Ακόμα και τώρα, πιάνω τον εαυτό μου να κόβει δρόμο και να κινείται ανάμεσα στους μικρούς λαβύρινθους των παλιών εμπορικών στοών της Αθήνας. Μακριά από τη βουή της πόλης, ένας άλλος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου, εικόνες από περασμένες δεκαετίες, τότε που οι εμπορικές στοές της πρωτεύουσας έσφυζαν από ζωή και εμπορική κίνηση.

Σήμερα, πολλές από αυτές τις στοές είναι πλήρως ή μερικώς εγκαταλελειμμένες, με λίγα καταστήματα να παραμένουν ακόμα και σήμερα ανοιχτά ή όποια νέα ανοίγουν να εμπίπτουν στην κατηγορία "αγορά χρυσού", κινητά τηλέφωνα και φωτοτυπίες.

Υπάρχουν και στοές στην Αθήνα που έχουν αξιοποιηθεί πλήρως -εδώ και πολλά χρόνια, μάλιστα- και έχουν πάρει ανάσα ζωής και εμπορικής κίνησης, όπως η Στοά Σπυρομήλιου, η Στοά Κοραή και η Στοά Νικολούδη. Ίσως να αποτελέσουν παράδειγμα για το μέλλον και των υπολοίπων -εγκαταλελειμμένων- μεγάλων στοών;

Κάναμε μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και μπήκαμε μέσα σε 8 από αυτές τις στοές, μικρές και μεγάλες, μακρόστενα περάσματα και υπόγειες διαδρομές. Υπάρχουν πολλές περισσότερες να ανακαλύψετε μόνοι σας και να δείτε την άλλη πλευρά της Αθήνας.

Στοά Ορφανίδου

Ενώνει τις οδούς Σταδίου και Σοφοκλέους, ένας μακρόστενος διάδρομος που ακόμα και σήμερα παραμένει αρκετά ζωντανός από κίνηση (τουλάχιστον σαν πέρασμα), αν και συνεχώς προστίθενται νέα κλειστά μαγαζιά. Στη Στοά Ορφανίδου θα βρείτε μαγαζιά με ρούχα (λέγεται ότι εδώ ήρθαν τα πρώτα παντελόνια τζιν στην Ελλάδα), αλλά πρωτίστως μαγαζιά που πουλάνε συλλεκτικά νομίσματα, γραμματόσημα και γκραβούρες, σαν να μαζεύτηκαν όλοι οι πωλητές και συλλέκτες κάτω από μία στέγη. Πολύ ενδιαφέρουσα βόλτα, όλο και κάτι θα βρείτε -και σε καλές τιμές- αν ψάξετε σε αυτά τα μικρά μαγαζιά με θησαυρούς. Ναι, εκεί υπάρχει και ένα μαγαζί χαρτομαντείας, αν θέλετε να μάθετε τι σας επιφυλάσσει το μέλλον.

  • Είσοδος: Σταδίου 39

Η συνέχεια στο athinorama.gr