Πόσο πληρώνονται οι καλλιτέχνες για το Super Bowl

Ένα σχεδόν κυριολεκτικά χρυσοπληρωμένο ημίωρο για τους καλλιτέχνες. #not

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 13 Φεβρουαρίου 2023

Με τους παίκτες του NFL να κερδίζουν κατά μέσο όρο 2,7 εκατ. δολάρια ετησίως, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι οι μουσικοί που εμφανίζονται στο πιο σημαντικό ημίωρο που μεσολαβεί στον τελικό του Super Bowl αμείβονται αντίστοιχα. Ωστόσο, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Παραδόξως, δεν πληρώνονται για να εμφανιστούν στο Super Bowl. Δηλαδή η φαντασμαγορική εμφάνιση της Rihanna δεν της απέφερε ούτε μισό δολάριο. Σύμφωνα με την πολιτική του πρωταθλήματος, το NFL καλύπτει όλα τα έξοδα που σχετίζονται με την παραγωγή του σόου στο ημίχρονο, αλλά δεν υπάρχει αμοιβή για τους καλλιτέχνες, παρά μόνο κάλυψη των ταξιδιωτικών εξόδων. Το κόστος της παραγωγής, ακόμη και για 13 μόνο λεπτά, μπορεί να φτάσει στα ύψη, όπως για παράδειγμα το σόου των Jennifer Lopez και Shakira το 2020 που στοίχισε στο NFL περίπου 13 εκατ. δολάρια. Το ποσό αυτό χρηματοδοτεί τους μισθούς έως και 3.000 υπαλλήλων που συμμετέχουν στην παραγωγή, καθώς και το τεχνικό κομμάτι (π.χ μία πτυσσόμενη σκηνή με 38 κομμάτια ή τον τεράστιο ηχητικό εξοπλισμό που μεταφέρεται σε 18 καρότσια). Προφανώς επίσης, τα έξοδα που γίνονται για να καλύψουν φαντασμαγορικά θεάματα, όπως το χρυσό λιοντάρι της Katy Perry ή το αλεξίπτωτο της Lady Gaga είναι εξωπραγματικά. 

Αέρας κοπανιστός ή μακροπρόθεσμα κέρδη;

Τι κερδίζουν λοιπόν οι καλλιτέχνες; Επί τόπου τίποτα άλλο εκτός από την έκθεση στο κοινό. Η εμφάνιση σε ένα από τα μεγαλύτερα στάδια του κόσμου μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό οικονομικό κέρδος με τη μορφή αυξημένων πωλήσεων μουσικής (σχεδόν 100 εκατ. θεατές παρακολούθησαν τον περσινό αγώνα, και μάλιστα πρόκειται για τη χαμηλότερη τηλεθέαση στα χρονικά του θεσμού από το 2007). Όταν ο Justin Timberlake εμφανίστηκε το 2018, οι πωλήσεις της μουσικής του αυξήθηκαν κατά 534% την ίδια ημέρα- όσον αφορά στη Lady Gaga, οι πωλήσεις του ψηφιακού της καταλόγου αυξήθηκαν κατά 1000% μετά την εμφάνισή της το 2017. 

>Διάβασε ακόμη: Ο Weeknd ανατέλλει ξανά

Ωστόσο, το περίφημο ημίωρο δεν αποτελεί πλέον εγγυημένη ενίσχυση του δημόσιου προφίλ των καλλιτεχνών. Καθώς το NFL συνεχίζει να αποθαρρύνει τους παίκτες να διαμαρτύρονται για τη φυλετική ανισότητα, καλλιτέχνες όπως η Rihanna και η Cardi B αρνήθηκαν να εμφανιστούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Colin Kaepernick, ενώ όσοι δέχθηκαν (όπως οι Maroon 5), μπήκαν στο στόχαστρο συλλογής υπογραφών των fans τους με αίτημα να μποϊκοτάρουν το NFL.

Οι αδικίες

Εντωμεταξύ, οι headliners δεν είναι οι μόνοι καλλιτέχνες που δουλεύουν δωρεάν στην προκειμένη περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για τους επαγγελματίες χορευτές που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Το NFL έχει δεχτεί πυρά επειδή δεν πλήρωσε ορισμένους χορευτές του ημιχρόνου, χαρακτηρίζοντάς τους ως "εθελοντές". Στο περσινό σόου μάλιστα με τον Weeknd, οι χορευτές βγήκαν στο γήπεδο με τα ίδια κοστούμια, αλλά δεν έτυχαν όλοι της ίδιας μεταχείρισης. Σύμφωνα με έρευνα των Los Angeles Times, "οι πληρωμένοι χορευτές λάμβαναν 712 δολάρια για την ημέρα του σόου και 45 δολάρια ανά ώρα για τον χρόνο των προβών τους, 30 δολάρια ως ημερήσια αποζημίωση και 250 δολάρια για την Covid-19, αν κλήθηκε να παρουσιαστεί σε κλινική για τεστ σε ημέρα εκτός εργασίας. Οι απλήρωτοι χορευτές περίμεναν στις κερκίδες του σταδίου έως και δύο ώρες στο κρύο για να κάνουν πρόβα, ενώ οι αμειβόμενοι συνάδελφοί τους περνούσαν αυτόν τον χρόνο στα green rooms".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε φέτος φαίνεται το NFL να έχει βάλει μυαλό και οδεύει προς μία ακόμη κακή εκτίμηση. Για το σόου των Mary J. Blige, Dr. Dre, Snoop Dogg, Kendrick Lamar και Eminem, οι παραγωγοί του NFL προσέλαβαν εκατοντάδες "εθελοντές" για να συμμετάσχουν σε 72 ώρες απλήρωτων προβών. Μετά τις αντιδράσεις από την κοινότητα του χορού και την SAG-AFTRA (το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες χορευτές), τα στελέχη της Roc Nation του Jay-Z, η οποία θα αναλάβει την παραγωγή του halftime show, υπερασπίστηκαν τις μεθόδους τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν συνάψει συμβόλαιο με 115 αμειβόμενους χορευτές. Όμως πρόκειται για χορευτές της σκηνής, για τους υπόλοιπους, τους λεγόμενους "field cast" δεν έχει υπάρξει διευκρίνιση μέχρι στιγμής. Ίσως ήρθε η ώρα για επανόρθωση. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η νέα δίαιτα του Orlando Bloom περιλαμβάνει (και) δηλητήριο βατράχου

Ο δημοφιλής ηθοποιός μόλις αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Orlando Bloom: To the Edge έκανε ακραία πράγματα - και όχι μόνο στη διατροφή του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Καλώς ήρθες ηλεκτρική Ferrari

Όσα γνωρίζουμε για το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο της ιταλικής εταιρείας που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2025.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πώς θα αντιμετωπίσεις την τενοντίτιδα ώμου, αν παίζεις τένις

Όλα όσα γνωρίζουμε για την πρόληψη και την θεραπεία της ασθένειας.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.