Όλες οι λανθασμένες προβλέψεις και δηλώσεις του Elon Musk για τον κορονοϊό

Το αφεντικό της Tesla ασχολήθηκε πολλές φορές με την Covid-19. Και πήγε κουβά.

Γράφει: Esquire Editors 14 Μαρτίου 2021

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, την Παρασκευή, δέχθηκε σφοδρή κριτική όταν υποστήριξε -χωρίς να επικαλεστεί στοιχεία- πως υπάρχει "κάποια αντιπαράθεση" αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Αυτό το μήνυμα είναι το τελευταίο μιας σειράς λανθασμένων προβλέψεων του κροίσου της αυτοκινητοβιομηχανίας για την πανδημία της COVID-19.

Το χρονοδιάγραμμα

  1. 6 Μαρτίου 2020. Τα κρούσματα διεθνώς έχουν φτάσει τις 100.000 και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 3.000. Ο Μασκ, όμως, τουιτάρει πως "ο πανικός του κορονοϊού είναι μια χαζομάρα".
  2. 19 Μαρτίου 2020. Καταγράφεται ημερήσιο ρεκόρ στις ΗΠΑ με σχεδόν 2.000 κρούσματα, αλλά ο Μασκ προβλέπει πως "οδηγούμαστε στα μηδενικά κρούσματα έως το τέλος του Απριλίου".
  3. 19 Μαρτίου 2020. Ο Μασκ επιμένει πως "τα παιδιά έχουν ανοσία στον ιό", παρά τις έρευνες που δείχνουν πως και τα παιδιά μπορούν να νοσήσουν.
  4. 9 Μαΐου 2020. Λόγω των τοπικών περιορισμών που επέβαλε η επαρχία της Αλαμέντα, στην Καλιφόρνια, σταμάτησε υποχρεωτικά (και) η λειτουργία του εργοστασίου της Tesla. Ο Μασκ υπέβαλε αγωγή κατά της επαρχίας, αλλά δύο εβδομάδες μετά την απέσυρε.
  5. 11 Μαΐου 2020. Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι η γραμμή παραγωγής στην Περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο θα επαναλειτουργήσει παραβιάζοντας τις απαγορεύσεις. "Εάν πρέπει να συλληφθεί κάποιος, να είμαι μόνο εγώ", έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter την ίδια ημέρα.
  6. 28 Σεπτεμβρίου 2020. Ο Μασκ δήλωσε στους New York Times πως ο ίδιος και τα παιδιά του δεν θα κάνουν το εμβόλιο όταν θα είναι διαθέσιμο, επειδή "δεν κινδυνεύουμε". Επίσης, υποστήριξε ότι ο ιός έχει χαμηλό δείκτη θνητότητας (μέχρι εκείνη τη στιγμή 2,6 εκατ. άνθρωποι είχαν πεθάνει από επιπλοκές του κορονοϊού).
  7. 12 Μαρτίου 2021. Ο Μασκ αμφισβήτησε την ασφάλεια της δεύτερης δόσης του εμβολίου, λέγοντας πως "υπάρχουν αρκετές αρνητικές αλλεργικές αντιδράσεις".

Τόσο ο Μασκ όσο και η Tesla δεν δέχθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Κριτική

"Στην πραγματικότητα, Έλον, η δεύτερη δόση του εμβολίου είναι εξαιρετικά ασφαλής", είπε ο Δρ Έρικ Τόπολ, καθηγητής του ιατρικού ερευνητικού κέντρου Scripps Research. Ενώ ορισμένοι ασθενείς έχουν αναφέρει προσωρινές παρενέργειες όπως κόπωση μετά τη δεύτερη λήψη του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna, οι πιο σοβαρές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Τον πρώτο μήνα των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, περίπου 4 στο ένα εκατομμύριο ασθενών που εμβολιάστηκαν παρουσίασαν αναφυλαξία, σύμφωνα με μια μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ιστορικό

Ο Μασκ, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes συγκαταλέγεται σταθερά μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, και μέλη της οικογένειάς του μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε στο Twitter ότι αντιμετώπιζε συμπτώματα κρυολογήματος και "πιθανότατα" είχε μια μέτρια περίπτωση COVID-19, μία ημέρα μετά τον ισχυρισμό του ότι είχε κάνει πολλά τεστ και έλαβε αντιφατικά αποτελέσματα. Δύο μήνες αργότερα, η σύντροφός του, η μουσικός Γκράιμς, δήλωσε ότι "τελικά νόσησα από τον COVID" και πως "απολαμβάνω περίεργα το φάρμακο που λαμβάνω για το κρυολόγημα".

Τέλος, υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2020 ο Μασκ είχε υποσχεθεί να δωρίσει χιλιάδες αναπνευστήρες για τις διασωληνώσεις σε γεμάτα νοσοκομεία. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg και το CNN, τα νοσοκομεία τελικά έλαβαν μάσκες οξυγόνου. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων δήλωσαν πως και αυτές οι μάσκες φάνηκαν χρήσιμες. 

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος