Αναζητώντας τον αληθινό άντρα του σήμερα

Γιατί τα νέα αντρικά πρότυπα του Hollywood, όπως ο Harry Styles και ο Timothée Chalamet, δεν απειλούν τις πραγματικές "αρσενικές" αξίες.

Πριν μιλήσουμε για τα νέα αντρικά πρότυπα, θα πρέπει να κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο, πίσω στη δεκαετία του 1990 και τα πρώτα χρόνια αυτής του 2000. Τότε, που ο Mitchell S. Jackson, καθηγητής δημιουργικής γραφής και συντάκτης στο αμερικανικό Esquire, θυμάται τον εαυτό του να περνάει τα Σαββατοκύριακα παρακολουθώντας αγώνες του NBA, με τους φίλους και τον κολλητό του Neal Franklin Blassingame Jr, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Ένας Αφροαμερικανός "Ηρακλής"

Ο 'Blass', ήταν ένας θρύλος στην πόλη τους. Κι αυτό οφειλόταν, εν μέρει, στο ότι τα μεγάλα χέρια του άνοιγαν σαν ποτάμια, τα πόδια του ήταν γερά σαν κορμοί δέντρων και ο θώρακάς του σκληρός σαν βράχος.

Κατά τη διάρκεια του All-Star weekend, το 2007, ο Blass, ο Jackson και κάποιοι φίλοι τους, βόλταραν στη λεωφόρο του Λας Βέγκας, όταν ένα τσούρμο γυναίκες που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο άρχισαν να γλυκοκοιτάζουν τον Blass. Μέχρι να καταλάβουν τι γινόταν, το αμάξι είχε σταματήσει και μία από τις κοπέλες είχε πηδήξει έξω, τον είχε πλησιάσει και του ζητούσε να αγγίξει το χέρι του. Εκείνος, που φορούσε ένα αμάνικο μπλουζάκι, της το επέτρεψε.

Παρότι δεν ήταν σταρ του σινεμά, ο φίλος του Jackson ήταν μία εμβληματική φιγούρα. Ήταν μαύρος και είχε την ηράκλεια σωματική διάπλαση που το Hollywood είχε ειδωλοποιήσει από τις μέρες του Ράμπο και του Κόναν του Βάρβαρου.

Τα νέα αντρικά  πρότυπα

Πλέον, όπως θα έχεις παρατηρήσει, τα αντρικά πρότυπα έχουν αλλάξει. Το Hollywood μοιάζει να φτιάχνει ξανά -ή, τουλάχιστον, να διευρύνει- τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν άντρα να είναι σύμβολο του σεξ. Και η αρρενωπότητα τίθεται ξανά υπό διαπραγμάτευση.

Τα πρότυπα της νέας αρρενωπότητας δεν έχουν καμία σχέση με τους "σωματαράδες", λιγομίλητους και σεμνούς άντρες "παλαιάς κοπής". Είναι αδύνατοι, μελετηροί, ενίοτε άτσαλοι και πάντα γεμάτοι κατανόηση. Μάλιστα, κάποιοι τολμούν να πάνε στα ίσια κόντρα με τα κατασκευασμένα όρια του φύλου τους. Ο Timothée Chalamet, ο Harry Styles και ο Shawn Mendes, είναι κάποιοι μόνο από αυτούς.

Ας το αναλύσουμε λιγάκι

Το γεγονός ότι οι κομιστές της νέας αρρενωπότητας του Hollywood είναι νέοι, λευκοί άντρες δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας εκπλήσσει, παρότι υπάρχουν και οι λιγότερο επιτυχημένες "μαύρες" εκδοχές τους, όπως ο κομψευόμενος γιος του Will Smith, Jaden Smith, με τα ροζ μαλλιά, αλλά και ο Tyler, the Creator.

Αναζητώντας τον αληθινό άντρα του σήμερα NBC


Στις 10 Απριλίου, ο Kid Cudi εμφανίστηκε με Off-White φλοράλ φόρεμα στο στούντιο του Saturday Night Live, αποτίνοντας φόρο τιμής σε ανάλογη εμφάνιση του Kurt Cobain.

Ίσως, αν θέλουμε να φτιάξουμε μία γενεαλογία αυτής της αισθητικής, να πρέπει να πάμε τον χρόνο πίσω για να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία φράση του πρωτοπόρου ιστορικού τέχνης του 18ου αιώνα Johann Winckelmann, που εξύμνησε την ομορφιά των ξασπρισμένων ελληνορωμαϊκών αγαλμάτων: "Όσο πιο λευκό είναι ένα όμορφο σώμα, τόσο ωραιότερο γίνεται".

