Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνεργάστηκε με τους Beatles

Χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να τους συναντήσει.

Γράφει: Esquire Editors 02 Σεπτεμβρίου 2022

Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης συμπληρώνοντας σήμερα (3/9) τον πρώτο χρόνο απουσίας του. Ο σπουδαίος συνθέτης και στιχουργός με την αξεπέραστη μουσική πορεία, άφησε πίσω του μια βαρυσήμαντη παρακαταθήκη στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία με έργα που δύσκολα μπορούν να επαναληφθούν. Οι μουσικές του αντηχούν στα πέρατα της γης, με διακεκριμένους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν εμβληματικές συνθέσεις, συνάπτοντας ιστορικές συνεργασίες μαζί του.

Η ιστορία του Αν θυμηθείς το όνειρο μου

Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της μουσικής την δεκαετία του 1950, απογειώνοντας τις γνώσεις του δίπλα σε κορυφαίους μουσικούς δασκάλους του Παρισιού, συνεχίζει να ξεδιπλώνει το μοναδικό ταλέντο του. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν την αίγλη του δημιουργικού πνεύματός του. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Βρετανός σκηνοθέτης Μάικλ Πάουελ ζητάει από τον Θεοδωράκη το 1958 να αναλάβει την μουσική επιμέλεια της νέας του ταινίας "Luna De Meil". Η ταινία γίνεται γνωστή στην Ελλάδα ως επί το πλείστων για το τραγούδι των τίτλων της "Honeymoon Song" το οποίο ερμήνευσε με το κουαρτέτο του ο Ιταλός τραγουδιστής, Μαρίνο Μαρίνι. Στην ελληνική εκδοχή του, το τραγούδι έχει τον τίτλο "Αν θυμηθείς το όνειρο μου", τους στίχους του οποίου υπογράφει ο Νίκος Γκάτσος και ερμηνεύεται για πρώτη φορά από μια "άγνωστη" προς το παρόν καλλιτέχνιδα, την Γιοβάννα.

Η συνέχεια στο WomanToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος