτικό κράτος θέτει σε λειτουργία ένα φιλόδοξο τουριστικό πρόγραμμα προκειμένου να προσελκύσει επισκέπτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τώρα μπορείς να κάθεσαι και να νιώθεις ότι περπατάς

Ευχαριστούμε τους Ιάπωνες ερευνητές που βρήκαν τον τρόπο.

Tι είναι πάλι αυτή η Sexsomnia

Τι συμβαίνει όταν μία παραίσθηση παραείναι αληθινή.

Γραφει Πωλινα Φραγκου