Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις και κατ' επέκταση πόνο και απώλεια της λειτουργίας στις αρθρώσεις, κυρίως πολύωρη πρωινή δυσκαμψία σε χέρια και πόδια. Αν και η διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι συνηθισμένη στους πάσχοντες, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ίσως να είναι το "παυσίπονο" για ανακούφιση από τους συνεχείς, έντονους και χρόνιους πόνους.

Ο Logan Levkoff, σεξολόγος στη Νέα Υόρκη, αφού ανέλυσε ενδελεχώς τη σχέση μεταξύ σεξ και πόνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απελευθέρωση ενδορφινών από τον οργασμό μπορεί να ανακουφίσει τις ημικρανίες και να βοηθήσει όσουν πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια να ελέγξουν τους πόνους. "Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ενδορφίνες εμποδίζουν τον πόνο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της ικανοποίησης", σημειώνει.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής και της εκσπερμάτωσης έχει άμεσα αναλγητικά αποτελέσματα ανακουφίζοντας από οποιαδήποτε δυσφορία και ενόχληση. Μάλιστα, ερευνητές από το Εργαστήριο Πόνου και Επιληψίας του Ινστιτούτου Νευροβιολογίας του Μεξικού προτείνουν αυτή την ορμόνη ως την καλύτερη εναλλακτική λύση στα οπιοειδή φάρμακα για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις περιπτώσεις καρκινοπαθών.

Βάσει αυτών των συμπερασμάτων, η θεραπεύτρια Kirsten Schultz, που πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα, προσπαθεί να πέράσει στους ασθενείς της το μήνυμα ότι η δημιουργία μίας ρουτίνας σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής τους, μετατρέποντας τον πόνο σε ευχαρίστηση. "Πρωταρχικό μέλημα είναι η προσαρμογή της θεραπείας στις ανάγκες του πάσχοντος με σκοπό να μειωθεί το αίσθημα της δυσφορίας για να χαλαρώσει, να βελτιωθεί η διάθεσή του και να αποκτήσει μία πιο ανεκτική στάση στην οικειότητα", αναφέρει στην ιστοσελίδα της, chronicsex.org.