Πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με το αν το πορνό μπορεί να σου προκαλέσει εθισμό, ικανό να καταστρέψει την ερωτική σου ζωή. Ό,τι και να λένε πάντως για τη δεύτερη αγαπημένη αντρική συνήθεια -η πρώτη είναι το real sex- κανείς δεν φαίνεται να αποθαρρύνεται. Το αντίθετο, μάλιστα. Οι περισσότεροι έχουν εντρυφήσει τόσο πολύ στο είδος, που γνωρίζουν απ' έξω και ανακατωτά ακόμη και τα 10 καλύτερα porn sites, σήμερα.

Και κάπου εδώ, έρχεται η εύλογη απορία: Μήπως το έχουμε παρακάνει με τα ροζ βίντεο και τις ταινίες; Την απάντηση έρχεται να δώσει μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από πανεπιστήμιο του Λαβάλ στο Κεμπέκ του Καναδά και η οποία αποκαλύπτει ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι χρηστών πορνό. Ένας μόνο είναι ο "φυσιολογικός". Εκείνος δηλαδή που βλέπει πορνό τόσο, όσο συνιστά η επιστήμη.

Ερευνητές ζήτησαν από το 830 άντρες, ηλικίας 25 ετών πάνω – κάτω, να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τη συνολική σεξουαλική τους ικανοποίηση, την τάση τους να αποφεύγουν το σεξ και το αν αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα δυσλειτουργίας επί τω έργω. Κλήθηκαν επίσης να δώσουν απάντηση στο κατά πόσο πιστεύουν ότι η συνήθεια του να πορνό τους έχει γίνει εθισμός, αν αισθάνονται ενοχές όταν το παρακολουθούν και πόσο χρόνο αφιερώνουν την εβδομάδα.

Τι ανακάλυψαν; Στα πορίσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Sexual Medicine, αναφέρεται ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (75%) δήλωσε ότι παρακολουθεί 24 λεπτά την εβδομάδα ερωτικό περιεχόμενο και ότι αντιλαμβάνεται την παρακολούθηση αυτού ως μια καθαρά ψυχαγωγική διαδικασία. Οι ερευνητές χαρακτήρισαν την ομάδα αυτή ως "normal".

Από την άλλη, υπάρχει και η δεύτερη ομάδα, που αντιπροσωπεύει το 12,7% και ανάφερε ότι δεν βλέπει πορνό συχνά, γύρω στα 17 λεπτά την εβδομάδα, ενώ παραδέχθηκε ότι κάθε φορά που επιδίδεται στη δραστηριότητα αυτή νιώθει ενοχικά και αγχωτικά. Τέλος, η τρίτη και τελευταία ομάδα που κατέλαβε το 11,8% της πίτας είναι αυτή που κάθε άντρας οφείλει να αποφύγει δια ροπάλου. Κι αυτό διότι, πρόκειται για τους κατ' εξακολούθηση χρήστες πορνό, που συνηθίζουν να το απολαμβάνουν 110 λεπτά την εβδομάδα.

Συμπέρασμα: Μέτρον άριστον και όλα καλά θα πάνε.