Τα τελευταία χρόνια η Ιθάκη μπαίνει όλο και περισσότερο στις ταξιδιωτικές καλοκαιρινές λίστες όλων - ειδικά των Ελλήνων, καθώς Ιταλοί, Άγγλοι, Γερμανοί και πάσης φύσεως σκαφάτοι την έχουν ανακαλύψει δεκαετίες τώρα, έχουν πάθει έρωτα αγιάτρευτο με αυτήν και επιστρέφουν διαρκώς, σαν άλλοι Οδυσσείς (ok, ο όρος ίσως να μην είναι ακριβώς δόκιμος αλλά πιάνεις το point και το connotation).

Καταπράσινες πλαγιές που καταλήγουν σε θαυμάσια νερά, παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική και γραφικά χωριά, μοναδική αίσθηση ηρεμίας και μία αύρα που σπάνια συναντάς. Πέρα από αυτά όμως υπάρχουν και οι παραλίες. Και τι παραλίες Θεέ μου.

Φιλιατρό

Πρόσφατα, σχεδόν σε κάθε social medium έγινε viral μία πολύ συγκεκριμένη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί παλαιότερα. Σε αυτή, μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί όλοι αγαπούν και πηγαίνουν διαρκώς στο Φιλιατρό, την πιο κοσμοπολίτικη (και οργανωμένη) παραλία του νησιού.

Το χοντρό βότσαλο μπορεί να μην αρέσει σε αρκετούς αλλά τα τέλεια νερά σε κάνουν να ξεχνάς τα πάντα. Κοντά σε αυτή βρίσκεται και το αισθητά πιο ήρεμο Σαρακήνικο.

Το Γιδάκι και ο Σκίνος

Το Γιδάκι, θεωρείται από πολλούς η ομορφότερη παραλία της Ιθάκης. Είναι προσβάσιμη είτε με τα καραβάκια που αναχωρούν καθημερινά από την πλατεία στο Βαθύ, είτε μέσα από το μονοπάτι που περνά από την -εξίσου αξιόλογη- παραλία του Σκίνου. Θα το δεις σε πολλές λίστες με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας, απολύτως δικαιολογημένα. Τα νερά εδώ είναι διάφανα και πεντακάθαρα, η ακτή βοτσαλωτή (τα βότσαλα γίνονται ψιλότερα προς την ανατολική πλευρά της), ο κόλπος είναι ανοιχτός και όλο το Ιόνιο -μαζί με το νησάκι Άτοκος- απλώνεται μπροστά σου. Ας μιλήσουν οι εικόνες.

Ο Σκίνος από την άλλη κρατά ένα πολύ πιο χαμηλό προφίλ. Βρίσκεται σχεδόν 3 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Βαθύ, και φτάνεις σε αυτόν κανονικά με το αυτοκίνητο, περπατώντας στη συνέχεια έναν πολύ σύντομο χωματόδρομο.

Η ιδιαιτερότητά του -πέρα από τα για ακόμη μία φορά άψογα νερά- είναι πως η πυκνή βλάστηση (πεύκα, κυπαρίσσια ακόμη και φοίνικες) φτάνει κυριολεκτικά μέχρι την ακτή, επομένως μπορείς να απολαύσεις τη σκιά της, πέρα από το θαυμάσιο τοπίο που δημιουργείται.

Άλλες παραλίες της Ιθάκης που αξίζει να επισκεφθείς:

  • Μπροστά Αετός
  • Κουρβούλια
  • Λιμένια
  • Δεξά
  • Πόλη
  • Κέδρος
  • Μάρμακας

Άη Γιάννης

Κάτω από το χωριό Λεύκη, στη βόρεια πλευρά του νησιού συναντά κανείς τον οικισμό του Άη Γιάννη. Ένα μονοπάτι θα σε οδηγήσει στην ομώνυμη παραλία (πολλοί την αποκαλούν και Άσπρο Γυαλό) που 'βλέπει' το κανάλι μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Εδώ, παραδόξως, θα βρεις μικρότερα -συγκριτικά με τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού- λευκά βότσαλα, τα κλασικά θαυμάσια νερά και τη βασική οργάνωση (υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες).

Πλατυνάμμος

Καμία επίσκεψη στην Ιθάκη δεν θεωρείται ολοκληρωμένη αν δε βουτήξεις στον Πλατύ Άμμο (ή Πλατυνάμμος). Στους διαδοχικούς κόλπους στις Αφάλες μπορείς να βρεθείς μόνο με βάρκα. Τα παραδεισένια νερά και το επιβλητικό background με τους πανύψηλους γκρεμούς συνθέτουν ένα σκηνικό που κάνει τους επισκέπτες -ειδικά αυτούς από το εξωτερικό- να βάζουν τα κλάματα από το δέος. Και ναι, αυτό είναι κάτι που έχω δει με τα μάτια μου. Γενικότερα και οι διπλανές παραλίες μοιάζουν να ξεπήδησαν από την κινηματογραφική Γαλάζια Λίμνη.


Διάβασε ακόμη για τους Παξούς που είναι το είναι το πραγματικό διαμάντι του Ιονίου, τον θερινό παράδεισο των Κουφονησίων και την Τήνο όπου θα βρεις τα ομορφότερα χωριά των Κυκλάδων.