Η Chef's Pencil μόλις κυκλοφόρησε μια νέα έκθεση σχετικά με το παγκόσμιο κόστος του εκλεκτού φαγητού το 2024. Συγκεκριμένα, η ομάδα ανέλυσε τιμές για περισσότερα από 3.500 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin σε παραπάνω από 40 χώρες και περιοχές. 

Η Ελλάδα λοιπόν, κατατάσσεται 5η -ποιος το περίμενε;- μεταξύ των πιο προσιτών χωρών στον κόσμο (και 2η στην Ευρώπη) για φαγητό σε εστιατόριο Michelin, ενώ η Αθήνα κατατάσσεται 12η μεταξύ των μεγάλων πόλεων. Το μεσαίο κόστος του πιο ακριβού μενού γευσιγνωσίας είναι 167 € ανά άτομο, εξαιρουμένων των ποτών, των κρατικών χρεώσεων και των φιλοδωρημάτων. Επιπλέον, κάθε επιπλέον αστέρι προσθέτει $100 στην τιμή, με εστιατόρια με ένα αστέρι κατά μέσο όρο $165, με δύο αστέρια στα $256 και με τρία αστέρια στα $356.

Οι πιο ακριβές χώρες για καλό φαγητό είναι η Γαλλία, η Ιρλανδία, ο Καναδάς, η Αγγλία και το Λουξεμβούργο. Αντίθετα, το Βιετνάμ, η Βραζιλία, η Μάλτα, η Κίνα και η Ελλάδα είναι τα πιο προσιτά. Τα αλπικά χιονοδρομικά κέντρα με το υψηλότερο κόστος φαγητού περιλαμβάνουν το Megève, το Courchevel, το Baiersbronn και το St. Moritz.

Παραλίμνια και παραλιακά θέρετρα όπως η Ασκόνα, το Μαϊάμι Μπιτς, το Αμάλφι και η Αντίμπ έχουν επίσης υψηλά έξοδα για φαγητό.

1. Βιετνάμ 
2. Βραζιλία
3. Μάλτα 
4. Κίνα
5. Ελλάδα 
6. Σλοβενία 
7. Βέλγιο 
8. Αργεντινή 
9. Τουρκία 
10. Μαλαισία 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.