Θα πρέπει, όμως, να δούμε τα νέα αντρικά πρότυπα και ως απότοκο των κυρίαρχων πολιτισμικών δυναμικών αυτή τη στιγμή: του ξεκαθαρίσματος που φέρνει το #MeToo, της κεφαλαιοποίησης της πολιτισμικής, πολιτικής και κοινωνικής παρακαταθήκης του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, αλλά και του πιο πρόσφατου κύματος του φεμινισμού.

Οι ήπιες αντιδράσεις στα νέα πρότυπα του Hollywood

Ο Jackson υποστηρίζει στο κείμενό του ότι αν κάποιος πέρασε τελευταία λίγο έστω χρόνο στο Reddit -ή τις ημέρες πριν από τον κορονοϊό σε κάποιο μπαρμπέρικο ή στο γυμναστήριο- μπορεί να "σφυγμομετρήσει" τη νευρικότητα που έχει προκαλέσει αυτό το νέο όραμα για τον άντρα.

Και στη συνέχεια δηλώνει ότι ο ίδιος μπορεί να κατανοήσει ένα μέρος της ανησυχίας που έχει προκληθεί. Κι αυτό γιατί κάποιες φορές, όταν κάνει τα ψώνια του στα e-shops των αγαπημένων του brands, η ρευστότητα του styling τον κάνει να διπλοτσεκάρει, λίγο σαστισμένος, για το αν χαζεύει στο τμήμα με τα αντρικά ή με τα γυναικεία ρούχα.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη λαχταράει να κάνει πιέσεις στήθους στο γυμναστήριο όταν αυτά ανοίξουν ξανά και ότι ένα κομμάτι του εαυτού του εκτιμάει τη "συναισθηματική δύναμη", ακόμα και την "ψυχρότητα", καθώς πιστεύει ότι τον έχουν βοηθήσει να τα βγάλει πέρα σε δύσκολες στιγμές.

Επίσης, όταν σε επαγγελματικά περιβάλλοντα τον ρωτούν με ποιο γένος θέλουν να αναφέρονται στο πρόσωπό του, δηλαδή με το αρσενικό ή το θηλυκό -μία καλή πρακτική "συμμαχίας" με την trans κοινότητα- η εσωτερική του φωνή κάποιες φορές του λέει ότι η ταυτότητά του θα έπρεπε να είναι αυταπόδεικτη.

Αναγνωρίζει, όμως, ότι υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στις δικές του ανησυχίες, αυτές ενός "μέσου άντρα", με τις αφηνιασμένες αντιδράσεις των αντρών "παλαιάς κοπής".

Ποιοι είναι αυτοί οι άντρες "παλαιάς κοπής";

Ένας άντρας "παλαιάς κοπής" αναγνωρίζει την ισότητα μόνο ανάμεσα σε άντρες. Απορρίπτει την επιστημονική προσέγγιση της κοινωνικής κατασκευής του φύλου. Περιφρονεί τη συναισθηματική τρωτότητα, μετράει την αξία του με τις σεξουαλικές κατακτήσεις και χρησιμοποιεί τη δύναμή του ως όπλο.

Είναι ο άντρας που, όταν πιάνει ψιλή κουβεντούλα στα αποδυτήρια των γυμναστηρίων, δικαιολογεί το "grab ’em by the pussy" του Donald Trump και βρίσκει άλλοθι για τις πράξεις του Harvey Weinstein ή του Bill Cosby.

Για εκείνον, η λέξη αρρενωπότητα δεν μπορεί παρά σπανίως να αναφερθεί χωρίς να έχει μπροστά της τον επιθετικό προσδιορισμό "τοξική". Και εξαιτίας του, η πλειονότητα των αντρών, που δεν είναι τελείως μισογυνιστές, έχουν αποκτήσει μία κάκιστη φήμη.

Βέβαια, ο Jackson αναγνωρίζει ότι, στην πραγματικότητα, μάλλον πρέπει να υπάρχει ένα μικρό ποσοστό τοξικότητας στους περισσότερους άντρες. Και ότι οι cisgender -δηλαδή όσοι μη-trans νιώθουν οικεία και αυθεντικά στο φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση- straight άντρες, έχουν να παλέψουν με ένα ένστικτο για να μη σεξουαλικοποιούν τις ελκυστικές γυναίκες που συναντούν.

