Γιατί χωρίζουν οι άνθρωποι μετά από χρόνια σχέσης

Υπάρχει ένας πολύ απλός, αλλά βασικός λόγος. Spoiler alert: Δεν είναι το τρίτο πρόσωπο.

Παρά τους όρκους αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης και όλες τις #couplegoals δημοσιεύσεις στο Instagram, πολλά ζευγάρια χωρίζουν μετά από χρόνια σχέσης όταν νιώθουν ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους. Όταν ζευγάρια που τα έχουμε στο μυαλό μας ως πρότυπα σχέσης ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, δημιουργείται ένα αίσθημα σύγχυσης. Τι σημαίνει αυτό για τη μονογαμία και το περίφημο "για πάντα"; Είναι ο έρωτας θέμα τύχης και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η μοίρα του; Μπορεί μήπως να γίνει κάτι για να αποφευχθεί ο χωρισμός - εάν και εφόσον υπάρχουν ακόμη συναισθήματα;;

Όλα αυτά τα ερωτήματα έρχονται να μας απασχολήσουν σε διάφορες στιγμές της ζωής μας, ειδικά αν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις χρειάστηκε να χωρίσουμε από έναν σύντροφο που φαινόταν να είναι ο σωστός, κάνοντάς μας να αμφιβάλλουμε για α. το τι ήταν αυτό που συνέβη, β. την κρίση μας.

Η αιτία δεν είναι πάντα η απιστία ή η βαρεμάρα, άσχετα αν πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με έρευνες, συχνά ο κόσμος χωρίζει για λιγότερο σημαντικούς λόγους, που καταδεικνύουν σαθρά θεμέλια. Πολλές φορές μάλιστα, οι λόγοι αυτοί βασίζονται σε ένα βασικό μοτίβο: Την αίσθηση ότι οι ανάγκες του αγνοούνται ή ότι τα αιτήματά του δε λαμβάνονται υπόψη. 

Η βασική αιτία

Εν ολίγοις, αν ψάξουμε πίσω από τις "δημοφιλείς" αιτίες χωρισμού (π.χ. οικονομικά προβλήματα, απιστίες, ψέματα ή χειραγώγηση, προβλήματα σχετικά με την εκπαίδευση ενός παιδιού ή για το πώς θα περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους) πάντα υποβόσκει. Όλα τα παραπάνω περιστρέφονται γύρω απο την πεποίθηση του ενός ή και των δύο ότι η οπτική τους για ένα συγκεκριμένο θέμα δε λαμβάνεται υπόψη και δε γίνεται σεβαστή από τον άλλον.

>Διάβασε ακόμη: O πυλώνας κάθε υγιούς σχέσης, σύμφωνα με την επιστήμη

Αυτή η ιδέα είναι σημαντική, διότι αφαιρεί την ευθύνη που προκύπτει από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Στον αντίποδα όμως, επισημαίνει παράλληλα ότι η λύση σε αυτό το ζήτημα είναι το πώς ακούμε, λαμβάνουμε υπόψη και σεβόμαστε τη διαφορά στον τρόπο σκέψης και ενέργειας των άλλων. Αν αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αφουγκραζόμαστε τα θέλω του άλλου -αρκεί να μην είναι εις βάρος μας- μία μακροχρόνια σχέση μπορεί να μην είναι ανέφικτη. 

Αυτό που δε συνηθίζεται όσα χρόνια κι αν περάσουν είναι ένας σύντροφος που μας στερεί το δικαίωμά μας να εκφραζόμαστε και να εκφράζουμε τις αξίες σύμφωνα με τις οποίες μεγαλώσαμε και θεωρούμε σωστές. Συνεπώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει πάντα αμοιβαίο ενδιαφέρον και σεβασμός όσον αφορά στις ανάγκες μας. Κανείς δεν είπε ότι είναι κακό ένα ζευγάρι να μη θέλει το ίδιο πράγμα, αλλά δεν είναι βιώσιμο όταν ένα ζευγάρι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να κατανοήσει τον άλλον και όσα βιώνει.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Fitness κανάλια του YouTube για να προπονείσαι στο σπίτι

Γίνε φέτες με διασκεδαστικό τρόπο, από την άνεση του σαλονιού σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H συναρπαστική ζωή του Roberto Cavalli που ήθελε μόνο να κάνει τις γυναίκες να δείχνουν όμορφες

Ο Ιταλός σχεδιαστής "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής.

Alfa Romeo Milano vs ιταλική κυβέρνηση. Αλλά γιατί;

Το όνομα Milano του νέου SUV της Alfa Romeo, φαίνεται πως είναι παραπλανητικό...

Γραφει TopGear

Όταν ο Βασίλης Μπισμπίκης πανηγύριζε το πρώτο ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού το 1996

Δυσκολευτήκαμε να τον γνωρίσουμε στη συγκεκριμένη φωτογραφία.