Όταν ο Mike Tyson καταδικάστηκε για βιασμό

Τον Φεβρουάριο του 1992 όλα άλλαξαν για τον διάσημο μποξέρ.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 10 Φεβρουαρίου 2024

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1992, ο κόσμος του αθλητισμού συγκλονίστηκε. Ήταν η ημέρα που ο πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών, Mike Tyson, καταδικάστηκε για βιασμό, σηματοδοτώντας ένα ζοφερό κεφάλαιο στην ταραχώδη ζωή του άλλοτε σεβαστού αθλητή.

Κατηγορούμενος για επίθεση κατά της 18χρονης διαγωνιζόμενης στα καλλιστεία, Desiree Washington, ο Tyson έγινε αποδέκτης της απόφασης των ενόρκων της Ιντιάνα, λαμβάνοντας τελικά ποινή φυλάκισης 10 ετών, με τέσσερα χρόνια αναστολή.

Μια ταραχώδης πορεία

Η πορεία του Tyson από την αρχή της μέχρι την κορυφή της πυγμαχίας καθήλωσε το κοινό σε όλο τον κόσμο. Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1966 στην καρδιά του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και ήρθε στο προσκήνιο το 1986 με μια ιστορική νίκη επί του Trevor Berbick. Ο Tyson κατέκτησε τον τίτλο του νεότερου πρωταθλητή βαρέων βαρών στην ιστορία της πυγμαχίας στην τρυφερή ηλικία των 20 ετών.

Το ακατέργαστο ταλέντο του, που εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της απείθαρχης εφηβείας του και καλλιεργήθηκε υπό την καθοδήγηση του θρυλικού προπονητή του, Cus D'Amato, τον οδήγησε στα χρονικά του αθλητικού μεγαλείου.

Όταν ο Mike Tyson καταδικάστηκε για βιασμό Robin Platzer/Getty Images
O Mike Tyson με την ηθοποιό Brooke Shields και τη μητέρα της.

Ωστόσο, εν μέσω της δόξας των αθλητικών του επιτευγμάτων, η ζωή του Tyson στιγματίστηκε από διαμάχες και προσωπικούς αγώνες. Η μοιραία συνάντηση με την Desiree Washington τον Ιούλιο του 1991 αμαύρωσε την πορεία του, οδηγώντας σε μια πολύκροτη δικαστική διαμάχη και την επακόλουθη καταδίκη του για βιασμό στις 10 Φεβρουαρίου 1992.

Η ζωή μετά τη φυλακή

Βαδίζοντας στο Κέντρο Νεολαίας της Ιντιάνα κοντά στο Πλέινφιλντ, ο Tyson ξεκίνησε το ταξίδι του στη φυλακή που θα διαρκούσε τρία χρόνια και άφησε πίσω του μία σπουδαία καριέρα, μαζί με τα διαλυμένα του όνειρα.

Βγαίνοντας από τη φυλακή τον Μάρτιο του 1995, οι προσπάθειες του Tyson για εξιλέωση έπεσαν στο κενό, ήταν σα να έβαζε τρικλοποδιές στον εαυτό του. Παρά την άμεση επανάκτηση του τίτλου βαρέων βαρών το 1996, η καριέρα του μαστιζόταν από απίθανα -και όχι με την καλή έννοια- περιστατικά, συμπεριλαμβανομένου με του περιβόητου δαγκώματος του αυτιού κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με τον Evander Holyfield το 1997.

Η ζωή του Tyson χαρακτηρίζεται από τις περιπέτειές του με τον νόμο, τον εθισμό του στα ναρκωτικά και την κακή διαχείριση των οικονομικών του. Όλα αυτά υπερκάλυψαν την κάποτε λαμπρή πορεία του, με αποκορύφωμα την πρόωρη αποχώρησή του από την επαγγελματική πυγμαχία το 2005, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με τον Kevin McBride.

Η πορεία προς τα κάτω

Η κληρονομιά που άφησε ο Mike Tyson αν και αναμφισβήτητη, έχει μάλλον αρνητικό πρόσημο. Η ιστορία του μπορεί να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για τα σκαμπανεβάσματα της φήμης, τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης εξουσίας και τη διαρκή αναζήτηση της λύτρωσης μπροστά στις αντιξοότητες.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας