Η σχέση των ελκυστικών αντρών με το προφυλακτικό

Ο ναρκισσισμός τους πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για εμφάνιση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 24 Απριλίου 2020

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω σεξουαλικής επαφής, με κύριο αίτιο την ύπαρξη βακτηριδίων, παρασίτων, μυκήτων και ιών. Δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα ότι η φυσική ομορφιά ενός άντρα θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετάδοση μιας μολυσματικής νόσου, αλλά μια έρευνα που διεξήχθη από τις Βρετανίδες καθηγήτριες Αναστασία Ελευθερίου και Cynthia A. Graham του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντίληψη της ομορφιάς σε μια σεξουαλική σχέση είναι καθοριστική για την πρόθεση ή την αντίσταση στη χρήση του προφυλακτικού όχι μόνο από τους άντρες αλλά και από τις ίδιες τις παρτενέρ τους.

Οι 480 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν σταθερή ερωτική ζωή κλήθηκαν να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα μιας ομάδας αντρών ηλικίας 18 έως 32 ετών με βάση τις φωτογραφίες του προσώπου τους, υποδεικνύοντας με ποιους από αυτούς θα έκαναν άνετα σεξ χωρίς προφυλακτικό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσο πιο όμορφος ήταν ο άντρας, τόσο πιο πρόθυμες ήταν οι συμμετέχουσες να συνευρεθούν μαζί του χωρίς καμία προφύλαξη.  

Παρόμοιες επικίνδυνες τακτικές και από τους άντρες

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες έδειξαν περισσότερη ανάγκη να χρησιμοποιηθεί προφυλακτικό σε μια πιθανή ερωτική πράξη όταν ο άντρας δεν ήταν και τόσο ελκυστικός, θεωρώντας ότι υπήρχε υψηλότερη πιθανότητα να πάσχει από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Ως αποτέλεσμα αυτών των συμπερασμάτων, οι δυο συγγραφείς πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να ενσωματωθούν αυτές οι επικίνδυνες προκαταλήψεις στα προγράμματα εκπαίδευσης σεξουαλικής υγείας και στις εκστρατείες σχετικά με τη χρήση προφυλακτικών.

Η εν λόγω έρευνα δεν είναι η μόνη που έχει δείξει τέτοια αποτελέσματα σχετικά με την επιλογή χρήσης ή όχι προφυλακτικού. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sex Research δείχνει ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό γυναικών που "ανέχονται" τις ίδιες τακτικές παράκαμψης του προφυλακτικού όταν τους το ζητήσει ο όμορφος παρτενέρ τους. Η μελέτη επέλεξε νεαρές γυναίκες, ηλικίας περίπου 19 ετών (οι περισσότερες φοιτήτριες πανεπιστημίων), με σχεδόν τις μισές από αυτές να έχουν υποστεί στρατηγικές αποπλάνησης και εμπιστοσύνης από τους συντρόφους τους για να οδηγηθούν σε σεξουαλική πράξη χωρίς προφυλάξεις. Ο κύριος παράγοντας επιλογής για κάτι τέτοιο ήταν το γεγονός ότι δεν ήθελαν να μειώσουν την ερωτική επιθυμία που ένιωθε γι’ αυτές ένας ωραίος άντρας ή -σε μικρότερο βαθμό- για να μην προκαλέσουν το θυμό του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αντίσταση των γυναικών στη χρήση προφυλακτικού από έναν όμορφο άντρα συνδέεται στενά με το να θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, συνδυαστικά με την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ πριν από τη σεξουαλική πράξη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Επανασχεδιάζοντας τον Mozilla Firefox

Μεγαλύτερα tabs και toolbar διευκολύνουν τη ζωή μας αλλά "τρώνε" χώρο από την οθόνη μας.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Πώς ο κορονοϊός επηρεάσε την επιθυμία για αλκοόλ

Η πανδημία του κορονοϊού υπήρξε καθοριστική για την κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη.

10.000 βήματα τη μέρα αδυνατίζουν. Σωστά;

Η θεωρία θέλει τα 10.000 βήματα που καλύπτεις τη μέρα να επαρκούν για να αδυνατίσεις.

Le Mans, 1955: Το πιο φρικτό ατύχημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Ένας απερίσκεπτος Βρετανός playboy, μία φλεγόμενη Mercedes και 83 νεκροί σημάδεψαν την 11η Ιουνίου του 1955 στην πίστα του Σαρτ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η χρυσή εποχή των Playboys

Την δεκαετία του 1950, άντρες όπως οι Gianni Agnelli και Aly Khan όρισαν τον μύθο της γαλλικής Ριβιέρας.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Η τηλεόραση που θα σε κάνει να νιώσεις πως βρίσκεσαι στο γήπεδο

Με τη λειτουργία Sports Alert δε θα χάσεις στιγμή από τις κορυφαίες διοργανώσεις.