Η κτηνοτροφία είναι εξαιρετικά σπάταλη και θα γίνεται ολοένα και λιγότερο βιώσιμη με την πάροδο του χρόνου. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για την εξεύρεση πηγών πρωτεΐνης που έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες ενός αυξανόμενου πληθυσμού.

Μια νέα λοιπόν μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Scientific Reports, υποστηρίζει ότι οι πύθωνες είναι η λύση.

Το κρέας του μέλλοντος είναι το κρέας των φιδιών;

"Η κλιματική αλλαγή, οι ασθένειες και η μείωση των φυσικών πόρων αυξάνουν την πίεση στη συμβατική κτηνοτροφία και τις καλλιέργειες λαχανικών, με καταστροφικές συνέπειες για πολλούς ανθρώπους σε χώρες χαμηλού εισοδήματος που ήδη υποφέρουν από οξεία έλλειψη πρωτεϊνών", δήλωσε ο Daniel Natusch, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερπετολόγος στο Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας.

Οι φιδαποθήκες από αυτή την άποψη θα μπορούσαν να προσφέρουν μια λύση, ιδίως σε περιοχές όπου η εκτροφή πύθωνων έχει ήδη αρχίσει να επεκτείνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Αξίζει να αναφερθεί πως οι πύθωνες δεν είναι δηλητηριώδεις, αλλά φτάνουν σε μήκος τα 20 πόδια. Αυτή η περίμετρος συνοδεύεται από άφθονο λευκό κρέας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και θεωρούνται λιχουδιά.

"Όσον αφορά τις αναλογίες μετατροπής τροφής και πρωτεϊνών, οι πύθωνες υπερτερούν έναντι όλων των σημαντικών γεωργικών ειδών που έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα", δήλωσε ο Natusch. "Διαπιστώσαμε ότι οι πύθωνες αυξήθηκαν γρήγορα σε "βάρος χασάπη” μέσα στον πρώτο χρόνο από την εκκόλαψη. Παρόλο που η μεγάλης κλίμακας εκτροφή πύθων έχει καθιερωθεί στην Ασία, έχει λάβει ελάχιστη προσοχή από τους κύριους επιστήμονες της γεωργίας".

"Τα φίδια απαιτούν ελάχιστη ποσότητα νερού και μπορούν να ζήσουν ακόμη και από τη δροσιά που κάθεται στα λέπια τους το πρωί", δήλωσε ο Natusch. "Χρειάζονται πολύ λίγη τροφή και θα φάνε τρωκτικά και άλλα παράσιτα που προσβάλλουν τις καλλιέργειες τροφίμων".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.