Η ελληνική εστίαση, βαθιά ριζωμένη στην παράδοση, έχει μάθει να προσαρμόζεται στις αλλαγές των καιρών. Τα σουβλατζίδικα, αιώνιο σύμβολο της ελληνικής street food κουλτούρας, ακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις. Στο Παγκράτι, ένα σουβλατζίδικο αποφάσισε να κάνει τη διαφορά και να φέρει το μέλλον στο παρόν, επιτρέποντας στους πελάτες του να πληρώνουν με Bitcoin.
Το Bitcoin, το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο, έχει περάσει από πολλά στάδια – από περιθωριακή τεχνολογική καινοτομία σε μια πλατφόρμα που σήμερα θεωρείται από αρκετούς ως το μέλλον των συναλλαγών. Αν και η χρήση του στην καθημερινότητα παραμένει περιορισμένη, υπάρχουν επιχειρήσεις που θέλουν να δώσουν στους καταναλωτές την επιλογή να το χρησιμοποιήσουν, ακόμη κι αν οι συναλλαγές σε αυτό είναι ελάχιστες.
Πώς μπορεί να πληρώσει κάποιος με Bitcoin;
Η διαδικασία είναι απλή και βασίζεται σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι. Κατά τη στιγμή της πληρωμής, δημιουργείται ένα QR Code που περιλαμβάνει το ακριβές ποσό σε Bitcoin, μεταφρασμένο από ευρώ. Ο πελάτης απλώς το σκανάρει και ολοκληρώνει τη συναλλαγή, όπως θα έκανε με μια κοινή ανέπαφη πληρωμή.
Η υιοθέτηση αυτής της επιλογής δεν έγινε με στόχο το άμεσο οικονομικό όφελος, αλλά περισσότερο ως μια δήλωση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί το σύγχρονο εμπόριο. Παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές μέσω Bitcoin είναι ελάχιστες, το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα δείχνει μια πιο προοδευτική στάση απέναντι στην τεχνολογία.
Καθημερινές αγορές με κρυπτονομίσματα
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: μπορεί το Bitcoin να γίνει κάποτε βασικό μέσο πληρωμών σε καθημερινές αγορές όπως το φαγητό; Οι διακυμάνσεις στην αξία του το καθιστούν δύσκολο προς το παρόν, αλλά αν περισσότερος κόσμος το εμπιστευτεί, ίσως αυτό να αλλάξει. Το ενδιαφέρον είναι πως, ακόμη και σε έναν τομέα τόσο παραδοσιακό όσο η ελληνική εστίαση, υπάρχουν επιχειρήσεις που αποφασίζουν να πειραματιστούν με νέες ιδέες.
Αν κάποιος εμφανιζόταν και ήθελε να πληρώσει ένα σουβλάκι με ένα ολόκληρο Bitcoin, η απάντηση θα ήταν αστεία: αυτό το σουβλάκι θα άξιζε όσο ένα ολόκληρο μαγαζί.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.