Τι σημαίνει 'καλό σεξ', σύμφωνα με την επιστήμη

Κάτι είχαμε υποψιαστεί...

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 31 Ιανουαρίου 2024

Ήρθε η ώρα να ρίξουμε μία επιστημονική ματιά στο καλό σεξ. Γιατί αλήθεια, τι σημαίνει καλό σεξ; H πρόσφατη έρευνα της Alicia M. Walker, αναπληρώτριας καθηγήτριας κοινωνιολογίας σε πανεπιστήμιο του Μιζούρι, έρχεται να μας δώσει όλες τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε.

Ειδικότερα, η μελέτη της, με τίτλο Caring, Chemistry, and Orgasms: Components of Great Sexual Experiences, προσφέρει μία ρεαλιστική ματιά στο τι σημαίνει ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία.

Η Walker λοιπόν και η συνεργάτης της, Audrey Lutmer, "στρατολόγησαν" 78 διαφορετικούς συμμετέχοντες με στόχο να καθορίσουν ένα πρότυπο για αυτό που θεωρείται καλό σεξ. 49 συμμετέχοντες τόνισαν πως θεωρούν απαραίτητο τον οργασμό, ενώ άλλοι 52 σημείωσαν τη σημασία της συναισθηματικής σύνδεσης. Ε λοιπόν, η αντίθεση αυτή αποκαλύπτει και την ποικιλομορφία των ευαισθησιών στη σεξουαλική εμπειρία .

Η μελέτη υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι κάποιοι θεωρούν το συναισθηματικό δέσιμο απαραίτητο ενώ άλλοι επιμένουν ότι δεν είναι απαραίτητος για μια εξαιρετική σεξουαλική εμπειρία. Επιπλέον, η επικοινωνία αναδείχθηκε ως ένας κρίσιμος παράγοντας για να οριστεί το καλό σεξ.

Πού καταλήγει λοιπόν η έρευνα; Στο ότι δεν υπάρχει ένας ενιαίος ορισμός για αυτό που λέμε καλό σεξ. Η ποικιλομορφία των προοπτικών αναδεικνύει την πολυπλοκότητα των σεξουαλικών εμπειριών και κάπου εδώ, οι προκαταλήψεις αμφισβητούνται. Η επιστήμη μάλιστα, προτείνει το να μένουμε μακριά από φανταστικές αναπαραστάσεις, "αγκαλιάζοντας" την πραγματικότητα που όπως και να έχει βιώνουμε.

Η επικοινωνία, η φροντίδα και η χημεία είναι οι πραγματικοί πυλώνες μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής εμπειρίας. Όμως, τίποτα δεν τελειώνει εκεί. Το καλό σεξ είναι μία αέναη εξερεύνηση και σίγουρα, δεν είναι όλα όσα βλέπουμε στο πορνό. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα