Γιατί δεν μπορείς να βρεις σύντροφο, οι ψυχολόγοι εξηγούν

Πώς θα αλλάξεις την 'ατυχία' που σε περιτριγυρίζει και θα κάνεις, επιτέλους, σχέση.

Αναρωτιέσαι γιατί δεν βρίσκεις σχέση; Σε έχει κουράσει η απόρριψη από τα άτομα που σε ενδιαφέρουν για το κάτι παραπάνω; Νομίζεις ότι τελικά ίσως να μη φτιάχτηκες για μακροχρόνιους δεσμούς; Τότε μάλλον θα πρέπει να βρεις απαντήσεις για πράγματα που έχουν να κάνουν με το παρελθόν σου, την εικόνα που έχεις εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου και τους τρόπους με τους οποίους συνδέεσαι με τους άλλους.

Καταρχήν δεν είσαι ο μόνος μπάκουρας σε αυτή τη Γη

Πριν απ' όλα αυτά, βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είσαι ο μόνος άνθρωπος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Αν κάνεις ένα πρόχειρο γκάλοπ ανάμεσα στους φίλους σου, θα δεις ότι είναι πολλοί όσοι βρίσκονται στην ίδια ακριβώς κατάσταση με σένα.

Αν συνεχίζεις να μένεις μπακούρι (ας επανοικειοποιηθούμε τη λέξη) μετά τα τριάντα, βέβαια, όταν οι άλλοι παντρεύονται και κάνουν παιδιά, τα άτομα που σου μένουν για να κάνεις σχέση όλο και μειώνονται. Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι το θετικό σε όλο αυτό. Με το πέρασμα του χρόνου, τείνουμε να γνωρίζουμε όλο και καλύτερα τον εαυτό μας, το τι θέλουμε και το τι δεν θέλουμε από μία ή έναν σύντροφο, κάτι που μας κάνει να δημιουργούμε πιο υγιείς και μακροχρόνιους δεσμούς.

Γιατί δεν μπορείς να βρεις σύντροφο, οι ψυχολόγοι εξηγούνiStock

Το κλειδί βρίσκεται στη σωστή εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου

Ας σε φέρουμε, όμως, αντιμέτωπο με τον καθρέφτη: Το να πιστεύεις πως το ότι έχεις μείνει μόνος σου οφείλεται στην ατυχία σου και μόνο μάλλον είναι κάτι το ψευδές. Κι αυτό γιατί, όπως θα σου πουν οι ψυχολόγοι, όλα τα άτομα με τα οποία συνδέθηκες κατά το παρελθόν και στη συνέχεια δεν ταιριάξατε τα είχες επιλέξει. Πρέπει να βρεις, λοιπόν, το τι είναι αυτό που σε οδήγησε σε κατά συρροή λανθασμένες επιλογές, στην απόρριψη των σωστών ατόμων προς χάρη άλλων -που το μόνο που έκαναν ήταν το να σε βλάψουν σε συναισθηματικό επίπεδο- και να το αλλάξεις.

Ένας φαύλος κύκλος

Σε αυτό το σημείο κάνει σχεδόν απαραίτητη την παρουσία του ο ρόλος ενός ειδικού συμβούλου σχέσεων ή ψυχοθεραπευτή που θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από κάποιους συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς που σε βραχυκυκλώνουν χωρίς να το συνειδητοποιείς. Για παράδειγμα, αν δεν αισθάνεσαι άνετα με τις εκδηλώσεις προσοχής και τρυφερότητας, στην πραγματικότητα, μέσα σου, ίσως να αισθάνεσαι ότι δεν τις αξίζεις, κάτι που σχεδόν πάντα οφείλεται στο ότι δεν τις δέχτηκες ποτέ στην παιδική σου ηλικία.

> Διάβασε ακόμα: Τι οδηγεί τελικά τους άνδρες σε πολλές σεξουαλικές συντρόφους

Αυτού του είδους οι αντιλήψεις για τον εαυτό σου, οι βαθιά ριζωμένες μέσα σου, σχετίζονται με την αίσθηση του ότι 'δεν αξίζεις'. Ακόμα και αν οι άλλοι σε διαβεβαιώνουν για την αξία σου, σου είναι εξαιρετικά δύσκολο το να αφομοιώσεις όσα σου λένε και να τα κάνεις τμήμα του τρόπου με τον οποίο δομείς την αυτο-εικόνα σου.

> Διάβασε ακόμα: To αντρικό φλερτ του σήμερα, σύμφωνα με την επιστήμη

Τι μπορείς να κάνεις μόνος σου

Κάτι που μπορείς να κάνεις μόνος σου, πριν καταφύγεις σε έναν ειδικό, είναι το να καταγράψεις όλα τα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου. Μπορείς να κάνεις μία λίστα με όλα όσα σου αρέσουν πάνω σου ή να ζητήσεις από φίλους και άλλα αγαπημένα σου πρόσωπα να σου πουν το τι σου βρίσκουν και σε κάνουν παρέα. 

Γράψε όλα τα 'καλά' σου στοιχεία σε post-its και κόλλησέ τα παντού στο σπίτι σου έτσι ώστε να τα βλέπεις συνέχεια και να θυμάσαι όλους τους λόγους για τους οποίους 'αξίζεις'. Έτσι, όταν βρεθεί ξανά ένα άτομο στο διάβα σου που να είναι έτοιμο να σου δώσει αγάπη, δεν θα το φοβηθείς. Εν κατακλείδι, λοιπόν, η αυτοπεποίθηση είναι η κατάκτηση-κλειδί για να βρεις σύντροφο και να χτίσεις μία υγιή, ευτυχισμένη και μακροχρόνια σχέση.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης