Αν υπάρχει κόλαση επί γης, τότε είναι σίγουρα στο Rikers Island. Δεν πρόκειται για καμία υπερβολή: Οι συνθήκες είναι τόσο σκληρές σε αυτήν τη φυλακή, που ο εισαγγελέας του Manhattan Cyrus Vance έχει ήδη κατευθύνει τους δημόσιους κατηγόρους να μη ζητούν εγγύηση για μη βίαια εγκλήματα, όταν το παρελθόν του κατηγορουμένου δεν καταδεικνύει πρόσφατη βία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει άμεσο κίνδυνο αύξησης μικροεγκλημάτων. Κοινώς, να μπορούν να βγουν ή στην καλύτερη να μην καταλήγουν εκεί εγκληματίες που δεν είναι αποδεδειγμένα βίαιοι. 

Αν το παραπάνω δεν αρκεί για να σε πείσει για την αρένα του Rikers Island, μεταφέρουμε πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στους New York Times: 

Οι κρατούμενοι σε ορισμένα κτήρια έχουν πάρει σχεδόν τον πλήρη έλεγχο ολόκληρων μονάδων, αποφασίζοντας ποιος μπορεί να μπει και να φύγει από αυτές, δείχνουν τα αρχεία και οι συνεντεύξεις. Σε άλλα κτήρια, περιπλανώνται εντός και εκτός των χώρων που κάνει διάλειμμα το προσωπικό της φυλακής και παρόμοιων χώρων, αψηφώντας βασικούς κανόνες κατά του καπνίσματος τσιγάρων και μαριχουάνας. Μερικές φορές έχουν απαντήσει σε τηλέφωνα που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται από φύλακες. Αρκετοί έχουν κλέψει κλειδιά και τα χρησιμοποίησαν για να απελευθερώσουν άλλους που βρίσκονται υπό κράτηση, οι οποίοι συνέχισαν να διαπράττουν σφαγές και άλλες πράξεις βίας.

Το χάος δεν περιορίστηκε στους φυλακισμένους. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν συμμετάσχει σε ξυλοδαρμούς ή απέτυχαν να παρέμβουν σε απαγχονισμό και άλλες επείγουσες καταστάσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ένας φρουρός κατηγορήθηκε ότι έδωσε ξυράφι σε έναν κρατούμενο που σχεδίαζε να το χρησιμοποιήσει ως όπλο. 

 Ένας κατάδικος που περίμενε τη δίκη του τον Αύγουστο άρπαξε τα κλειδιά από ένα σωφρονιστικό υπάλληλο, απελευθέρωσε έναν άλλο κρατούμενο και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να σκίσει το πρόσωπο και το λαιμό του φύλακα. Αιμορραγώντας από τις πληγές του, ο δεσμοφύλακας διέφυγε κλειδώνοντας τον εαυτό του στο κελί του επιτιθέμενου.

 

… Λιγότερο από τρεις εβδομάδες αργότερα, ένας άλλος άνδρας ανακάλυψε ότι μια μεταλλική σχάρα στον τοίχο του κελιού του ήταν τόσο ξεχαρβαλωμένη που μπορούσε να την κλωτσήσει κάτω. Σκαρφάλωσε από το άνοιγμα και μαχαίρωσε τον γείτονά του. Οι αναφορές τέτοιων περιστατικών έχουν πολλαπλασιαστεί παρότι ο πληθυσμός των φυλακών έχει μειωθεί περισσότερο από ποτέ στις τελευταίες δεκαετίες, ως απόρροια των αλλαγών στους νόμους περί κρατικής εγγύησης και την πίεση της πόλης πέρυσι να απελευθερωθούν εκατοντάδες κρατούμενοι εν μέσω ανησυχίας για την πανδημία. 

Η απόφαση που δεν τηρήθηκε 

Δεδομένου του ότι το Rikers Island είναι μία σύγχρονη αρένα, πριν από δύο χρόνια τα μίντια είχαν κατακλυστεί από την είδηση της κατάργησης και της αντικατάστασής του από τέσσερις μικρότερες φυλακές, πιο μοντέρνες και περισσότερο ανθρώπινες. Επρόκειτο για μία απόφαση του συμβουλίου της Νέας Υόρκης με 36 έναντι 13 ψήφων που όμως, για ανεξιχνίαστους λόγους δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ζωές του σωφρονιστικού προσωπικού, αλλά και των κρατουμένων που βρίσκονται εκεί και δεν είναι βίαιοι ώστε να μπορέσουν έστω να αμυνθούν. 

https://www.instagram.com/p/CUx9Vq3FrfV/

Η αδικία και η μεταρρύθμιση του ποινικού δικαίου

Και πράγματι, το πιο ανησυχητικό στοιχείο της κατάστασης που επικρατεί στα απαρχαιωμένα μπουντρούμια του Rikers Island είναι ότι η πλειοψηφία των κρατουμένων δεν έχουν καν καταδικαστεί για κάτι. Στη φυλακή που εκτείνεται σε οκτώ κτήρια φυλακών σε ένα νησί στο East River μεταξύ του Μπρονξ και του Κουίνς, το Rikers "φιλοξενεί" περισσότερους από 4.800 κρατουμένους, οι περισσότεροι εκ των οποίων περιμένουν να δικαστούν, δηλαδή δεν έχουν καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα, ακόμη έστω. Οι περισσότεροι μάλιστα, δεν είναι βίαιοι και κάποιοι από αυτούς πάσχουν από ψυχικές ασθένειες.

Συνεπώς, το ερώτημα είναι τι συνέβη με τη μεταρρύθμιση του ποινικού δικαίου; Θεωρητικά ως ζήτημα είχε συμπεριληφθεί στις αναγκαίες αλλαγές που προωθούσε η νέα αμερικανική κυβέρνηση, επαναφέροντας στο τραπέζι τη διμερή συνεργασία και debates επί debates που καταδείκνυαν το επείγον της κατάστασης. Τι μεσολάβησε και το Rikers παραμένει ένα εφιαλτικό κολαστήριο, παρότι έχει λιγότερους κρατούμενους σε σχέση με το παρελθόν; Ενδεχομένως η αστυνομική βία με τις ευλογίες Trump και η ενίσχυση του ομοσπονδιακού μηχανισμού για τη θανατική ποινή να συνέβαλε τα μέγιστα, αφού είναι σχεδόν σοκαριστικό ένας αστυνομικός να μπορεί να "φυτεύει" 7 σφαίρες εν ψυχρώ σε πολίτη και να παραμένει ανέγγιχτος. Ενδεικτικό παράδειγμα αυτό της Αλαμπάμα που χρησιμοποιεί τις εισφορές για τον Covid για να χτίσει περισσότερες φυλακές. Μόνο οι δραστικές λύσεις και πράξεις θα μπορέσουν αν όχι να σταματήσουν, να επιβραδύνουν το φαύλο κύκλο που ανατροφοδοτείται ανά τους αιώνες.