Παρόλα αυτά, καταλήγει στο ότι η συλλογική ανησυχία των αντρών γύρω από την κατάσταση της αρρενωπότητας είναι κάτι το τελείως απερίσκεπτο. Κι αυτό γιατί το να προβάλλει το Hollywood τους άντρες ως λιγότερο επιβλητικούς ή επιθετικούς, ως περισσότερο στοργικούς και εκφραστικούς, δεν αποτελεί κάποιου είδους επίθεση στα αρσενικά, αλλά ούτε σημαίνει την έναρξη ενός νέου "κυνηγιού αντρών" (στη θέση των μαγισσών). Με δυο λόγια, ό,τι συμβαίνει στις οθόνες των κινηματογράφων και στον Τύπο, δεν εξαλείφει τα πιο συμβατικά πρότυπα αρσενικών.

Μία διεύρυνση των αρσενικών προτύπων

Ούτως ή άλλως, διαχρονικά, είναι οι ίδιοι οι άντρες που θέτουν την εκάστοτε παραδοσιακή αρρενωπότητα σε δοκιμασίες. Για παράδειγμα, στην Αγγλία του 18ου αιώνα, οι άνθρωποι είχαν πάθει υστερία με τους "Macaronis", τους άντρες που ήταν παθιασμένοι με τη μόδα και θόλωναν τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων.

HARRY STYLES AT THE 2019 MET GALA Dimitrios Kambouris / Getty Images


Ο Harry Styles ποζάρει στο ροζ χαλί του Met Gala του 2019, στη Νέα Υόρκη.

Άλλωστε, οι άντρες διαφέρουν μεταξύ τους. Κάποιοι αποδέχονται τη ρευστότητα των φύλων. Κάποιοι τρώνε τα χρόνια τους στα γυμναστήρια για να γίνουν σαν τον Ηρακλή του Λύσιππου. Κάποιοι απαγγέλουν τσιτάτα του Σαίξπηρ ή διαλόγους από Art House ταινίες. Κάποιοι δεν διαβάζουν τίποτα παρεκτός από αθλητικές εφημερίδες. Και κάποιοι άλλοι κάνουν όλα τα παραπάνω ή τίποτα εξ αυτών.

Άντρες που δεν "καίγονται" να διατηρήσουν την πατριαρχία

"Αφήστε ήσυχους όλους εμάς που δεν έχουμε βάλει στόχο την διατήρηση της πατριαρχίας", καταλήγει ο Jackson. Και προτρέπει τους άντρες να συνεχίζουν να κάνουν κομπλιμέντα στις γυναίκες για τα ρούχα τους, χωρίς τα λόγια τους να υπονοούν κάτι το πρόστυχο. Να συνεχίζουν να προστατεύουν όποιον χρειάζεται βοήθεια, αλλά χωρίς να τον καθοδηγούν. Να συνεχίζουν να ανοίγουν την πόρτα σε μία γυναίκα, εκτός κι αν αυτή έχει δηλώσει ότι δεν το επιθυμεί.

> Διάβασε ακόμα: O Ernest Hemingway και οι αθέατες πλευρές του

Το πιο σημαντικό και κρίσιμο, πιστεύει, είναι οι άντρες να αρχίσουν να καλλιεργούν και να επιδεικνύουν τις αξίες της πραγματικής αρρενωπότητας. Όπως το να κερδίζουν τον σεβασμό και να φέρονται, με τη σειρά τους, στους άλλους με τον ίδιο τρόπο. Να πιστεύουν στη σκληρή δουλειά και στην υποστήριξη της οικογένειάς τους. Να παραμένουν πιστοί στους φίλους τους. Να παίζουν τίμια στον ανταγωνισμό. Να αναγνωρίζουν την "ανθρωπινότητα" των άλλων, ειδικά όσων βρίσκονται σε πιο ευάλωτη θέση. Να έχουν τέτοια σιγουριά για τον εαυτό τους, που να μην αισθάνονται ότι απειλούνται από κάποιον που οι σκέψεις, οι πράξεις ή η εικόνα του είναι διαφορετικές.

Αυτή είναι η αληθινή αρρενωπότητα που κάνει τους άντρες ελκυστικούς, σύμφωνα με τον Jackson, ασχέτως αν το πρότυπο του καθενός είναι ο Cary Grant, ο Michael B. Jordan, ο Timothée Chalamet ή ο φίλος του ο Neal Franklin Blassingame Jr. που ενσάρκωνε την εικόνα ενός αρχαίου Έλληνα θεού.

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης